Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

"Ο Μπόμπολας έπεσε"... Και τότε άρχισαν οι απελάσεις Ρώσων...

Το Αγιος ορος, ο Αμερικανός Αρχιστράτηγος η εξαφάνιση δυο Υπουργών.
Ελεύθερη γραφή
Σάβ, 21/07/2018 - 10:51
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Θα απαντήσει με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών η Ρωσία ή μήπως θα επιλέξει να μην  κάνει τέτοιες κινήσεις, ώστε να εκτονωθεί πιο γρήγορα η κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα;

Το ερώτημα δεν απαντήθηκε ούτε στη σημερινή κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα κ. Φρυγανά στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συζήτηση ήταν σε ήπιο κλίμα και τον ενημέρωσαν ότι η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν είχε κακές προθέσεις στις δηλώσεις της τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών Γιάκοβλέφ και Ποπόφ.

Το θέμα δεν είναι ούτε ξαφνικό, ούτε ρηχό και η Ρωσία δεν έχει και μεγάλα περιθώρια ...κόντρας με την Ελλάδα.

Αντίθετα έχει κάθε συμφέρον να πέσουν οι τόνοι, να μην υπάρξουν άλλες απελάσεις και θόρυβος γιατί τα φώτα της δημοσιότητας θα φωτίσουν κι άλλες πλευρές και η Ρωσία δεν θέλει φως.

Μικρογραφία

Αιφνης μπορεί να συσχετίσει κανείς την τελευταία διαμάχη για το ποιός θα είναι τελικά ο ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού Ομίλου Μπόμπολα, δηλαδή των εταιρειών ΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κλπ.

Λίγοι θυμούνται ότι ο Ομιλος Μπόμπολα με το Εθνος κλπ είχε ιδρυθεί με ρωσικά κεφάλαια.

Η οικογένεια Μπόμπολα, η οποία έχει τεράστια προβλήματα με την Δικαιοσύνη σε Ελλάδα και Κύπρο φάνηκε προς στιγμήν να καθαρίζει μέσω ενός Έλληνα υπουργού.

Σύντομα όμως και τον Υπουργό και την οικογένεια τους έφαγε το σκοτάδι...

Οι εταιρείες τους πέρασαν μόλις πριν λίγες ημέρες στον έλεγχο της οικογένειας Καλλιτσάντση.

Ποιοί έχασαν;

Έχασε η πλευρά που είχε στενές σχέσεις με το ρωσικό δίκτυο, το οποίο τώρα είναι στο στόχαστρο.

Κάθε άλλο παρα τυχαίο βέβαια...

Μικρογραφία

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τον απελαθέντα ρώσο διπλωμάτη (συνταξιούχος μεν ενεργός δε στη Θεσσαλονίκη) Ποπόφ με τον  άνθρωπο της οικογένειας Μπόμπολα στον Ομιλο Δ.Κούτρα και το Ν2 στις κατασκευαστικές εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια Σίμο Παναγιωτίδη.

Οι απελάσεις έγιναν γιατί οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι είχε ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και ελληνικές Μητροπόλεις, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, αλλά και πολιτικοί ήταν στο pay roll ρωσικών κεφαλαίων, τα οποία απειλούσαν και απειλούν να ρίξουν τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Σκόπια για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Εδω και δυο χρόνια περίπου είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία που έδειχναν ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο, αν δεν έπεφτε πρώτα το καθεστώς Μπόμπολα, τόσο στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ τομέα, όσο και στον επιχειρηματικό.

Μικρογραφία
Μικρογραφία

Καθόλου τυχαία δεν είναι η πορεία της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ από την ίδρυσή της ως σήμερα, καθόλου τυχαία όσα έγιναν σε Ελλάδα και Κύπρο επι πολλά χρόνια με επίκεντρο  την οικογένεια Μπόμπολα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η απίστευτη σε σύλληψη και εκτέλεση σύμβαση της Αττικής Οδού και άλλων έργων και πολιτικοί που συνέβαλαν σε αυτά είχαν συνέπειες σοβαρές, οι οποίες όμως είναι ορατές απο λίγους.

