Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Ο Ελληνας σούπερ σταρ Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα Σεπόλια, η τρομομίζερη Ελλάδα

Αγώνας υψηλού συμβολισμού σε μια όχι "αθώα" γειτονιά και στο Καλλιμάρμαρο
Ελεύθερη γραφή
Σάβ, 07/07/2018 - 17:44
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Οταν το 1975 φτάσαμε στην Αθήνα,η πρώτη κατοικία μας ήταν η οδός Καλαμά 25 Σεπόλια.

Στην διπλανή πολυκατοικία, Καλαμά 27, έμενε ένας αξιωματικός της Αστυνομίας με μια καλλονή κόρη και γι'αυτό τον προσέξαμε. Μας έκανε εντύπωση το αγέλαστο ύφος του και πόσο απόμακρος ήταν για όλους.

Δίναμε εισαγωγικές για τη Νομική και μια μέρα χαλαρά-χαλαρά παριστάναμε τον μελετηρό εν αναμονή της κόρης -καλλονής για να κλέψουμε καμία ματιά.

Ούτε καλημέρα δεν είχαμε πει φυσικά.

Ούτε καταλάβαμε για πότε βρέθηκε μπροστά μας ο αξιωματικός μπαμπάς και μας ρώτησε:

"Γιατί στέκεσαι εδώ; Ούτε κουνούπι δεν μπαίνει χωρίς να πάρει άδεια από μένα στην πολυκατοικία αυτή. Πήγαινε σπίτι σου" - και μας έδειξε την παμπάλαια μονοκατοικία που -ελλείψει πόρων-μέναμε με ενοίκιο.

Φύγαμε και δεν ξανακοιτάξαμε ούτε προς την πολυκατοικία, πόσο μάλλον για την κόρη.

Στραφήκαμε στην άλλη πλευρά. Στα 100 μέτρα είχε μια παιδική χαρά-γήπεδο μπάσκετ υπαίθριο.

Μόνο όταν ένα βράδυ (του 1975) μαζεύτηκε κόσμος για να θαυμάσει από κοντά τον άσο του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας Μπάσκετ Απόστολο Κόντο που έκανε μια εμφάνιση-επίδειξη πήραμε στα σοβαρά το γηπεδάκι. Ηταν και είναι το γήπεδο του Τρίτωνα.

Πέρασαν τα χρόνια.

Αρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της τρομοκρατίας.

Αποκαλύφθηκε ότι στην πολυκατοικία της οδού Καλαμά 27, αυτή που δεν έμπαινε κουνούπι απο τον αξιωματικό μ-κέρβερο της Αστυνομίας, ένα απο τα διαμερίσματα ήταν για χρόνια "γιάφκα των τρομοκρατών" και είχε νοικιαστεί στο όνομα "Μανιατόπουλος"!

Προφανώς γι' αυτό τη φρουρούσε έτσι και εμείς στα ΜΜΕ απορούσαμε για τις ικανότητες τρομοκρατών να κινούνται κάτω απο τη μύτη της Αστυνομίας και να επαίρονται γιαυτό στις προκηρύξεις τους...

(Λεπτομέρεια: Η κόρη - καλλονή (στα τότε μάτια μας...) έκανε καριέρα στα ΜΜΕ...)

Πώς τα θυμηθήκαμε;

Μικρογραφία

Εμείς απο εκεί φύγαμε μετά λίγα χρόνια. Ούτε προφανώς είχαμε προσέξει στη φτωχογειτονιά Νιγηριανούς που έμεναν κρυφά και ήταν μικροπωλητές στους δρόμους.

Εκεί στη φτωχογειτονιά γέννησαν και τέσσερα παιδιά. Τον Θανάση το 1992, τον Γιάννη το 1994 και στη συνέχεια τους δυο μικρότερους Κώστα και Αλέξανδρο, ενώ στη Νιγηρία φεύγοντας άφησαν τον Φράνσις "για να μη χαθεί μαζί τους στην μακρινή άγνωστη διαδρομή". Φυσικά δεν περίμεναν να φτάσουν ζωντανοί στην Ελλάδα και αν τους έδιωχναν από εδώ κάπου αλλού τελικά.

