Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Οσο "Μαζί τα φάγαμε" τόσο "η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού"!

Οταν η γλώττα λανθάνει τρέχει η επιστήμη να τη μαζέψει...
Ελεύθερη γραφή
Παρ, 12/04/2019 - 21:07
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Κάποτε ο Κώστας Καραμανλής είχε πει απο ένα σουβλατζίδικο στο Μοναστηράκι "δεν θα υποκύψουμε στους νταβατζήδες των ΜΜΕ και των δημοσίων έργων-ταμείων".

Η φράση έμεινε και τον συνοδεύει στην καλή κριτική πάντα. Στην κακή κριτική του λένε γιατί ξέχασε το κόμμα του αυτό που κατήγγειλε κλπ

Εμεινε επίσης σε πολλούς το "βήμα" από το οποίο εκστόμισε την φράση-καταγγελία και "του Μπαϊρακτάρη" είναι και σήμερα σημείο αναφοράς κλπ.

Αργότερα ο Κώστας Καραμανλής εκτόξευσε και τη φράση "ο Αρχιερέας της Διαπλοκής" και αυτή συνοδεύει τον Κώστα Σημίτη έκτοτε σε σημείο που πολλοί να κάνουν εμετό βλέποντας σήμερα σχεδόν μόνιμα αγκαλιασμένους τον Αντρέα Λοβέρδο (ήταν κάποτε φαβορί για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ...) και τον Αδωνη Γεωργιάδη...

Ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε 50 χρόνια στην πολιτική αλλά θα τον συνοδεύουν και θα μας συνοδεύουν πάντα δυο κορυφαίες εκφράσεις του:

Η πρώτη είναι "Μαζί τα φάγαμε". Και προκαλεί πάντα εμετό... Και εκείνος και στην δεύτερη και τρίτη "μετεμψύχωσή" του θα προσπαθεί να δηλώνει ότι εννοεί κάτι άλλο και πάντα στον εμετό θα καταλήγουμε γιατί είτε εννοούσε "απο νομικής πλευράς μια ερμηνεία" κλπ πάντα θα είναι απέναντί του η μάζα με τη φράση "Γλώττα λανθάνουσα, αλλά για σας στην πολιτική, στο επιχειρείν, στη δημοσιογραφία..."

Οταν ρωτήθηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον Ανδρέα  είπε δημόσια  τη φράση "Αυτός που πήρε δώρα απο τον Κοσκωτά και απο αλλού λέγεται δωρολήπτης".

Τα ξαναβρήκε με τους Παπανδρέου αλλά η φράση και το περιεχόμενό της δεν θα ξεχαστεί ποτέ...

Ο Μπάμπης Αθανασίου για πολλούς θεωρείται ένας τύπος Πάγκαλου στο τρόπο έκφρασης.

Μερικοί τον κατατάσσουν στη σχολή των κυνικών, αλλά ο ίδιος θεωρεί οτι είναι επιστήμων απο καθέδρας και δεν είναι καθόλου κυνικό να ομιλεί ταυτόχρονα ως (πρώην) πρόεδρος της Ενωσης δικαστών και εισαγγελέων με τη φράση "το Κόμμα μου έχει τη άποψη ότι...." κλπ κλπ

Θα μείνει στην Ιστορία για την φράση "ναι είναι στα καθήκοντα του Υπουργού να παίρνει μίζα".

Προσπαθεί να εξηγήσει ότι είναι η επιστημονική νομική του άποψη στον νομικό διαχωρισμό "στα καθήκοντα η επ' ευκαιρία" κλπ

Ψιλά γράμματα, δυσνόητα, ακόμα και για αριστούχο της Νομικής Σχολής της Χαϊλδελβέργης, του Τύμπιγκεν, του Μονάχου και άλλων φημισμένων σχολών.

Στο ευρύ σύνολο θα μένει η εντύπωση ότι είναι καθήκον να παίρνει μίζα για να προωθεί υποθέσεις, όπως το καθήκον να σηκώνεται κανείς όταν ακούει τον εθνικό ύμνο και δεν θα σκέφτεται αν σηκώνεται "επ' ευκαιρία του εθνικού ύμνου" .

Για τα επόμενα χρόνια και η ΕΡΤ και η εξαιρετική εκπομπή της "ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ" θα είναι ό,τι "στου Μπαϊρακτάρη".

Θα είναι η εκπομπή όπου ο Μπάμπης ο πρώην δικαστής και τώρα πολιτικός άθελά του ,δηλαδή με γλώττα λανθάνουσα" ξεμπρόστιασε την πραγματικότητα. Και οι εξηγήσεις του για τον επιστημονικό διαχωρισμό και την "εξ επιστημονικής επόψεως" θα έχουν το αντίκρυσμα με τις εξηγήσεις του Πάγκαλου ότι εννούσε κάτι άλλο απο αυτό που καταλάβαμε όταν μας είπε "Μαζί τα φάγαμε"...

Δημοσιεύουμε και εμείς την μνημειώδη (εξ επιστημονικής επόψεως ντεεε....) εμφάνιση του Μπάμπη Αθανασίου για να υπάρχει υλικό διδασκαλίας στις νομικές σχολές και στις σχολές δικαστών:

Γιάννης Ντάσκας