Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Ο Ερντογάν "έφαγε" τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών!

Ρόλο στην αποπομπή έχει οπωσδήποτε το κρυφό ραντεβού τους στην Άγκυρα.
Ελεύθερη γραφή
Τετ, 14/03/2018 - 18:10
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Είναι πολύ πιθανόν τα πετρέλαια της Μεσογείου, το κρυφό απο ξένα αυτιά "μήτιγκ" με τον Ερντογάν και η προνομιακή μεταχείριση που είχε από την Τουρκία ο αμερικανικός κολοσσός πετρελαίου EXXONMOBIL να "εφαγαν" με πρωτοφανή για την αμερικανική πολιτική σκηνή τρόπο,τον Υπουργό Εξωτερικών και πρωην αφεντικό της  αμερικανικής εταιρείας Ρεξ Τίλερσον.

Κάποιιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Τίλερσον χειριζόταν μόνος του τα θέματα της περιοχής  και προκαλούσε τον Τράμπ στη "λογική": "Αν έχεις τα κότσια να τα βάλεις με αυτούς που είναι στο πλευρό μου διώξε με". Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι καθόλου τυχαία ο Τίλερσον αποκάλεσε κατά "λάθος" τον αμερικανό πρόεδρο "ηλίθιο" και ουσιαστικά τον προκαλούσε σε αναμέτρηση ελπίζοντας ότι ο Τράμπ θα υποκύψει και θα τα βρουν δημόσια.

Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι ο Τράμπ δίσταζε να εκδιώξει τον Τίλερσον άμεσα γιατί φοβάται ότι σε αυτή την κρίσιμη δικαστικά στιγμή (έρευνα εισαγγελέα Μιούλερ σε εξέλιξη) ο Τίλερσον θα περάσει από την πλευρά των κατηγόρων του.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με το τρίωρο "μίτινγκ" του Ρεξ Τίλερσον με τον Ταγίπ Ερντογάν. Παρών ήταν μόνο ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως αρχείο και πρακτικό.

Αυτό το μητιγκ φαίνεται κατ αρχήν, όπως εγράφη, ότι εξόργισε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος φοβήθηκε ότι ο Ερντογάν, την ώρα που εκλπιαρεί τη στήριξή του παίζει παιχνίδι με τις ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι μέσα από... γνωστούς διαύλους Πούτιν και Τράμπ συμπέραναν ότι ο Τιλερσον έκανε "δικό του παιχνίδι " και λίγες ημέρες αργότερα μόνο η EXXON MOBIL συνέχιζε να κάνει τη "δουλειά" της ανεμπόδιστα στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι Τούρκοι είχαν εκδιώξει άλλες εταιρείες απο γειτονικά "οικόπεδα".

Ο Τράμπ είχε αφήσει τον Τίλερσον ,τον τελευταίο καιρό να φαίνεται φιλοϊρανός, κάτι που εξόργισε και την κυβέρνηση του Ισραήλ,η οποία σε συνεργασία με τον Τράμπ προωθούν την σκληρή γραμμή μετακίνησης της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και στην αναζωπύρωση της διαμάχης με το Ιράν αμφισβητώντας την συμφωνία για τα πυρηνικά.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι πριν λίγες ημέρες ο νέος ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας (Μέκκα του Σουνιστιμού) κατονόμασε την σουνιτική Τουρκία και το σιιτικό Ιράν ως πηγές του κακού.

Ετσι φαινόταν ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ να βρίσκεται σε εντελώς άλλη γραμμή με τους ισχυρότατους συμμάχους  των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στη θέση του τοποθετήθηκε ο αρχηγός της ΣΙΑ Μάικ Πομπέο και στη θέση του Πομπέο η πανίσχυρη υπαρχηγός της CIA και σκληρή κυνηγός της Αλ Καίντα και του ISIS.

Προφανώς όλο αυτό το διάστημα οι "διάδοχοι" προετοίμασαν το φάκελλο απομπής του Τίλερσον αναζητώντας νέες ισορροπίες με τον Πόύτιν και μάλλον όχι με τον Ερντογάν και το Ιράν.

 Για την Ελλάδα τα καλά νέα θα ήταν, αν ο Ερντογάν χάνει ένα στήριγμα στις ΗΠΑ και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Διότι τα κακά νέα θα ήταν να επικρατήσει νέα γραμμή πιο φιλοτουρκική στην αμερικανική διπλωματία, κάτι που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σοβαρότατη παράμετρος είναι η πραγματική δύναμη του Ρέξ Τίλερσον και αν την διαθέτει ώστε να προσθέσει τις δυνάμεις του στις έρευνες που κάνει ο εισαγγελέας Μιούλερ για τις σχέσεις Τράμπ με τον Πούτιν στην προεκλογική περίοδο.

Παρότι φαίνεται ότι ο Τράμπ πήρε τον έλεγχο και της ΣΙΑ και της  σχέσης των ΗΠΑ με το εξωτερικό στις ΗΠΑ ένας απλός εισαγγελέας είναι πολλές φορές πιο δυνατός.

Η Ελλάδα θα είναι απο τις πρώτες χώρες που θα αντιληφθούν την κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής καθώς ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο θα δώσει στίγμα στο πως θα χειριστεί την ελληνοτουρκική κρίση και ιδιαίτερα το ζήτημα των αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη...

Γιάννης Ντάσκας