Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Ο Θέμος και η Ντόρα, η Μαρέβα και ο Κώστας κι από πάνω... Νικολόπουλος

Αλλα έγιναν, άλλα έλεγαν, άλλα είπε το δικαστήριο και ούτε μια παραίτηση.
Ελεύθερη γραφή
Κυρ, 23/12/2018 - 16:13
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Η ιδιωτική ζωή καθενός πολίτη είναι απαραβίαστη. Και έχει προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα υπό προστασία.

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για πρόσωπα που έχουν ρόλο στην κοινωνική ζωή και προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Πόσο μάλλον για οικογένειες πολιτικών που δεσπόζουν στις τύχες των πολιτών και της χώρας επί δεκαετίες. Οπως π.χ. οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη.

Δεν είναι λοιπόν προσωπικό δεδομένο το πως και γιατί ο δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ, ο γαλλοελβετός πράκτορας ξένων υπηρεσιών, ενέπλεξε την Μαργαρίτα Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ και πως και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε τη δίκη με τον Φαλσιανί σε πρώτο βαθμό και έκανε προκλητικά εκπρόθεσμη έφεση, ώστε να ενταφιαστεί η υπόθεση οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν είναι προσωπικό δεδομένο το ποιός κρύβεται πίσω απο τον λογαριασμό μαμούθ που με 535 εκατομμυρια ευρώ είναι πρώτος-πρώτος και καμαρωτός στη λίστα Λαγκάρντ στο όνομα μιας Μαρίας Παντελή, η οποία ούτε "λεφτού" ήταν ποτέ, ούτε επαρκείς απαντήσεις έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Λαγκάρντ, ούτε εξιχνιάσθηκε απο τους αρμόδιους η υπόθεση παρά την ομοβροντία ερωτήσεων του Νίκου Νικολόπουλου (για τους άλλους το θέμα κάνει "τζιζζζ"...) αρχής γενομένης από το 2011-12 για το σκάνδαλο αυτό.

Δεν είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά αντιθέτως πολύ καυτά για την κοινή γνώμη θέματα οφ σορ εταιρειών που έχουν δημόσια πρόσωπα, όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ.

Τούτων ένεκα μας καλοφαινόταν όταν η Μπακογιάννη, ως εκπρόσωπος τότε της οικογένειας Μηστοτάκη μας έλεγε ότι δεν θα ησυχάσει ποτές ως πολιτικός αν δεν εξιχνιάσει και την τελευταία λεπτομέρεια από τον απίστευτο πλουτισμό του πρώην κνίτη και νυν συχνάζοντος στην Ελβετία Θέμου -ΘΕΜΑ- Αναστασιάδη.

Δεν είναι προσωπικό δεδομένο του εν αναμονή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η κάθε είδους δραστηριότητα της Μαρέβας.

Αν δεν το καταλαβαίνει ας παρακολουθήσει την σειρά του NETFLIX "ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ" για να δεί πως χάριν του θεσμού,της Δημοκρατίας και του λαού η Ελισάβετ "καθάρισε" από το πολιτικό προσκήνιο τον θείο, την μητέρα, την αδελφή και το σύζυγο Φίλιππο, όσο και αν πονούσε...

Μικρογραφία

Πως ο Φίλιππος "καθάρισε" απο το προσκήνιο τον πιο κολλητό του φίλο και γραμματέα του για μια υπόθεση ελαφριά με μπαράκια και γυναίκες...

Η εταιρεία της Μαρέβα βρέθηκε να χρηματοδοτείται από την εταιρεία VELVET SUCCESS SA, και από αυτή χρημτοδοτήθηκε και το ΘΕΜΑ του Θέμου, τον οποίο η Ντόρα παρουσίαζε σαν... ανάθεμα της δημοσιογραφίας, διαφάνειας, πολιτικής ηθικής κλπ κλπ

Τώρα ΘΕΜΑ-ΘΕΜΟΣ και Κυριάκος είναι στην ίδια πλευρά των αγώνων...

Χωρίς καμία απάντηση στα προηγούμενα θέματα και πλείστα άλλα που δεν είναι του παρόντος.

