Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Μαύρη τρύπα-σοκ στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Δίωξη για κακούργημα στον Μυτιληναίο

Μετά 13 χρόνια έπιασε δουλειά ο Εισαγγελέας...
Ελεύθερη γραφή
Πέμ, 22/03/2018 - 07:09
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Ποιός βλέπει τον Πολλάκη και δεν τον ...χαίρεται στην Εξεταστική Επιτροπή(Προανακριτική) της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα θέματα υγείας στο κανάλι της Βουλής...
 
Η δημοσιότητα ελάχιστη στα συστημικά ΜΜΕ,αν και όσα είπε είναι βαρύτατα.
Ελάχιστη η δημοσιοτητα και σε άλλη μια σοβαρότατη που έρχεται απο πολύ παλιά,με τεράστια καθυστέρηση αν και είχε προκληθεί τότε θόρυβος μέγα.Ηταν τότε που σχεδόν έγινε σύνθημα το "Είν ωραίος,είν ωραίος" και αφορούσε τον  ουσιαστικό ολετήρα του ιστορικού Ηρακλή ,τον πανίσχυρο σήμερα επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Διώκεται για κακούργημα και αφορά μίζα από την εποχή των καταγγελιών του πρώην Υπουργού Παλαιοκρασσά
Ενα -ένα με τη σειρά τα δυο μεγάλα θέματα:

ΧΑΘΗΚΑΝ 230 ΕΚΑΤΟΜ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Χείμαρρος ο Υπουργός Παύλος Πολλάκης με ονόματα συγγενών και φίλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που έλυναν και έδεναν και τάϊζαν ΜΜΕ με διαφημίσεις(;) εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Αναφερόμενος σε ονόματα και ΜΜΕ αποκάλεσε όλο το σύστημα "συμμορία" και είπε ότι η "συμμορία" εκμεταλλεύεται τα πρόθυμα ΜΜΕ,τα οποία προβάλλουν ισχυρισμούς και κατασκευές που δεν έχουν καμία βάση "για να δείξουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι".
 Ο κ.Πολλάκης εξαπέλυσε βόμβα λέγοντας ότι αγνοείται ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.Δηλαδή έστειλε στον ερισαγγελέα μαύρη τρύπα 230 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αγνοούνται και δεν φαίνεται σε ποιές τσέπες ή ταμεία κατέληξαν

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση,  o κ.Πολλάκης ανέφερε πως η «μαύρη τρύπα» ανακαλύφθηκε  στο ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως από το 2011 και έπειτα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «κρύψιμο στοιχείων» που προκαλούσε εμπόδια στην έρευνα που διεξαγόταν, με αποτέλεσμα «δεν μπορούσαμε να έχουμε την εικόνα του όλου». Κατά τα λεγόμενά του, μέχρι το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία, ωστόσο, από το 2011 και μετά το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα απεγκαταστάθηκε και για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο.

«Από το 2007 έως το 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισήλθαν εισροές με όρους πραγματικού χρήματος -μπήκαν λεφτά δηλαδή- 750.304.452 εκατ. ευρώ» σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι πληρωμές ανέρχονται σε 522,2 εκατ. ευρώ. «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε. «Είδαμε τους απολογισμούς συνολικά. Λες, εντάξει φάγανε…» είπε δηκτικά, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε τέτοιο εύρος ρεμούλας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ταμειακό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2016 στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ο οποίος αφορούσε την χρήση του 2014, το ταμειακό υπόλοιπο του Κέντρου ήταν μόλις 3,7 εκατ. ευρώ, με τον κ Πολάκη να αναρωτιέται για ποιο λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε περίπου 20 τραπεζικούς λογαριασμούς. «Καταλαβαίνετε τι έχουμε τώρα; Δώσαμε 750 εκατ. ευρώ, παραδέχονται ότι ξόδεψαν 530 εκατ. και στους λογαριασμούς έχουν 3 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα;» αναρωτήθηκε και ζήτησε την άμεση επέμβαση εισαγγελέα. «Αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας.
Με πληρεξούσιο οι αναλήψεις

Ο αν. υπουργός έδωσε και ένα σαφές δείγμα γραφής για το πώς προέκυψε η «μαύρη τρύπα». Κατά τα λεγόμενά του, οι αναλήψεις από τους πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονταν με πληρεξούσιο που έδινε ο υπόδικος και πρώην «ισόβιος» διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, αντί να κόβει αρμοδίως επιταγές που θα αποδείκνυαν και τη ροή του χρήματος.

