Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Λουκέτο-σοκ, χρέη-μαμούθ, πλούτος και μαχαίρια κοφτερά στους Αγγελόπουλους!

Ο Νικολόπουλος τραβάει τη βρόμικη κουρτίνα μιας Δυναστείας.
Ελεύθερη γραφή
Τετ, 26/12/2018 - 18:32
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Ας ξεκινήσουμε με έναν προ ετών διάλογο:

Γ1: "-Αν κάνουμε αυτή την κίνηση Γιώργο, η εφημερίδα δεν θα ζήσει πάνω απο 2-3, άντε πέντε χρόνια"

Γ2: "-Αν η εφημερίδα ζήσει 3 χρόνια και εμείς δεν προλάβουμε να φτιαχτούμε οικονομικά και από κάθε άποψη ρε Γιαννάκη, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αρα την κάνουμε!"

Αυτό τον διάλογο είχαμε το 1994 με έναν σημερινό ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αφορούσε το μέλλον του "Ελεύθερου Τύπου". Στις ημέρες που ακολούθησαν την ιστορική εφημερίδα έμελλε να κουμαντάρει, αφού τη λήστεψε το Δολέϊκο, στέλεχος αντίπαλου ομίλου, το οποίο έχει την δική του θέση στη λίστα Λαγκάρντ!

Ο σταρ των ημερών εκείνων έκανε τη δική του πορεία, κέρδισε χρήμα και δόξα και εν τέλει μαζί με τη φήμη του άφρονα και πλεονέκτη, πήρε και μια θέση σε ελληνική φυλακή για οικονομικό έγκλημα...

Δρόμο που ακολουθούν και συνάδελφοί του "σταρ" της εποχής για συγκεκριμένους και ουσιαστικούς λόγους που έχουν να κάνουν με δημόσιο χρήμα.

Ως κάποια χρόνια και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα ΜΜΕ είχαν ανταγωνισμό στην υγιή ερευνητική δημοσιογραφία.

Κάπου εκεί οι σειρήνες της εξουσίας επικράτησαν και στελέχη των ΜΜΕ, μαζί με νεόκοπους και παλαιότερους πολιτικούς έγιναν ένα με επιχειρηματίες.

Για να "χορτάσουν" όλοι, έβαλαν χέρι στο δημόσιο χρήμα και τα ΜΜΕ έπαψαν να ασκούν τον ελεγκτικό τους ρόλο,ενώ οι πολιτικές ηγεσίες περιθωριοποίησαν με την βοήθεια των ΜΜΕ, βουλευτές που ήλεγχαν μέσω ερωτήσεων, παρεμβάσεων, λόγων την διαχείριση δημοσίου χρήματος, δημοσίων θέσεων κλπ.

Οι επιχειρηματίες με το άλμα του Κοσκωτά, αρχικά, και ύστερα του Σωκράτη Κόκκαλη μαζί με το δημόσιο τραπεζικό χρήμα, μπήκαν για τα καλά και στην "ντε φάκτο" συνδιαχείριση πολιτικών και οικονομικών υποθέσεων μέσω του αθλητισμού, εκτοπίζοντας με πολιτικούς πειθαναγκασμούς, παλαιούς επιχειρηματίες άλλων νοοτροπιών.

Τα ΜΜΕ έπαιρναν πακτωλό διαφημίσεων.

Τό πολύ χρήμα που πήραν όμως, δεν ξοδεύτηκε στις επιχειρήσεις, αλλά τα στελέχη, επιχειρηματικά και μερικά δημοσιογραφικά, γέμισαν τους φορολογικούς παραδείσους.

Ετσι ένιωθαν ασφάλεια και οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις, ότι δεν θα ξυπνήσουν ένα πρωί για να δουν τα ονόματά τους σε πρωτοσέλιδα με έρευνες για την διαχείριση δημοσίου χρήματος ή έναν βουλευτή να κάνει καυτές αποκαλύψεις στη Βουλή.

Κάπως έτσι προέκυψε η Διαπλοκή.

