Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Μόνιμη κατοικία ανθρώπων: Στο Φεγγάρι και στον Αρη!

Αδιανόητα προγράμματα για εποικισμούς "πέρα απο τη Γη".
Ελεύθερη γραφή
Πέμ, 27/12/2018 - 08:43
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Ποιά ήταν τα κίνητρα των πρώτων θαλασσοπόρων; Ηξεραν αν θα γυρίσουν ποτέ όταν αποφάσιζαν να χαθούν στο βάθος του (τότε) αχανούς θαλάσσιου ορίζοντα;

Την απάντηση δεν έχουν ούτε και εκείνοι που μελέτησαν πολύ τις πρώτες αποστολές "πέρα από τη θάλασσα". Ούτε για τα πραγματικά κίνητρα, ούτε για τις συνθήκες και τα πρόσωπα που πήραν τις αποφάσεις για "αποστολή στο πουθενά"...

Το αδιανόητο για εκείνη την εποχή, είχε όχι μόνο επιτυχία, σε βάθος βέβαια πολλών ετών, αλλά ακόμα παραπάνω.

Ανακαλύφθηκε όχι μόνο ζωή και ο υπόλοιπος πλανήτης, αλλά και πλούτος αδιανόητος για τον γνωστό κόσμο της εποχής.

Στις ΗΠΑ άνθισε η πρώτη οργανωμένη χρυσοθηρία και η Αμερική ήταν ο τόπος της επαγγελίας για τους αποίκους.

Ετσι έγινε και στόχος για κατάκτηση, για αξιοποίηση.

Σήμερα οι ΗΠΑ είναι όχι μόνο η σύγχρονη αυτοκρατορία,αλλά ο εμπνευστής, ο "μελετητής", ο χρηματοδότης και ο εκτελεστής μιας εξόρμησης αδιανόητης και για τα δεδομένα της εποχής του φεγγαριού.

Ο πλούτος και η δύναμη των ΗΠΑ είναι και κρατική και ατομική και ένας συνδυασμός της οδηγεί στον εποικισμό με ανθρώπους άλλων πλανητών.

Δεν έχει απαντηθεί βέβαια, αν τα θρυλούμενα περί εντοπισμού εξωγήϊνων "παρεμβάσεων" από επιστήμονες και υπηρεσίες, αλλά οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι, στους οποίους κυριαρχούν Αμερικανοί και Ρώσοι θα βοηθήσουν τις δυνατότητες των ΗΠΑ να στείλουν για μόνιμη κατοικία ανθρώπους στο φεγγάρι και στον πλανήτη Αρη.

Γνωρίζουμε ήδη ότι Αμερικανοί και Ρώσοι συνεργάζονται και μυστικά και φανερά στην ανάpτυξη διαστημικών προγραμμάτων για μονιμότερη απομάκρυνση ανθρώπων απο τη Γη "πρός έρευνα για το αν υπάρχει ζωή ή συνθήκες για ζωή".

Οσο θα διαρκούν οι αποστολές και θα γίνονται όλο και πιο μακροχρόνιες σε παραμονή στο διάστημα θα υπάρχει ζωή "πέρα απο τη γη". Εστω στους διαστημικούς σταθμούς.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των φετινών πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο ένας εξ αυτών ο περίφημος Ελον Μάσκ, χρηματοδότης και συνεργάτης ήδη της Υπηρεσίας Διαστήματος των ΗΠΑ, της ΝΑΣΑ, ανακοίνωσε με φωτογραφίες την αποστολή 100 και πλέον ανθρώπων στο διάστημα με πρώτο σκοπό την μακροχρόνια παραμονή στο Φεγγάρι, ενώ το ειδικό διαστημόπλοιο εξερευνά  το έδαφος του πλανήτη Αρη και στέλνει υλικό για να καταδειχθεί αν υπάρχουν δυνατότητες για μακροχρόνια παραμονή ανθρώπων!

Σήμερα για την κοινή γνώμη μοιάζει αυτό ακόμα αδιανόητο, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ήδη οι δυνατότητες για  παραμονή ολίγων υπάρχουν, αλλά "τρέχουν" να κάνουν μαζικότερες εγκαταστάσεις με σκοπό το "ακόμα" παραπέρα...