«Διαχρονική η συμμορία που δρούσε εκεί» υποστήριξε ο υπουργός και αποκάλεσε μπακαλόχαρτο την τεκμηρίωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για το δάνειο 200 εκατ. ευρώ που έλαβε, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το Κέντρο δεν δύναται να δανειοδοτείται εκ της φύσεώς και της λειτουργίας του..."

Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί με ερωτήσεις βουλευτών ,ενώ αναμένεται εισαγγελική παρέμβαση και για τα 230 εκατομμύρια.

ΔΙΩΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

 Η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά του πανίσχυρου επιχειρηματία Βαγγέλη Μυτιληναίου γιατί τον συνδέει με έμβασμα 250.000 που βρέθηκε σε εταιρεία ,συμφερόντων του πρώην αφεντικού της ΔΕΗ Στ.Νέζη.
Η υπόθεη αφορά τις παλαιές καταγγελίες Παλαιοκρασσά  και οι αναγνώστεςμας θυμούνται ότι κατα καιρούς έχοντας τέτοια τρανταχτά ονόματα κατα νου ρωτούσαμε "τι απέγιναν οι καταγγελίες Παλαιοκρασσά και οι φάκελοι που είχε δώσει στην Εισαγγελία λίγο πριν τον εκδιώξουν απο τη ΔΕΗ;
Η υπόθεση αυτά αφορά χρονικά το 2002-2003 .Ηταν κυρίως εποχή  Σημίτη όταν είχε αρχίσει η εκτόξευση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο επιχειρηματικό στερέωμα ,κυρίως μέσα απο τη ΔΕΗ και στα ΜΜΕ σάρωνε διαφημιστικά...
Αν υπολογίσει κανείς ότι επι Σημίτη ο Σωκράτης Κόκκαλης συνδιοικούσε την Ελλάδα ,πριν αναχωρήσει μέσω...Γερμανίας για τις αγκαλιές των ΗΠΑ εύκολα εξηγείται γιατί ο Σωκράτης Κόκκαλης στήριξε την μετάβαση του Μυτιληναίου στον ιστορικό Ηρακλή Θεσσαλονίκης ακριβώς όταν άρχισε η δεύτερη και πιο κρίσιμη θητεία Σημίτη στην πρωθυπουργία.
Οπως όλοι γνωρίζουν ο Ηρακλής ήταν και είναι η πλουσιότερη σε ακίνητη περιουσία ομάδα της Ελλάδας και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή Μυτιληναίου...
Η ομάδα μέσω Ρέμου ,τον οποίο άφησε στο πόδι του ο Μυτιληναίος ουσιαστικά  πήρε την κάτω βόλτα και καταστράφηκε.
Σήμερα παίζει στα τοπικά με τον ...Αρη Παλαιοχωρίου και για να έχετε μια τάξη του ύψους από τον οποίο τον έριξε παρατώντας τον ο Ε.Μυτιληναίος
Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μυτιληναίος τότε:


"Πριν μπω στο χώρο του ποδοσφαίρου συνομίλησα με τους κυρίους Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά. Οι κύριοι Βαρδινογιάννης και Κοντομηνάς ήταν φουλ εναντίον και ο κ.Κόκκαλης υπέρ. Δεν μετάνιωσα που μπήκα στο ποδόσφαιρο και τον Ηρακλή. Ξοδεύτηκαν υπερβολικά πολλά χρήματα για τον Ηρακλή και οι φίλαθλοι δεν είναι ευχαριστημένοι. Χάθηκαν λεφτά εκεί που δεν έπρεπε. Εγιναν έξοδα από αυτά που θα μπορούσαν να μην γίνουν, να αποφύγουμε."

Στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, "Αθλητικό Metropolis", ο μεγαλομέτοχος των "κυανόλευκων", ανέφερε:

Για την στήριξη των φιλάθλων

"Για αυτούς που ήταν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και με τέτοιες καιρικές συνθήκες βοήθησαν την ομάδα, μένω στον Ηρακλή. Αυτοί είναι που με κρατάνε στην ομάδα και θα με κρατήσουν και στο μέλλον, ούτε παίκτες, ούτε προπονητές. Τον Ηρακλή τον αγαπάω πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν είναι τένις, δεν είναι ιππασία, είναι ποδόσφαιρο και θέλει κόσμο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχει κόσμο ο Ηρακλής, απλά πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι και να έρθουν στο γήπεδο."