Αυτά τα θέματα θίγονται σε πλήθος δημοσιευμάτων στην εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη το DOCUMENTO τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Η Μαρέβα αφρόνως ποιούσα, υπέβαλε αντί της "παραίτησής" της απο την δημόσια ζωή αγωγή κατά της εφημερίδας και η δικαστική απόφαση είναι μια ηχηρή σφαλιάρα γι' αυτήν σε όλα τα κρίσιμα -κατά τη γνώμη μας- θέματα και ιδιαίτερα σε εκείνο του χωρισμού της με τον Κυριάκο. Η απόφαση ρίχνει φως στην κρεβατοκάμαρα και δικαιώνει τον Βαξεβάνη γράφοντας μεταξύ πλείστων άλλων "συνεπώς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος αναφορικά με το χρόνο που διήρκεσε η διάσταση της ενάγουσας με τον συζυγό της ΔΕΝ κρίνεται συκοφαντικό. Εξάλλου λαμβάνοντας υπόψη τον σκοπό για τον οποίο έχει θεσπισθεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες... δεν είναι άλλος απο την διαφάνεια στον πολιτικό και δημόσιο βίο...". Και η απόφαση ασχολείται τόσο με το διάστημα χωρισμού απο το 2006 μέχρι το 2011 κατά Μητσοτάκη, όσο και το διάστημα μέχρι το 2017 και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό "βολική διάσταση" που χρησιμοποίησε ο Κώστας Βαξεβάνης για να ασκήσει κριτική στην υπόθεση "πόθεν έσχες" του Κυριάκου και της Μαρέβας...

Εμείς θυμόμαστε τι είχε δηλώσει η πλευρά του ζεύγους Μητσοτάκη πέρυσι και ότι τώρα τίθεται μέγα θέμα αφού μας είχαν υποσχεθεί ότι στα δικαστήρια θα αποδειχθεί η καθαρότητά τους και η συκοφαντία Βαξεβάνη.

Ιδού τι είχε δηλώσει η εκπρόσωπός τους Μαρία Σπυράκη πριν 15 μήνες για την υπόθεση:

ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΡΕΒΑ

«...Η αλήθεια είναι πως μολονότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του προέδρου της ΝΔ είναι απολύτως νόμιμη, δημοσίως γνωστή και έλαβε χώρα όταν ήταν σε διάσταση με τον κ. Μητσοτάκη, μια σειρά από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν και να αναπαράγουν παλιές ειδήσεις...». «...επέλεξαν να φέρουν ξανά μπροστά μια υπόθεση που έχει συζητηθεί που έχει κλείσει και δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον εκτός από το γεγονός ότι η κυρία Γκραμπόφσκι έκανε μια επιλογή στη ζωή της, να παντρευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να κάνουν μαζί τρία παιδιά...».

«...θεματοφύλακες της επιχείρησης ήταν οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί JP Morgan και Goldman Sachs, που αποτελούν εγγύηση για τη νομιμότητα όλων των δραστηριοτήτων...» 

Το δικαστήριο είπε τα αντίθετα, αλλά πέρα απο αυτό το θέμα πάει και στο γιατί ο πολιτικός κόσμος που κυβέρνησε μέχρι το 2015 ενταφίασε νομικά και πολιτικά τις λίστες Λαγκάρντ και κάθε άλλη.

Προς ποιούς ήταν δώρα ο ενταφιασμός και ποιά είναι τα αντίδωρα για τον ενταφιασμό.

Πως κατάφεραν να καταδικάσουν με το πόθεν έσχες μια... αστυφυλακίνα της Μαγνησίας με τυπική δικαιολογία ότι δεν συμπλήρωσε ένα τυπικό χαρτί αν και δεν είχε ούτε ευρώ πέρα απο το μισθό της...

Το κόλπο για να παραπλανάται η κοινή γνώμη είναι "ποιός ζει και ποιός πεθαίνει" μετά 4-5 χρόνια για να συνδέσει τι κάναμε τότε και πως συνδέεται με τα τώρα...

Εμείς αντιδρούμε σε αυτή την παραπλάνηση. Και συνδέουμε το τότε με το τώρα για να μην έχει κανείς δικαιολογία ότι "δεν καταλαβαίνει πως γιατί συνδέονται όλα αυτά".