Η Γη στα χρόνια του Χριστού ήταν ένας εξαιρετικά αραιοκατοικημένος πλανήτης. Σήμερα έχει υπερφορτωθεί σε πληθυσμό και μάλιστα λένε ότι ο υπερπληθυσμός, η υπερκατανάλωση, η υπερ-χρήση πετρελαιοειδών και μηχανών, οι καταστροφές φυσικού τοπίου για περαιτέρω εξάπλωση των ανθρώπων, θα αλλάξουν τον πλανήτη μας,οι πάγοι θα λιώσουν και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει τόσο, ώστε σημερινές τεράστιες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και άλλες θα σκεπαστούν από τα νερά μόνιμα.

Λέτε σε 1, 2, 3 αιώνες από σήμερα το ταξίδι προς το Φεγγάρι και τον Αρη να είναι όπως παλαιότερα προς Αμερική ή Αυστραλία; Λέτε να υπάρξει κάτι σαν το νησί Ελις κάπου εκεί στο διάστημα, από ανθρώπους που θα θέλουν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη σε... ορυχεία χρυσού στο Φεγγάρι ή στον Αρη;

Φαντασίες;

Μάλλον.

Μικρογραφία

Ομως αδιανόητος είναι και ο πλούτος και οι αιτίες του μάλιστα πριν κάμποσα χρόνια.

Δείτε τον κατάλογο με τους 10 πλουσιότερους της χρονιάς πού πέρασε. Επιχειρηματίες του... άϋλου, του διαδικτύου κυριαρχούν. Μπέζος και Γκέϊτς με συνολική περιουσία 220 δις δολλαρίων (126 και 94 αντίστοιχα) και Ρώσοι απο μία χώρα που άφησε με την πτώση του κομμουνισμού τα "λίγα για πολλούς" του Λένιν και τρέχει με το "πολλά για λίγους" της καπιταλιστικής Αμερικής.

Στους πιο πλούσιους η Ρωσία θέλει και δικούς της. Και θέλει πόρους για να τρέξει κι αυτή προς Φεγγάρι και Αρη, είτε με τις ΗΠΑ, είτε μόνη της.

Ο Ελον Μάσκ παρουσίασε και το πρώτο "καράβι" του Διαστήματος, μια "κάψουλα".

Το όραμά του για μια μελλοντική βάση στον 'Αρη παρουσίασε ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας Space X, «ανεβάζοντας» στο Twitter σχετικές φωτογραφίες με την εντυπωσιακή μακέτα της βάσης.

Όπως υποστηρίζει, η «Βάση 'Αλφα» μπορεί να έχει γίνει πραγματικότητα έως το 2028 (αν και δύσκολα θα βρει πολλούς να τον πιστέψουν…). Οι εικόνες δείχνουν τον τεράστιο υπό κατασκευή πύραυλο BFR της εταιρείας να βρίσκεται στη βάση, δίπλα στις θολωτές εγκαταστάσεις της.

Το «δεξί χέρι» του Μασκ στη Space X, η Γκουίν Σότγουελ, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της εταιρείας να εκτοξεύσει τον πύραυλο BFR για πρώτη φορά το 2020 σε μια δοκιμαστική πτήση γύρω από τη Γη. Η πρώτη αποστολή στη Σελήνη προγραμματίζεται για το 2022 και στον 'Αρη το 2024.

Όπως είπε ο Σότγουελ, μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Daily Mail, «θα θέλαμε να μεταφέρουμε ένα μεγάλο φορτίο στην επιφάνεια του φεγγαριού το 2022 και έχουμε σχέδια να στείλουμε ανθρώπους στον 'Αρη το 2024». Παραδέχθηκε ότι «αυτά τα σχέδια μπορεί να ακούγονται τρελά», αλλά όπως είπε, «οτιδήποτε έχουμε κάνει έως τώρα, φαινόταν τρελό στους ανθρώπους».

Με ύψος 106 μέτρων, ο BFR θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τωρινό «γίγαντα» της Space X, τον πύραυλο Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι) ύψους 70 μέτρων. Θα μπορεί να μεταφέρει έως 150 τόνους στο διάστημα και θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμος.

Γιάννης Ντάσκας