Η Χαλυβουργική δεν θέλει συστάσεις. Η αναδιανομή άρχισε με την δολοφονία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, αδελφού του Παναγιώτη και σημαντικού στην οικονομική και πολιτική πορεία της οικογένειας προς την κορυφή.

Η δολοφονία έγινε το 1986 απο τη 17 Νοέμβρη, όπως και άλλες σημαντικές (Αθανασιάδης, Μομφεράτος, Περατικός, Βρανόπουλος κ.α.) για την πορεία της οικονομικής και πολιτικής ζωής, έγιναν σε μια συγκεκριμένη εποχή...

Η Χαλυβουργική είχε δεσπόζουσα σημασία και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, συμμαχιών κλπ.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος κράτησε γερά το τιμόνι, μέχρι το γάμο του γυιού του Θόδωρου με την Γιάννα.

Σχεδόν αμέσως "χάθηκε η μπάλα". Ο Θόδωρος συνεπλάκη με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, διαπλέχθηκε στην πολιτική και μέσω της απόκτησης του "Ελεύθερου Τύπου".

Η απάντηση από τον Κωσνταντίνο ήρθε μέσω της απόκτησης του Ολυμπιακού στο μπάσκετ...

Εκεί εμφανίστηκαν οι γιοί του Γιώργος και Παναγιώτης και η σφοδρή αντιπαράθεσή τους με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου του Παναθηναϊκού προκάλεσε πολλά ρεπορτάζ.

Ιδιαίτερα καυστικά ρεπορτάζ για την παλαιά οικογένεια Αγγελόπουλου και την πορεία της δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ που ελέγχει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

 
Μικρογραφία

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος συγκρούστηκε σφοδρά με τη νύφη του Γιάννα και το Θόδωρο και η αποχώρηση του τελευταίου, τόσο απο τον κακότυχο "Ελεύθερο Τύπο", όσο και απο το ελληνικό προσκήνιο θεωρήθηκε νίκη του Κωνσταντίνου και κόπωση - εκνευρισμός του Θόδωρου με τα επιχειρηματικά και προσωπικά καμώματα της Γιάννας.

Πριν ένα χρόνο σχεδόν εμφανίστηκε και σφοδρή σύγκρουση του Κωνσταντίνου με τα παιδιά του, με δίκες για τον έλεγχο της περιουσίας κλπ.

Ελάχιστοι πολιτικοί τόλμησαν να ασχοληθούν με το θέμα αν και παρουσιάζει μια σημαντικότατη πλευρά με το δημόσιο χρήμα.

Ο μοναδικός που δεν διστάζει αψηφώντας το πολιτικό κόστος,ακόμα και εκεί που γνωρίζει ότι δεν το δημοσιεύσουν ΜΜΕ για να μην διαταράσσουν οικονομικές η προσωπικές σχέσεις, είναι ο Νίκος Νικολόπουλος.

"Διδακτικού" χαρακτήρα, αλλά και εξαιρετικά σημαντικού για την ελληνική κοινωνία είναι η ερώτηση που κατέθεσε για τα θέματα αυτά και τη δημοσιεύουμε ολόκληρη καθώς αφορά μια οικογένεια με σημαντικότατη δράση για πολλά χρόνια, αλλά κυρίως την εμβληματικού χαρακτήρα βιομηχανία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ:

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Βουλευτής Ν. Αχαΐας – Ανεξάρτητος 

Αρ.Πρωτ. 4507/20-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό 

ΘΕΜΑ: Προσχεδιασμένο το λουκέτο στη Χαλυβουργική;

Τραγικές είναι οι στιγμές, έπειτα από έναν αιώνα λειτουργίας, για τη Χαλυβουργική, που πλέον έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Γύρισε ο διακόπτης ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της 17ηςΔεκεμβρίου στην ιστορική βιομηχανία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. 

Τελικά, φαίνεται πως και η Χαλυβουργική είναι ένα βήμα πριν από το κλείσιμο. Προς το παρόν, βέβαια, απλώς διέκοψε τη λειτουργία της, επειδή η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες ρεύματος. 