Ποιοί πρόσεξαν το βαθύ σκοτάδι το οποίο τύλιξε δυο κορυφαίους πολιτικούς που ήταν πολυαγαπημένοι της οικογένειας Μπόμπολα;

Ποιοί πρόσεξαν και μια ... που είχε σχετικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στα επικοινωνιακά;

Οι Αμερικανοί όχι μόνο τα είχαν προσέξει, αλλά είχαν καταρτίσει σχέδιο επίθεσης σε όλα αυτά. Τους έλειπε ο αρχιστράτηγος. Και καταλληλότερος όλων ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία και μπαρουτοκαπνισμένος σε "μάχες" με τους Ρώσους Τζέφρι Παϊατ.

Μικρογραφία

Ηρθε, πήγε στο Αγιο Ορος, έκανε στενά μαρκαρίσματα και ...τάκλιν στις Μονές Βατοπεδίου, Αγίου Παντελεήμονος σε "παίκτες" της "ρωσικής" ομάδας και τώρα ζούμε τη συνέχεια.

Το συνολικό θέμα θέτει με σημαντικές αναφορές στο παρελθόν ο Νίκος Νικολόπουλος με ερώτησή του στη Βουλή που έχει ως εξής:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Ν. Αχαΐας – Ανεξάρτητος


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Τι κρύβεται και ποιο χοντρό παιχνίδι παίζεται πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών;

Μικρογραφία

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα δυστυχώς ότι από την Ανεξαρτησία της Χώρας μας, το 1821 και εντεύθεν, Μεγάλες Δυνάμεις την έθεσαν υπό την προστασία τους, αλλά και την πολέμησαν ανάλογα με την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωπολιτικών σχεδίων.


Είναι πραγματικότητα ότι έμειναν στην Ιστορία της χώρας ως ηγετικές προσωπικότητες εκείνοι που μέσα από αυτές τις συμπληγάδες ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων, στην περιοχή μας και στη χώρα μας ,κατάφεραν να  την μεγαλώσουν και όχι να την μικρύνουν.

Αυτό το πέτυχαν με διορατικούς συμβιβασμούς, αλλά γενναιότητα όταν έπρεπε να ορθώσουν ανάστημα.

Είναι αλήθεια ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις του τότε και του σήμερα έβαλαν πολύ το χέρι τους στο περιτύλιγμα και στην κατασκευή του Δούρειου Ίππου ,που οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή.

Η ιστορία επαναλήφθηκε με διαφορετική μορφή, αλλά ίδιο πυρήνα στην καταστροφική Κατοχή του 1940-1945, στον Εμφύλιο, στην απώλεια της μισής Κύπρου, στα Μνημόνια.

Είναι γεγονός ότι εχθρικά οι Μεγάλες Δυνάμεις και με βίαιο διπλωματικά τρόπο τεμάχισαν την ελληνική ιστορία για να μικρύνουν την Ελλάδα.

Και στα πλαίσια αυτά έδωσαν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στα Σκόπια εδώ και δεκαετίες και στα κελεύσματά τους υπάκουσαν, δυστυχώς, δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα, όπως μαρτυρούν επίσημα έγγραφα και πρωτοσέλιδα της Αριστεράς και της Δεξιάς  και στις  αρχές και στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Επί των ημερών μας Μεγάλες Δυνάμεις αλωνίζουν τον ελληνικό βορρά και προσπαθούν ανάλογα με το προς τα που φυσάει ο άνεμος των συμφερόντων τους να κατασκευάσουν ουράνια και γήινα πολιτικά και θρησκευτικά τόξα, τα οποία σημαδεύουν την καρδιά της ελληνικής Ιστορίας.

Οι ηγετικές ικανότητες θα αποδειχθούν αν επιβιώσουν μέσα από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και αν θα διατηρήσουν ή θα μεγαλώσουν την Ελλάδα και την μοναδική στον πλανήτη Ιστορία της.

Η θέληση και βούληση του ελληνικού λαού να διατηρήσει την Ιστορία του είναι δεδομένη και στα πλαίσια αυτά η βούλησή του να μην παραχωρήσει, με αλυτρωτικούς όρους μάλιστα, το όνομα της Μακεδονίας μας είναι και δεδομένη και αυτονόητη.

Δεδομένο είναι ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα ενδεχόμενα σχέδια Μεγάλων Δυνάμεων στη σύγκρουση συμφερόντων τους στην περιοχή μας.

