Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Νέα τροπή στο σκάνδαλο του Ερυθρού Σταυρού-Ερρίκος Ντυνάν από την Δώρα...

Ψάχνει αγωγή του Δημοσίου που μπήκε στο συρτάρι για να γίνει ιδιωτική "μπίζνα".
Ελεύθερη γραφή
Τετ, 19/09/2018 - 17:42
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Εσεται ήμαρ...

Πριν μερικά χρόνια ο Ακης και ο Γιάννος μιλούσαν στα μικρόφωνα σε ακροατήρια και με στόμφο έλεγαν ":

"Συντρόφισες και σύντροφοι για το σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι..."

Ύστερα έκλειναν το μάτι στους δημοσιογράφους που είχαν στα "ρολ" τους και μετά απο μερικά υμνητικά ρεπορτάζ, άλλος για  βίλα τράβηκε, άλλος για το κοτερό του...

Συνωστισμός στη Μύκονο, στην Πάρο, στα κυκλαδίτικα νησιά, όπου πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι γίνονταν ένα και γελούσαν με τα "πόθεν έσχες" που συσσωρεύονταν σε ένα γραφείο του Αρείου Πάγου και δεν τα κοίταζε κανείς...

Μερικοί δημοσιογράφοι, μερικοί πολιτικοί, πολλοί υπάλληλοι και πολίτες φώναζαν, αλλά η Διαπλοκή τα σκέπαζε όλα...

Μικρογραφία

Όταν είπαμε για τους λογαριασμούς του Ακη στην Ντρουμίλαν της Ελβετίας και αλλού μας έλεγαν ότι "δινουμε τηλεφωνικούς αριθμούς και όχι τραπεζικούς λογαριασμούς".

Και δώστου ο Ακης με τη Βίκυ τα σουρτα -φέρτα στην Αρεοπαγίτου για να επισκιάσουν με την παρουσία τους και την αξία της...Ακρόπολης.

Και δώστου ο Γιάννος με τον πρώην σύμβουλό του Στουρνάρα να καταγγέλλουν τη Νέα Δημοκρατία και την Αριστερά και να χτίζουν πάνω στα έσχατα βράχια του Αιγαίου, ως να είναι οικόπεδα και καλλιέργειες που περνούν απο χέρι σε χέρι...

Εκεί κοντά σε ένα άλλο νησί αναπτυσσόταν η παρέα της ΖΗΜΕΝΣ

Μικρογραφία

Εγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αργότερα:

".... Οκτώ μήνες αργότερα, ο κ. Χριστοφοράκος γοητεύεται και αυτός από την Πάρο και αγοράζει 8 στρέμματα στην περιοχή του Φάραγγα.

Τρία χρόνια αργότερα, ο πρώην οικονομικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens στην Ελλάδα κ. Χρίστος Καραβέλλας, ένας άλλος ύποπτος στην υπόθεση, ολοκληρώνει λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, μία σειρά αγορών στην Αντίπαρο. Μέσω της υπεράκτιας λιβεριανής εταιρείας VIPA αγοράζει 160 στρέμματα στην περιοχή Ακρωτηράκι. Το 1995 είχε αγοράσει στη θέση Ακρωτήρι Ακακος 4 στρέμματα, όπου έχει κτίσει σπίτι 300 τετραγωνικών μέτρων. Αγοράστρια εμφανίζεται η εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Northpart Investment, στην οποία το 1998 κατευθύνονται, με βάση ένα χειρόγραφο σημείωμα (η εισαγγελία λέει ότι είναι του ίδιου του κ. Καραβέλλα) 11 εκατ. γερμανικά μάρκα στο πλαίσιο των «διακριτικών πληρωμών»...

...Κάπως διαφορετική περίπτωση είναι ο υπεύθυνος του Ολυμπιακού έργου κ. Διονύσης Δενδρινός, που εκτονώνει την επιθυμία για αγορά γης, στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, την Τήνο. Η πρώτη του αγορά το 2001 για την ανέγερση ενός σπιτιού γίνεται με δάνειο 50 εκατ. δρχ. -έχει εγγραφεί υποθήκη από την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Στις 4/6/2002 ο κ. Δενδρινός αγοράζει 6 στρέμματα.

Μικρογραφία

Η Mystras Holding Ltd

Την ίδια μέρα μια εταιρεία του Αγίου Βικεντίου, η Mystras Holding Limited αγοράζει το 95% μιας έκτασης 5 στρεμμάτων και η κ. Ελένη Δενδρινού το υπόλοιπο 5%. Την ίδια μέρα η Mystras αγοράζει άλλα 5 στρέμματα από τους ίδιους πωλητές του πρώτου ακινήτου στο οποίο συμμετέχει κατά 95%. Η εταιρεία συστήθηκε από κάποιον Γεώργιο Μιχαλακόπουλο του Ιωάννη, δυνάμει πληρεξουσίου του προξένου της Ελλάδας στη Ζυρίχη.

Η ιδιοκτησία της Mystras είναι όμορη προς ιδιοκτησία του κ. Χριστοφοράκου. Ο τελευταίος αγοράζει στην Τήνο δύο σπίτια (180 τ. μ. συνολικά), τον Οκτώβριο του 2003 και 24 στρέμματα γης το 2005 και 2006..."

Προσέξτε τις ημερο-χρονολογίες...