Ο απόγονος μεγάλων επιχειρηματιών προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το χάλι μιας εταιρείας- κόσμημα, που πνίγηκε ανάμεσα στις οικογενειακές αντιπαραθέσεις, αλλά και τη σοβούσα κρίση που δεν κατάφεραν- όσοι κυβερνούσαν το εργοστάσιο να χαλιναγωγήσουν. 

Εικάζεται ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη χρεοκοπία την οποία ο ίδιος είχε το θράσος να προαναγγείλει με συνέντευξη του δυο 24ωρα πριν η ΔΕΗ διακόψει την παροχή ρεύματος για χρέη 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα αστείο ποσό σε σχέση με τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων  που αποκόμισαν οι Αγγελόπουλοι από την Χαλυβουργική. Αλλά ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος φαίνεται πως ίσως δεν ενδιαφέρεται για την εμβληματική βιομηχανία που έκανε πάμπλουτη την οικογένειά του, ούτε για τους εργαζομένους που θα μείνουν στον δρόμο. Αυτό που ο ίδιος είπε χωρίς ντροπή είναι ότι έπρεπε να είχε κλείσει την Χαλυβουργική πολύ πριν. 

Ο βασικός μέτοχος παριστάνει τον αμέτοχο, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα χρέη προς τις τράπεζες που υπερβαίνουν τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ και τις οφειλές 31,4 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Η παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών και βεβαίως της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση του σκανδάλου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ είναι επιβεβλημένη. 

Όταν οι καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και τεράστιες ποσότητες χρυσού που προέρχονται από τα υπερκέρδη μιας από τις μεγαλύτερες και εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας, την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, λιμνάζουν στις ελβετικές τράπεζες. 

Δεν πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα, αλλά για πραγματικότητα την οποία αποκαλύπτουν οι δικογραφίες από την επίμαχη περίοδο που ξέσπασε εμφύλια διαμάχη στην οικογένεια Αγγελόπουλου. Γι’ αυτό οι ευθύνες του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για το λουκέτο στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ είναι εγκληματικές. 

Η μεθοδευμένη χρεοκοπία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ φέρει προ των ευθυνών τους και όλους τους μεγαλόσχημους τραπεζίτες που δεν φρόντισαν εγκαίρως να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών. 

Οι οφειλές της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπερνούν τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει χορηγήσει δάνεια διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία του Κ. Αγγελόπουλου χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση. Γιατί το οικόπεδο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ το οποίο είναι ενεχυριασμένο στην τράπεζα δεν έχει καμία αξία, αφ’ ενός γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης και αφ’ ετέρου γιατί το διαπερνάει ένας χείμαρρος και είναι ακατάλληλο ακόμη και για βιομηχανική χρήση.

Τα υπόλοιπα διακόσια εκατομμύρια ευρώ η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ τα οφείλει στην Πειραιώς, την ALPHAκαι την EUROBANAKοι οποίες βέβαια όπως και η ΕΘΝΙΚΗ δεν έκαναν μέχρι τώρα κίνηση για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Εν τέλει, τα χρέη της Χαλυβουργικής, ποιος θα τα πληρώσει; Ο συνήθης ύποπτος ελληνικός λαός με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια;

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. 

«Καταδικάζουμε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν τους εργαζόμενους σε αυτήν την θέση, όπως και την Διοίκηση της Εταιρείας που στην ουσία άφησε το εργοστάσιο στην τύχη του. Καλούμε άμεσα στην Κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην Χαλυβουργική, αλλά αι να προβεί σε ενέργειες που δεν θα αποτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε: 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν οι Τράπεζες για την διασφάλιση των οφειλών;
  2. Γιατί μέχρι τώρα δεν ήγειραν οι Τράπεζες αξιώσεις για τα δάνεια των 400 εκατομμυρίων ευρώ; Υπάρχουν ευθύνες; Έχουν αναζητηθεί; Αποδόθηκαν ή πρόκειται ν’ αποδοθούν;
  3. Τι είδους διασφαλίσεις θα παρέχετε στους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής»; 
  4. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή πρόκειται να διαμορφώσετε τέτοιες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου;

  

 Ο Ερωτών Βουλευτής 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 

Γιάννης Ντάσκας