Ευτυχώς δεν τους έδιωξαν, τα παιδιά τους πήγαν στα ελληνικά σχολεία και σήμερα τους δυο μεγαλύτερους και ιδιαίτερα τον Γιάννη, τον ξέρει όλος ο κόσμος τυλιγμένο με μια ελληνική σημαία, με τη λέξη "Σεπόλια" σε κάθε γραπτό του και το προσωνύμιο "GREEK FREAK".

Τα παιδιά αυτά πήγαιναν στο γηπεδάκι του Τρίτωνα και έπαιζαν μπάσκετ αφού "τραβούσαν πολύ σε ύψος".

Μικρογραφία

Οταν μεγάλωσαν κάπως φαίνονταν ότι "θα παίξουν καλό μπάσκετ" προσπάθησαν άλλοι να τα κυνηγήσουν απο την Ελλάδα με χρυσαυγίτικες μεθόδους, άλλοι να τα δελεάσουν να ασπαστούν άλλες σημαίες.

Αυτά όμως, όπου βρεθούν και όπου σταθούν διδάσκουν ελληνικά, στάζουν μέλι για την Ελλάδα, σέβονται την ελληνική σημαία, τόσο, ώστε να μην υπογράφουν πάνω της, ούτε για καλό.

Πριν χρόνια είχαμε τσακωθεί άγρια με έναν (και σήμερα) βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν ήθελε όχι να παίξουν στην Εθνική Ελλάδας τα αδέλφια, αλλά ούτε πάρουν ελληνικές ταυτότητες ως οικογένεια.

Σήμερα ο Γιάννης Αντετονκούμπο είναι στους 4-5 καλύτερους μπασκετμπολίστες του κόσμου, μεγάλο αστέρι στο  αμερικανικό ΝΒΑ και πολυεκατομυριούχος.

Ο Θανάσης είναι βασικό στέλεχος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και τα δυο μικρότερα ακολουθούν το δρόμο και "θα γίνουν καλύτεροι από μένα" λέει ο Γιάννης.

Σήμερα ο Γιάννης Αντετονκούνμπο είναι ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας για τον ελληνικό τουρισμό, πρωταγωνιστής στα φίλμ του ΕΟΤ, της "Aegean" και τον ξέρουν και οι Αμερικανοί πρόεδροι και φυσικά οι Ελληνες.

Εκείνος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας τον Γιάννη να κρατάει με τόσο σεβασμό και αγάπη την ελληνική σημαία στα χέρια του και την Ελλάδα στην καρδιά του σιωπά... 

Ο πατέρας τους πέθανε πριν γίνει 60 χρόνων. Οι κακουχίες τον κατέβαλαν, αλλά πρόλαβε και να δώσει και να τη ζήσει την απίστευτη ελληνική παιδεία των παιδιών του.

Κάθε χρόνο,η οικογένεια βρίσκει χρόνο να οργανώσει μια σημαντική φιλανθρωπική πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Πέρυσι στη Θεσσαλονκη.

Φέτος είναι σημαδιακή και ενισχυτική του έργου της "Κιβωτού του Κόσμου". Αλλωστε ο πατήρ Αντώνιος μια γειτονιά πιο πέρα άρχισε να μαζεύει στην αγκαλιά του "παιδιά από όλο τον κόσμο" που βρέθηκαν στον Κολωνό.

Σήμερα η "Κιβωτός" είναι μια τεράστια κυψέλη με εκατοντάδες παιδιά προσφύγων και μη στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, στην Πωγωνιανή στα σύνορα.

Τα αδέλφια Αντετονκούμπο με τη μητέρα τους οργανώνουν αγώνα δρόμου με εκκίνηση ακριβώς από το γηπεδάκι του Τριτωνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο στις 8 το βράδυ.

Φυσικά τα Ntokoumenta δεν θα είναι απλώς εκεί, αλλά θα αγωνιστούν κιόλας με διπλή συμβολική εκπροσώπηση.