Ιδού ολόκληρη μια πολύ καυτή ερώτηση που είχε καταθέσει πριν 4 χρόνια ο Νίκος Νικολόπουλος για τα κόλπα του πολιτικού, δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού κόσμου με τι λίστες ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ:

 

"Αρ. πρ. 2269/5-5-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ)

 

Κοινοποίηση: Οικονομικοί Εισαγγελείς

                        ΣΔΟΕ

                        Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

 

 

Θέμα:            «Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ και το πρόστιμο που κατέβαλε 

. .ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας»

 

Α)Στις 16/2/2015κατέθεσα Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με θέμα: «Χαμένοι στα συρτάρια των στελεχών της προηγούμενης συγκυβέρνησης οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου κλπ».

 

Από τους ερωτώμενους υπουργούς:

1)Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης, δεν απάντησε καν στην Ερώτηση, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

2) Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παρασκευόπουλος, μας απάντησε, ότι σύμφωνα με το υπ’ αρ. 12053/27-2-2015έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ Αττικής-Αιγαίου, στην οποία έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση της υπόθεσης  της λίστας Λαγκάρντ, έχουν υποβληθεί στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος:

α) τριάντα δύο (32) εκθέσεις ελέγχου, που αφορούν πρόσωπα αναφερόμενα στην εν λόγω λίστα, των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, και 

β) εκατό εξήντα τρία (163) ηλεκτρονικά αρχεία, περί αναφερόμενων στην ίδια λίστα φυσικών και νομικών προσώπων ( για  τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν  εκδοθεί  ταυτάριθμες κατεπείγουσες εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι τριάντα (30), ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου, με εκτιμώμενο  χρόνο περαίωσης τον Μάιο 2015)        

3) Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Νικολούδης, αρκέστηκε να μας δώσει ένα μάθημα, για το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι στις διάφορες λίστες, που κυκλοφορούν και να μας επισημάνει, ότι «κάθε μια από τις λίστες αυτές είναι το δένδρο και όχι το δάσος» και ότι «η τυχόν ενασχόληση με κάθε ένα στοιχείο-δεδομένο, δεν είναι απλά αμφιβόλου χρησιμότητας, αλλά είναι ΛΑΘΟΣ». Όμως, το πώς πρέπει να γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι, το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί (εφορίες και ΣΔΟΕ). Αυτό που έλειπε, μέχρι σήμερα, ήταν η πολιτική βούληση για τη διενέργεια των απαιτουμένων ελέγχων, αφού, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όχι μόνο δεν δόθηκαν εντολές για  άμεση διενέργεια όλων των απαιτούμενων ελέγχων, αλλά ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη του ΣΔΟΕ, προκειμένου να μην γίνει ο έλεγχος σε Σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά.

 

Κρίνουμε, όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση, οι αρμόδιες αρχές δεν βλέπουν μόνο το δένδρο, αλλά αποκαλύπτουν το δάσοςτης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θεωρούμε σημαντικό, το να μην γίνεται το ΛΑΘΟΣ, να «συμμορφώνονται» οι αρμόδιοι με τις όποιες ενδεχόμενες άμεσες ή έμμεσες «υποδείξεις» των πολιτικών τους προϊσταμένων, ώστε να έχουμε αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση με τον επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια. 

 

 

 

Β) Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τουwww.bankingnews.gr, στις 21/4/2015,  ο  επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας,  ύστερα από ένταλμα εκδόθηκε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έπρεπε να καταθέσει στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το ποσό των 4 εκατ. ευρώγια την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να μη διωχθεί, σε βαθμό κακουργήματος  για τα αδικήματατης φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), που του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς του προανακριτικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Τουλουπάκη,Γιώργος Καλούδηςκαι Χρήστος Τζούραςεπισήμαναν στον επιχειρηματία τη σοβαρότητα των αδικημάτων που θα αντιμετωπίσει, σε περίπτωση που αρνηθεί να πληρώσει και ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. Στη συνέχεια, αφού ο εν λόγω έδωσε προκαταβολή ύψους 1,8 εκατομμυρίωνευρώ,ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡαφέθηκε ελεύθερος. Όμως, η κατάθεση των 1,8 εκατ. ευρώ φέρνει νέα προβλήματα στην οικογένεια Μπόμπολα. Οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr,  αναμένουν από στιγμή σε στιγμή την εντολή από τον οικονομικό Εισαγγελέα, που θα τους δίνει το δικαίωμα να αρχίσουν έρευνα, που θα πιστοποιεί ότι είναι νόμιμα (έχουν φορολογηθεί) τα 1,8 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας για να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

 