Μικρογραφία

Στην εξυπηρέτηση των σχεδίων  τους δεν φείδονται, όπως και στο παρελθόν, ανθελληνικών μεθόδων, αλλά και μεθόδων που οδηγούν στην διάσπαση της ενότητας των Ελλήνων είτε βρίσκουν, είτε όχι ελαστικές συνειδήσεις.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται προφανώς και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικές με δράση πραγματική ή όχι Ρώσων διπλωματών και πρακτόρων σχετικά με την επιτυχία ή αποτυχία της προσέγγισης Ελλάδας και Σκοπίων.

Προφανές εύφορο έδαφος ανάπτυξης τέτοιων σχεδίων και πρωτοβουλιών αποτελούν οι αγνές λαϊκές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας.

Το έδαφος στο οποίο πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία ακανθώδες, τα εμπόδια πολλά, οι εξελίξεις καταιγιστικές, οι πιέσεις έντονες και τα ερωτήματα πολλά.

Το κυριότερο, από το οποίο και άλλα μπορούν να πηγάσουν, είναι αν βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, η εκτίμηση που διατυπώνουν παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι το Άγιο Όρος έχει εξελιχθεί σε «Βατικανό» της Μόσχας.

Στην Ελληνική κοινωνία διακινούνται διάφορα σενάρια και μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Αθήνας- Μόσχας μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση «υποχείριο» της Δύσης και των Αμερικανών.

Σε συνέντευξή του στον Λάρι Κινγκ, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως οι απελάσεις γίνονται σε ακολουθία της πολιτικής της Δύσης απέναντι στην χώρα του, εγκαλώντας επί της ουσίας την Ελλάδα πως κινήθηκε εναντίον όπως πράττουν και άλλες χώρες της Δύσης.

Στην Αθήνα, από την άλλη, διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν αβάσιμες τις κατηγορίες περί αμερικανού «δακτύλου», ενώ και ο Αλέκος Φραμπουράρης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε: «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά και να υπήρχε, δεν σημαίνει ότι θα τη δεχόμασταν».

Την ίδια ώρα πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα βρίσκεται στο «αέρα» λόγω του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι Ρώσοι, που είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία για απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών και χρηματισμού κρατικών λειτουργών  έχουν «άκρες» σε μητροπόλεις, στο Άγιον Όρος, σε πολιτιστικά ιδρύματα, σε «φροντιστήριο» μάθησης της ρώσικης γλώσσας, αλλά και σε δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις σωματείων.

Μικρογραφία

Δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρεται, οι δυο διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία για τα Σκόπια , ωστόσο μια απόπειρα δωροδοκίας απέτυχε, όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του.

Κατόπιν όλων αυτών δικαιούνται οι πολίτες να πληροφορηθούν από τα επίσημα Υπουργικά χείλη:

Εάν όντως εξυφάνθηκε ύπουλο σχέδιο συκοφάντησης των λαϊκών κινητοποιήσεων και των συλλαλητηρίων για την υπεράσπιση της Μακεδονίας που, τελικά, οδήγησε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο άλλων;

Εάν πράγματι βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, η εκτίμηση που διατυπώνουν παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι το Άγιο Όρος έχει εξελιχθεί σε «Βατικανό» της Μόσχας;

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters,  επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή:

«H Ελλάδα απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα μας λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό».

Επίσης διαβάζουμε στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς και στον φιλοκυβερνητικό τύπο πως:

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το διευθυντήριο του Αγίου Όρους έχει εξαγοράσει Μητροπολίτες, βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους. Άλλωστε οι βουλευτές που προσέγγισαν και τους πρότειναν να ανεξαρτητοποιηθούν, φαίνεται ότι είχαν για πολλά χρόνια προνομιακούς δεσμούς με το πανίσχυρο ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους.

Μικρογραφία

Και συνεχίζουν τα δημοσιεύματα:

«Η επιχείρηση αποστασίας απέτυχε γιατί ενεπλάκησαν δύο Ρώσοι κατάσκοποι που καλύπτονταν από διπλωματική ασυλία, οι οποίοι πίεζαν τους ηγούμενους για γρήγορα αποτελέσματα στην εξαγορά βουλευτών προκειμένου να προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, πριν περάσει από τη Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια».

Και καταλήγουν:

«Η δραστηριότητα των Ρώσων πρακτόρων είχε εντοπιστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει την απέλασή τους, να αποκαλυφθεί το σχέδιο αποσταθεροποίησης και να παγώσουν οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών».