Για όσους δεν έχουν ενημέρωση του τεράστιου κατορθώματος αυτών των παιδιών και της τεράστιας αξίας για την σημερινή Ελλάδα,η οποία πρωτίστως μαστίζεται απο κρίση αξιών και αρχών και δευτερευόντως από οικονομική θυμίζουμε τι έγραψαν οι περίφημοι NEW YORK TIMES στο ξεκίνημα  του Γιάννη Αντετονκούμπο, οποίος σήμερα μας κάνει υπερήφανους,ως παίκτης ALL STAR NBA(με ψηφοφορία και όχι επιλογή...) και ως παίκτης των "Μιλγουόκι Μπάκς"

Μικρογραφία

Ιδού και όλοι στον (μεταφορικά) αγώνα για περισσότερη ανθρωπιά...

Το αφιέρωμα των New York Times :

Με τον τίτλο «Η πείνα για μία καλύτερη ζωή, μπορεί να τον οδηγήσει στο ΝΒΑ», οι Times αναφέρθηκαν στον Γιάννη Αντετοκούμπο, τονίζοντας το μεγάλο του ταλέντο αλλά και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 18χρονος.

Οι Times αναφέρονται στο μεγάλο του ταλέντο, αλλά στο δύσκολο παρελθόν του 18χρονου, στο οποίο έπρεπε να δουλεύει για βοηθήσει την οικογένεια του.

«Το νέο του διαβατήριο λέει πως είναι Έλληνας, όμως, ο Γιάννης Αντετοκούμπο έχει ζήσει τη σκληρή ζωή του μετανάστη. Πουλούσε τα πάντα στους δρόμους της πόλης για να θρέψει τον εαυτό και τα αδέρφια του. Την ώρα που άλλες οικογένειες πήγαιναν διακοπές σε νησιά, η δική του άλλαζε διαμερίσματα για να βρει φθηνότερο ενοίκιο», είναι η εισαγωγική παράγραφος του αφιερώματος των New York Times στον Γιάννη Αντετοκούμπο.

«Ο Αντετοκούμπο στα 18 του, είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί, μιλάει άπταιστα ελληνικά και έχει πάει σε ελληνικό σχολείο. Πρόσφατα έγινε Έλληνας πολίτης», προσθέτει το αφιέρωμα του μεγάλου αμερικανικού μέσου το οποίο συνεχίζει:

«Ο Αντετοκούμπο, γιος Νιγηριανών γονέων, επίσης παίζει μπάσκετ. Και παίζει πολύ καλά. Έτσι λένε οι σκάουτς του ΝΒΑ. Έχουν πάει πολλές φορές στην Ελλάδα και παρακολούθησαν την ικανότητά του να χειρίζεται τη μπάλα, να βλέπει το γήπεδο και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις».

Όσο για το τι αναφέρουν γνωστοί αναλυτές; «Αναλυτές του DraftExpress.com και του HoopsWorld.com, ανάμεσα σε άλλος, προβλέπουν πως ο Αντετοκούμπο θα είναι στον πρώτο γύρο του ντραφτ την Πέμπτη. Αν εξελιχθεί όπως ο αγαπημένος του παίκτης, Κέβιν Ντουράν, κάποια ομάδα του ΝΒΑ θα είναι χαρούμενη να τον έχεις στις τάξεις της παίρνοντας την ευκαιρία».

Στη συνέχεια, φιλοξενούνται δηλώσεις του νεαρού άσου, ο οποίος είπε: «Από τη στιγμή που άρχισα το μπάσκετ, το όνειρό μου είναι να γίνω μεγάλος σταρ, να έχουμε λαμπρό μέλλον στο μπάσκετ».

Το αφιέρωμα στον Αντετοκούμπο, συνεχίζει ωστόσο αναφέροντας: «Άλλοι Έλληνες άσοι δούλεψαν την καριέρα τους μέσα από τις «μικρές» Εθνικές ομάδες και τις μεταγραφές σε επαγγελματικές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός. Ο Αντετοκούμπο, χωρίς εθνικότητα ως τον Μάιο που πήρε ελληνικό διαβατήριο, δεν έχει παίξει ποτέ πάνω από την Α2. Μεγάλωσε σε έναν μικρό σύλλογο που λέγεται Φιλαθλητικός, που τον απέκτησε έξι χρόνια πριν, τότε που μοιραζόταν ένα δωμάτιο με τα τρία αδέρφια του και προτιμούσαν να παίζουν ποδόσφαιρο.