Εκείνη την εποχή ερευνούσαμε το σκάνδαλο του Ερυθρού Σταυρού-Ερρίκος Ντυνάν και ο Ανδρέας Μαρτίνης με το κότερό του αλώνιζε τα νησιά αυτά παρέα με μεγαλοπολιτικούς και μεγαλοδημοσιογράφους...Τα κρατικά χρήματα που πήγαιναν στον Ερυθρό Σταυρό γίνονταν ιδιωτικές μπίζνες στο "Ερρίκος Ντυνάν"...

Μικρογραφία

Στις 3 Ιουνίου 2003 μας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, του παραδώσαμε φάκελο, του ζητήσαμε να πάψει να σχετίζεται με το Ερρίκος Ντυνάν" και μας διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα και θα πράξει το καθήκον του.

Μετά ένα μήνα το Ελληνικό Δημόσιο διά του κρατικού νοσοκομείου Μπενάκειο-Ερυθρός Σταυρός" κατέθεσε αγωγή. Εγραφε ότι το Ερρίκος Ντυνάν εμφανίζεται ως ιδιωτική κλινική, αλλά είναι χτισμένο και με κρατικά χρήματα και πάνω σε οκτώ στρέμματα του Δημοσίου και ζητούσε ανάκτηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Τι έγινε;

Η τότε κυβέρνηση (οι προαναφερόμενοι πολιτικοί κυβερνούσαν...) έκαναν με τη βοήθεια δικαστικών τον Μαρτίνη και αφεντικό του κρατικού νοσοκομείου και τα ιχνη της αγωγής χάθηκαν...

Φωνάζαμε, γράφαμε...Σιωπή.

Μετά τόσα χρόνια μας δικαιώνει καθώς ζητά έρευνα για όλα αυτά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ιδού η ερώτηση και ομιλεί από μόνη της:

Μικρογραφία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η τύχη της αγωγής που κατατέθηκε από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου κατά του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», για τη διεκδίκηση της δημόσιας περιουσίας επάνω στην οποία έγινε η ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου.

Στην Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014»  αποκαλύφθηκε, ότι το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, δημιουργήθηκε με κέλυφος ιδιωτικών συμφερόντων, πίσω από τα οποία αναπτύχθηκαν διαπλεκόμενα πολιτικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της ως άνω Εξεταστικής Επιτροπής κατέστη σαφές, ότι το δημόσιο χρήμα των επιχορηγήσεων προς τον Ερυθρό Σταυρό μεταφράστηκε σε δωρεάν νοσηλεία για πάμπολλα πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου, επιβαρύνοντας το Νοσοκομείο οικονομικά και καταστρατηγώντας πλήρως τον κοινωφελή του χαρακτήρα. Πέραν, όμως, όλων των ως άνω, στην Εξεταστική Επιτροπή αναδείχθηκε και ένα ακόμα ζήτημα μείζονος σημασίας: το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» χτίστηκε επάνω σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δημόσιας γης. Δηλαδή, εξ όσων ανέκυψαν στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, το Νοσοκομείο  οικοδομήθηκε σε έκταση που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, -όπως προέκυψε- έγινε μία προσπάθεια διεκδίκησης της συγκεκριμένης δημόσιας περιουσίας από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, όμως παραμένει ακόμα άγνωστη η τύχη της συγκεκριμένης αγωγής.

Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο εξέτασης μαρτύρων στο πλαίσιο της ως άνω Εξεταστικής Επιτροπής, στις 27/06/2017, κατόπιν σχετικής δικής μου ερώτησης, ο κύριος Ιωάννης Ντάσκας κατέθεσε επί λέξει: «Θα σας απαντήσω κυρία Μεγαλοοικονόμου, υπάρχει αγωγή η οποία κατατέθηκε επίσημα, το λέω περισσότερο για τα Πρακτικά, επειδή καταγράφονται, κατατέθηκε επίσημα από το δημόσιο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, κατατέθηκε και έλαβε αριθμό κατάθεσης 101204/2003, αριθμός κατάθεσης δικογράφου 6403/2003 στην Αθήνα, την 4/7/2003. Παρακαλώ πολύ αξιολογήστε λίγο και τις ημερομηνίες, έχουν τεράστια σημασία».
 

Μικρογραφία

Επομένως, -όπως προέκυψε κατά τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής-, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή, με την οποία ζητούσε  να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου οκτώ χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δημόσιας γης, πάνω στα οποία χτίστηκε ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο κατέληξε από τις Κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ (και ειδικότερα, επί των ημερών των Υπουργών Υγείας, κυρίου Α. Λοβέρδου, Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη) να απωλέσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του και να πωληθεί εν μία νυκτί σε μία νεοσύστατη εταιρία της Τραπέζης Πειραιώς.

Επειδή δεν ενημερωθήκαμε ποτέ επίσημα στο πλαίσιο της ως άνω Επιτροπής για την τελική τύχη της εν λόγω αγωγής που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών το 2003.

Επειδή η αξία της δημόσιας έκτασης που διεκδικούσε με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο είναι επιπέδου εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1.Συζητήθηκε η αγωγή του Υπουργείου Οικονομικών κατά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και αν ναι, ποιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και με ποιο περιεχόμενο;

2. Σε περίπτωση που η ως άνω αγωγή ματαιώθηκε ή ανακλήθηκε, η ματαίωση έγινε κατόπιν απόφασης ποιου αρμοδίου φυσικού προσώπου ή νομικού φορέα, και κυρίως με την ευθύνη ποιου Υπουργού και με εισήγηση ποιου αρμοδίου οργάνου;

Γιάννης Ντάσκας