Δηλαδή, στα σοβαρά πιστεύουν οι αρμόδιοι ερωτώμενοι Υπουργοί ότι η άρνηση των Ελλήνων να δεχθούν την αναγνώριση ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» ταυτότητας στους Σκοπιανούς και την ύπαρξη έθνους που να λέγεται «Μακεδονικό» στην θέση των σλαβόφωνων και των αλβανόφωνων των Σκοπίων, καθοδηγείται από... Ρώσους κατασκόπους;

Είναι κάτι που δεν θέλουμε να πιστέψουμε όμως  σύμφωνα με την ερμηνεία του τηλεγραφήματος του πρακτορείου, κάτι τέτοιο πλανάται...

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες σταθερά προσανατολισμένοι στο ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ «Ανήκομεν στη Δύση» πραγματικά, πιστεύουμε πως αν δεν ήταν αφελές, θα ήταν επικίνδυνο και θα καταδείκνυε  κυβερνητική σύγχυση, εάν πράγματι αναζητείται πολιτική διάσωση από κάποιους απίθανους τύπους της αμερικανικής πρεσβείας που εμπνεύστηκαν το όλο σχέδιο.

Εγείρεται όμως ζήτημα μέγα, εάν πράγματι, Αμερικάνοι πράκτορες στην προσπάθεια να αποδομήσουν το ρωσικό λόμπι στο Άγιο Όρος, έχουν στήσει μηχανισμούς παρακολούθησης ακόμα και καταγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Αγιορειτών πατέρων. Καθώς επίσης και εάν στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η έρευνα για τα οικονομικά διαφόρων μοναστηριών και των λογαριασμών που διαθέτουν σε κυπριακές εταιρείες.

Πρέπει να πληροφορηθεί η Βουλή των Ελλήνων εάν στην όλη επιχείρηση εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο Άγιο Όρος, προκειμένου- όπως γράφεται- «να αποκτήσει προσωπική άποψη για την κατάσταση», είχε προηγηθεί καθώς και η επίσκεψη κλιμακίων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που προ δύο ημερών.

Μικρογραφία

Τέλος, επίσης έντεχνα το Reuters αναφέρει ότι:

«Οι διαδηλώσεις και στις δύο χώρες έχουν κοινό συντονιστικό κέντρο».

Πάντως, εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες τοποθετούμενοι, λέμε πως εάν «η ιστορία δεν είναι κωμικοτραγική, τότε είναι απίστευτα σοβαρή και για τούτο πρέπει άμεσα να απαντηθούν τα πολλά κρίσιμα ερωτήματα που έχουν εγερθεί».

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι επί χρόνια η Μόσχα θέλει να ισχυροποιήσει τη θρησκευτική της παρουσία στη Μοναστική Πολιτεία και συγκεκριμένα  στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος που επικυριαρχεί στη δραστηριότητα του Αγίου Όρους και που προσφέρει ίσως και άσυλο Ρώσων διπλωματών, που ως δεύτερη ιδιότητα έχουν την ταυτότητα των μυστικών υπηρεσιών. Μονή, που με λίγα λόγια, είναι απρόσιτη και χαρακτηρίζεται ως το «δεύτερο σπίτι» του Πούτιν και που επίσης κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές να εκπορθηθεί από οποιαδήποτε ξένη μυστική υπηρεσία.

Οι Ρώσοι, λοιπόν δεν είναι απίθανο να ασκούσαν κινήσεις διείσδυσης σε προνομιακούς χώρους της Ελλάδας.

Για παράδειγμα η άλωση του Αγίου Όρους πολλοί ισχυρίζονται ότι επιδιώκεται μέσα από τη διάθεση πακτωλού χρημάτων που προέρχονταν από τα μαύρα κονδύλια του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Καθοριστική ήταν και η οικονομική στήριξη από Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι χρηματοδοτούν τη ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα, όπως και σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη.

Για την προαναφερθείσα Μονή Αγίου Παντελεήμονος στον Άθω, που είναι γνωστότερη ως Ρωσικό Μοναστήρι, εγράφη σε εκκλησιαστικά ιστολόγια πως ένα δισεκατομμύριο ρούβλια αποφάσισαν να δώσουν οι Ρώσοι σ’ ένα από τα πιο επιβλητικά μοναστήρια στον Ορθόδοξο Κόσμο. Μάλιστα υπάρχουν ρεπορτάζ, που έχουν φιλοξενηθεί σε «εξεζητημένες» θρησκευτικές σελίδες, με πολλές λεπτομέρειες.