Υπέγραψε για να παίξει στην Ισπανία την επόμενη χρονιά, εκτός κι αν κάποια ομάδα του ΝΒΑ έχει άλλα πλάνα για αυτόν μετά τα draft. Με το διαβατήριο στο χέρι, έχει αρχίσει να παίζει για την ομάδα Νέων της Ελλάδας. Πέρα από όλα αυτά όμως, ο Αντετοκούμπο βάζει και την βοήθεια προς την οικογένειά του μέσα πο το μπάσκετ.

Όπως και οι άλλοι μετανάστες στην Ελλάδα, οι γονείς του δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Ο Αντετοκούμπο και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Θανάσης, βοηθούσαν πουλώντας ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου. Κάνοντας αυτό, έχαναν προπονήσεις, αλλά και γεύματα με την ομάδα».

«Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο», αναφέρει ο Γιάννης Αντετοκούμπο και προσθέτει σχετικά: «Μερικές ημέρες δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε χρήματα για να φάμε. Οι καλές μέρες, έφερναν απλά τα απαραίτητα. Την πληρωμή του ενοικίου, του νερού και του ηλεκτρικού, όπως και την αγορά φαγητού».

Στη συνέχεια του αφιερώματος αναφέρεται πως ο Φιλαθλητικός βοήθησε την μητέρα του Γιάννη Αντετοκούμπο να βρει δουλειά, με τον προπονητή που ώθησε τον νεαρό να ασχοληθεί με το μπάσκετ, τον Σπύρο Βελληνιάτη να κάνει δηλώσεις για τον αθλητή λέγοντας: «Έχεις μπροστά σου τον Μότσαρτ και δεν έχει φαγητό. Τι του δίνεις; Αυτό είναι το δίλημμα. Η απάντηση δεν είναι πάντως το βιολί. Η απάντηση είναι φαγητό».

Οι Αμερικανοί στέκονται αρκετά και στη σωματοδομή του νεαρού, στην πρόοδο που έκανε μέσα από τις προπονήσεις με τον Φιλαθλητικό αλλά και στις ομάδες του ΝΒΑ που έχουν ήδη ενδιαφερθεί για αυτόν. «Ο τζένεραλ μάνατζερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Σαμ Πρέστι, ο Ντάνι Φέρι των Ατλάντα Χοκς και ο Ντάριλ Μόρεϊ των Χιούστον Ρόκετς πήγαν στην Ελλάδα για να τον δουν. Ο νέος τζένεραλ μάνατζερ των Τορόντο Ράπτορς, Μασάι Ουγίρι, Νιγηριανός, τον είδε όταν δούλευε για τους Νάγκετς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Ντάνι Έιτζ, η οποία είχε γίνει γνωστή και στον ελληνικό Τύπο, αναφέροντας πως στο παιχνίδι που τον παρακολούθησε ο Αμερικανός, ο Αντετοκούμπο είχε 19 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 κοψίματα στις 30 Μαρτίου, με τον βοηθό του Έιτζ, Ράιν ΜακΝτόναχ, νέο τζένεραλ μάνατζερ των Φίνιξ Σανς να τον παρακολουθεί επίσης δια ζώσης.

«Είναι στο σωστό δρόμο. Αθλητές με το ύψος του, με αυτή την ικανότητα και ειδικά σε αυτή την ηλικία, δεν υπάρχουν αρκετοί τριγύρω», είχε δηλώσει τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους Times, ο Κορνέλ Ντέιβιντ, διευθυντής του διεθνούς δικτύου σκάουτινγκ των Σανς. Το αφιέρωμα, ολοκληρώνεται αναφέροντας ότι «Είτε επιλεγεί, είτε όχι, στο ντραφτ ο Αντετοκούμπο το πιθανότερο είναι να χρειαστεί ακόμα μια σεζόν στην Ευρώπη. Ο ίδιος λέει άλλωστε πως πρέπει να δυναμώσει περισσότερο».

Γιάννης Ντάσκας