Η έρευνα, όπως αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα, θα έχει ως επίκεντρο μόνο το ποσό της κατάθεσης, που έγινε στην εφορία. Ήδη, η έρευνα που έχει γίνει, δείχνει, ότι ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας δεν έχει την οικονομική δυνατότητανα δικαιολογεί την κατοχή ποσού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι σε αυτή τη φάση, ακόμη και για τον κ. Μπόμπολα, δεν είναι εύκολο να βρεθεί χρηματικό ποσό ίσο με 1,8 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η οικογένεια για να λάβει δάνειο 500.000 ευρώ,έβαλε ως εγγύηση ακίνητο μεγάλης αξίας. Η ίδια πηγή έλεγε, ότι με βάση τις εντολές που υπήρχαν και την έρευνα, εκτιμάται, ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η σχετική «κατοχή» του ως άνω ποσού. Είναι εν αναμονή η κατάλληλη εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς, περί του να διερευνηθεί από που προήλθαν τα ως άνω χρήματα. Πρόσθεσε, δε, η ίδια πηγή, ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ως «πλυντήριο» του «μαύρου χρήματος». Πρέπει η εφορία να γνωρίζει από που προήλθαν τα χρήματα κάθε σχετικής συναλλαγής. 

 

Η ίδια πηγή, μέσω του «www.bankingnews.gr», κάνει την έκκληση στον κο Μπόμπολα  να δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα τα στοιχεία, σχετικά με το από που προήλθε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη ιστοσελίδα, με τα δικά της στοιχεία, θεωρεί, ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθείαπό αμοιβές εργασίας, παρότι κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. 

 

Αυτό που γνωρίζουν όλοι πολύ καλά και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση, είναι, ότι για την εφορία οι μόνοι πλούσιοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οι άλλοι, απλώς περνούν καλά, διότι έχουν τα λεφτά και δεν το γνωρίζει η εφορία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ» έχει σφιχτή πολιτική σε ό,τι αφορά τη μερισματική στρατηγική έναντι των μετοχών. Το 2009 (5.450.755 €) και το 2010 (18.169.184 €) δόθηκε στους μετόχους, και για τα δύο χρόνια, συνολικά, το ποσό των 23.619.939 €. Η δε συμμετοχή της οικογένειας Μπόμπολα της δίνει το δικαίωμα να εισπράξει το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ. 

Έμπειροι λογιστές λένε, ότι μπορεί να χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την εταιρεία του με τη μορφή δανείου, αλλά εδώ, πρέπει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας να προσκομίσει στις φορολογικές Αρχές τα σχετικά παραστατικά. Η μονή εταιρεία που έχει ταμειακά διαθέσιμα και είναι σε θέση να δώσει «χέρι βοήθειας», ως φαίνεται μέχρι στιγμής, είναι η Αττική Οδός, καθώς, διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, εξ’ άλλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters δήλωνε, ότι εκπροσωπεί ορθά την Ελλάδα στο εξωτερικό και τόνισε, ότι η σύλληψή του ήταν μια δυσάρεστη υπόθεση. 

Γ)Δημοσίευμα του «parapolitika.gr»,  την 1/5/2015,ανέφερε, μεταξύ άλλων, επί λέξει, τα εξής: «Σύμφωνα με πληροφορίες του «parapolitika.gr» νομικοί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, πως: «για τη συντριπτική πλειονότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στη λίστα, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». Αρκετοί, μάλιστα, καταθέτες είναι και με το νόμο … πτωχοί, καθώς, τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που τους είχαν σταλεί, κατά το παρελθόν, χαρακτηρίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».

  

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Τι ισχύει, τελικά, για την τύχη της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ»; Έχουν παραγραφείτα αδικήματα, όπως αναφέρει το παραπάνω  δημοσίευμα του «parapolitika.gr», για τη συντριπτική πλειονότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στη λίστα; Αληθεύουν οι πληροφορίες του parapolitika.gr, ότι: «τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που τους είχαν σταλεί κατά το παρελθόν χαρακτηρίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ως “ανεπίδεκτα είσπραξης”»; Πόσοι ελέγχθηκαν από τη "λίστα Λαγκάρντ" και ποια ποσά αποκόμισε συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο από τον παραπάνω έλεγχο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας; Θα απαντήσει στην Ερώτησή μας, όπως επιβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής, αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν απάντησε στην προηγούμενη Ερώτησή μας, της 16/2/2015;