Είναι γνωστό, επίσης ότι, στη μονή παρουσιαζόταν ένα έντονο θρησκευτικό και διπλωματικό παρασκήνιο, με αιτία αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μοναχών, οι σχέσεις των οποίων, μετά τα γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ήταν ιδιαίτερα οξυμένες.

Από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Άγιον Όρος, ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καταστατικού της Μοναστικής Πολιτείας και τούτο με αφορμή προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν για αποδυνάμωση του οικουμενικού χαρακτήρα, με τη συνεργασία μάλιστα των τότε θρησκευτικών ηγετών Αθηνών και Μόσχας.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες δεν είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι μόνοι. Κυρίως, δεν είναι οι πιο επικίνδυνοι για τη χώρα εδώ και χρόνια…  προηγούνται άλλοι για απέλαση.

Πρεσβευτές που προπαγανδίζουν τις εταιρίες των χωρών τους για φυτρώσουν εδώ που οι χώρες τους έχουν εξαφανίσει ή θέλουν να εξαφανίσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Επειδή, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί« να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και να κερδίσει πολιτικό χρόνο στην υπόθεση του Σκοπιανού, είναι μια ακόμη πολιτική παράμετρος της πολύκροτης υπόθεσης.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον. Αν και η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί το συμβάν λήξαν, εντούτοις πρέπει να απαντηθεί εάν όντως υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης και με ποια ατράνταχτα στοιχεία οδηγηθήκατε στην απόφαση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών;

2ον. Η Μόσχα δείχνει σφόδρα ενοχλημένη και με διάθεση να απανατήσει εξίσου θεαματικά, καθώς αργά χθες το απόγευμα πληροφορίες από τη ρώσικα πρωτεύουσα υποστήριζαν ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει στη Μόσχα τους έλληνες ανταποκριτές προκειμένου να δώσει τη δική του απάντηση για τα όσα έχουν συμβεί. Ως εκ τούτου πρέπει να απαντηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση τι θα πράξει ώστε να μην κλονιστούν οι σχέσεις της με την Ρωσία;

3ον. Η κυβέρνηση, αν και χρησιμοποιεί τη διπλωματική ασάφεια χωρίς να δίνει λεπτομέριες και σαφείς απαντήσεις. «Δείχνει» τη ρώσικη πολιτική στα Βαλκάνια ως αντίπαλο της συμφωνίας και αφήνει να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι απελαθέντες επιδίωξαν να υπονομεύσουν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Πως; Ως εκ τούτου πρέπει να απαντηθεί πως θα διερευνηθεί με κάθε τρόπο η απόπειρα εξαγοράς βουλευτών και λοιπών αιρετών ή κρατικών αξιωματούχων;

4ον. Γνωρίζετε ποιοι βουλευτές, δήμαρχοι, επιχειρηματικοί, εκκλησιαστικοί και άλλοι παράγοντες εμπλέκονται στο υποτιθέμενο ή πραγματικό σχέδιο πτώσης της Κυβέρνησης;

5ον. Αληθεύει η πληροφορία που δημοσιεύθηκε ότι βρίσκεται σε επιτήρηση το λεγόμενο «διευθυντήριο» του Αγίου Όρους που λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι» του Πούτιν;

6ον. Με ποιες υπηρεσίες συνεργασθήκατε –αν συνεργασθήκατε- και ποια στοιχεία αποκομίσατε που να δικαιολογούν τις απελάσεις και έχει σχηματισθεί δικογραφία εναντίον όσων διέπραξαν εγκλήματα εσχάτης προδοσίας;

7ον. Είναι δυνατόν η άρνηση πολιτικών και λαού να δεχθούν την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» ταυτότητας των Σκοπιανών και η ύπαρξη έθνους που να λέγεται «Μακεδονία» στη θέση των σλαβόφωνων και των αλβανόφωνων των Σκοπίων, να καθοδηγείται από Ρώσους διπλωμάτες ή κατασκόπους;

8ον. Έχετε υπολογίσει τις επιπτώσεις της επιδείνωσης των Ελληνο-ρωσικών σχέσεων κι αν ναι, για ποιους λόγους πήρατε το ρίσκο της απέλασης; Άλλος τρόπος «συνετισμού» ή εξουδετέρωσης των πραγματικών ή υποτιθέμενων σχεδίων των Ρώσων διπλωματών, δεν υπήρχε;

Γιάννης Ντάσκας