Για το Καυταντζόγλειο

"Το Καυτατζόγλειο μετά από ενάμισι χρόνο θα είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα και εμένα δεν
Το έμβασμα φαίνεται να δόθηκε τότε, ο Παλαιοκρασσάς έκανε καταγγελίες ,τον εδιωξαν απο τη ΔΕΗ και ο τότε διευθυντής της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Καρκαγιάννης έγραψε μεταξύ άλλων το 2005 φωτογραφίζοντας και τον Μυτιληναίο,:

"...Τον Γιάννη Παλαιοκρασσά δεν τον γνωρίσαμε χθες, τον παρακολουθούμε στον δημόσιο βίο και σε θέσεις υψηλές και κρίσιμες εδώ και μερικές δεκαετίες και ουδέποτε ανέκυψε θέμα ανεπάρκειας. Πολλοί διαφωνούσαν με την πολιτική του, αλλά ποτέ δεν ετέθη θέμα ανεπάρκειας ή εμπλοκής σε φαινόμενα διαφθοράς.

Μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε για το τι πραγματικά συνέβη και συμβαίνει.

Η διείσδυση οργανωμένων συμφερόντων στον δημόσιο τομέα γενικά, στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς ειδικότερα είναι όχι μόνο βαθιά, αλλά, κατά κάποιο τρόπο, «οργανική». Κάθε προσπάθεια να απαλλαγούν από τον θανάσιμο αυτόν εναγκαλισμό, έχει άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. H «K» είχε προβλέψει αυτήν την εξέλιξη από την εποχή που ο OTE, επί μακαρίτη Τόμπρα, υπέγραφε την πρώτη σύμβαση με την «Ιντρακόμ», μικρού σχετικά ποσού, αλλά καθοριστική για το «δέσιμο» του OTE με την ιδιωτική αυτή επιχείρηση.

Τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα και οι συνδικαλιστικές συντεχνίες αποτελούν καθεστώς (καθεστώς κατοχής) στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, στον δημόσιο τομέα γενικότερα. Ενα καθεστώς, όμως, που διαθέτει εμφανή ή αφανή πολιτική υποστήριξη και επίσης υποστήριξη από τα μέσα ενημέρωσης και από την υπαλληλία της κεντρικής διοίκησης και των ίδιων των επιχειρήσεων και οργανισμών. Οταν ο Κώστας Μητσοτάκης καθιέρωνε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο τον όρο «διαπλοκή», ίσως ούτε ο ίδιος φανταζόταν την έκταση του φαινομένου, την περιπλοκότητά του και τις αλληλοεξαρτήσεις που περιέκλεινε.

Κανείς δεν ισχυρίσθηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση ευθύνεται για τη διαμόρφωση και γιγάντωση αυτού του καρκινώματος, το οποίο απομυζά τους πόρους της χώρας. Αλλά και ο ισχυρισμός ότι όλα αυτά ως εκ θαύματος εξέλιπαν από τη στιγμή που η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι μάλλον αφελής (το λιγότερο!). Το φαινόμενο παρατηρείται και σήμερα, όπως ακριβώς ισχυρίσθηκε ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς και εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί.

Τι υποθέτουμε ότι συνέβη. O Γιάννης Παλαιοκρασσάς όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΔΕΗ (με πρόγραμμα επενδύσεων και προμηθειών μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως) βρήκε καθεστώς διαπλοκής. Το ίδιο καθεστώς βρήκε και ο Βουρλούμης στον OTE. O Παλαιοκρασσάς συγκρούσθηκε με το καθεστώς της διαπλοκής και αναγκαστικά συγκρούσθηκε σχεδόν με ολόκληρο, τον τεράστιο και πολυδαίδαλο διοικητικό μηχανισμό της ΔΕΗ, από την οποία σύγκρουση προέκυψαν και σημαντικές δυσλειτουργίες της επιχείρησης. Αυτό το καθεστώς διαπλοκής κατάγγειλε ο Παλαιοκρασσάς με τη συνέντευξή του στην «K».

H διερεύνηση και η εκκαθάριση αυτού του καθεστώτος δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες του εισαγγελέως. Ανήκουν στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, της πολιτικής εξουσίας. O εισαγγελέας θα ασχοληθεί με τις τυχόν ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν..."


Αυτό ζούμε τώρα.Μόνο που οι ευθύνες προέκυψαν ...13 χρόνια μετά το άρθρο αυτό και έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο  πανίσχυρος Μυτιληναίος "θα καθαρίσε"ι τις κατηγορίες και θα αθωωθεί...

Γιάννης Ντάσκας