 

2. Πόσοι και ποιοι πολιτικοί (εν ενεργεία και πρώην: βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ) ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για συμμετοχή στις λίστες Λαγκάρντ & Λουξεμβούργου και για πόσους καθυστερεί ο έλεγχος; Τι έγινε με τον έλεγχο από το ΣΔΟΕ, σχετικά με το αν συμμετέχει στη «λίστα Λαγκάρντ» ο κ. Παπασταύρου, Σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή; Υπάρχει, πλέον, η πολιτική βούληση για να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος για τον κ. Παπασταύρου;

3. Υπάρχει η πρόθεση και πολιτική βούληση από μέρους της συγκυβέρνησης να αξιοποιηθούν τα πορίσματα των διαπιστώσεων και διασταυρώσεων με ξένες πηγές αλλά και οι φυσικές μαρτυρίες, προς τεκμηρίωση των υποθέσεων φοροδιαφυγής από περιπτώσεις προσώπων, που συμμετέχουν σε λίστες τύπου «Λαγκάρντ» ή «Λουξεμβούργου»; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

4. Υπάρχουν κωλύματα για την αξιοποίηση των στοιχείων, που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία, εντός και εκτός Ελλάδος; Αν «ναι», ποια είναι αυτά; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

5. Έχουν οποιαδήποτε κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας ή εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες εγείρει ενστάσεις για τη χρήση της λίστας ως αποδεικτικού μέσου; Αν «ναι», ποια είναι τα ονόματά τους; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

 

6. Οι περιπτώσεις ελέγχου επεκτείνονται και στους μηδενικούς λογαριασμούς των ονομάτων που συμμετέχουν στην ως άνω λίστα; Θα επεκταθεί ο σχετικός έλεγχος στις κινήσεις προ του όποιου πιθανού τεχνικού «μηδενισμού» των εν λόγω λογαριασμών των υπόλογων;Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

 

7. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στις ελβετικές για παροχή πληροφοριών σχετικά με  καταθέτες της λίστας, που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες ελβετικές τράπεζες;Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

 

8. Περιλαμβάνεται ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας στις παραπάνω περιπτώσεις, όπως με ενημέρωσε, απαντώντας στην προηγούμενη Ερώτησή μας ουπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παρασκευόπουλος ή ο έλεγχος του εν λόγω επιχειρηματία προέκυψε μετά;

9. Υπάρχει, πλέον, η πολιτική βούληση να γίνει ο σχετικός με τα της παρούσας έλεγχος στα «βαριά ονόματα» επιχειρηματιών και πολιτικών, που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» ή η περίπτωση του κ. Μπόμπολα ήταν μια αναλαμπή;

10. Ποιο είναι το ποσό που καταλογίστηκε στον κ. Μπόμπολα, πως προέκυψε αυτό και τι αντιπροσωπεύουν τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται ότι κατέβαλε ο κ. Μπόμπολας, προκειμένου να μη διωχθεί για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), που του αποδίδονται; Ποιο είναι το ποσό, πλέον των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβάλει τελικά ο κ.Μπόμπολας και πως θα καταβληθεί αυτό;

11. Αληθεύουν οι πληροφορίες  του «www.bankingnews.gr», ότι  ο κ. Μπόμπολας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και ότι διεξάγεται σχετική έρευνα για την προέλευση των χρημάτων; 

12. Σε περίπτωση που η κυβέρνησή σας διαπιστώσει πλήρη αδράνεια και κωλυσιεργία των αρμοδίων Υπηρεσιών ή των οργάνων της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας στο θέμα της παρούσας, σκοπεύετε να καλέσετε σε λογοδοσία μέσω ΕΔΕ, τόσο τους τότε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, που ενδεχόμενα παρέλειψαν το καθήκον τους, όσο και τους πρώην κυβερνητικούς για τον ίδιο λόγο, ακόμα και με τη σύγκληση σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

 

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Αλήθεια τι απέγινε εκείνος ο Υπουργός που θα έφερεν τη διαφάνεια παντού, ο κ.Νικολούδης;

Γιατί έμεινε και μένει τόσο σιωπηλός αν και χειρίστηκε τόσο σοβαρές υποθέσεις; Τον εμπόδισαν; Τα έκανε όλα τέλεια; Του καταλόγισαν κάτι που δεν μάθαμε;

Γιάννης Ντάσκας