Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Στις ΗΠΑ "καθαρίζουν" τον Τράμπ και στην Ελλάδα μόνο...καθαρίστριες WC...

Γαλαζοπράσινοι αγωνίζονται να κατεδαφίσουν αυθαίρετα στο Πέραμα και όχι Αθηνών-Σουνίου-Ωρωπού...
Ελεύθερη γραφή
Σάβ, 25/08/2018 - 08:45
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Στην ταινία "Η κυρία Σλόαν" του  2016 η πρωταγωνίστρια (Τσαστέϊν) είναι επαγγελματίας λομπίστρια.
Δηλαδή συγκροτεί και συντονίζει ομάδες έρευνας, πίεσης, παρέμβασης για διάφορα θέματα πολιτικής και έτσι συνεργάζεται με πολιτικούς ή κυνηγάει πολιτικούς  για διάφορες δραστηριότητές τους.
Η ταινία δείχνει με εύστοχο τρόπο πως λειτουργεί το αμερικάνικο σύστημα. Πόσο διεφθαρμένοι είναι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αλλά και πόσο διαφανές είναι στην λειτουργία του, όταν πρόκειται να γίνουν αποκαλύψεις προσωπικές μεν, αλλά καυτές για πρόσωπα κορυφής.

Κάποια στιγμή καλείται στην κορυφαία επιτροπή  της Αμερικανικής  Βουλής που ερευνά παρανομίες στη λειτουργία αυτού του λόμπι.
Η κατάθεσή της είναι δημόσια και ο Γερουσιαστής πρόεδρος την τσακίζει με την έρευνα. Στο τέλος θριαμβευτής πια την ρωτάει αν θέλει να κάνει μια δήλωση.
Εκείνη αργά-αργά απαντά ναι.
Και αρχίζει να λέει πόσο σάπιοι είναι πολλοί Αμερικανοί, πρόεδροι, πολιτικοί, μέρος του συστήματος κλπ. Και στο τέλος καλεί βουλευτές, ακροατήριο, δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν ένα βίντεο που έγραψε με κρυφή κάμερα παρακολούθησης. Παρακολουθούσε τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής και στο  βίντεο τον έχει καταγράψει με άλλο βουλευτή να συνεννοουνται πως θα κουκουλώσουν τις έρευνες που έκανε το λόμπι αυτό.
Και  τους στέλνει στη Δικαιοσύνη. Και ταυτόχρονα πάει και εκείνη φυλακή για τις παρανομίες του λόμπι της.

Μικρογραφία

Η ταινία είναι χαρακτηριστική καταγραφή του πως λειτουργεί η αμερικάνικη πολιτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να θεωρείται πανίσχυρος πλανητάρχης, αλλά στις ΗΠΑ είναι πρόεδρος και ταυτόχρονα το τελευταίο σκουπίδι για τους δημοσιογράφους.
Ο Τράμπ την ώρα που πειθαναγκάζει τον Πούτιν σε υποχωρήσεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ανοίγει βίαια τις πόρτες της Βόρειας Κορέας, την ώρα που στριμώχνει τον Ερντογάν στις ΗΠΑ  έχει προβλήματα από πολιτικούς της κυβέρνησής του και εισαγγελείς τόσο σοβαρά, ώστε να μετράει αντίστροφα και η προεδρία του και ίσως και η ελευθερία του!
Χθες το πρακτορείο "Ρόϊτερς" έγραψε χαρακτηριστικά:"Ο Τράμπ είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν  την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, ίσως όχι ο ισχυρότερος".
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σεσιονς διορίστηκε απο τον Τράμπ, ο οποίος μπορεί να τον παύσει αύριο κιόλας.
"Τον έβαλα σε αυτή τη θέση γιατί μου ήταν πιστός" δήλωσε χθες ο Τράμπ.
Και ο υπουργός του απάντησε:
"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα δεχθεί αθέμιτες και ανάρμοστες επιρροές"

Γιατί αυτά;

Μικρογραφία

Διότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να καρατομήσει τον εισαγγελέα που ερευνά αν η Ρωσία αναμίχθηκε στις εκλογές, ώστε να χάσει η Κλίντον για να κερδίσει ο Τράμπ.
Αρχίζουν πολλοί τώρα να καταλαβαίνουν ότι το αμερικάνικο κράτος είναι βαθύ. Και ότι μπορεί να αποκεφαλίσει τον Τράμπ, αφού πρώτα θα τον αναγκάσει να πάρει εκείνος τα πιο σκληρά μέτρα κατά Ρωσίας για να στείλει το μήνυμα στη Ρωσία ότι "θα σας κρεμάσουμε με το σχοινί που εσείς φτιάξατε", παραφράζοντας τον Λένιν.

Στην Ελλάδα είναι πολλοί που ελπίζουν ότι αν πέσει ο Τράμπ δεν θα έχει στήριξη η κυβέρνηση Τσίπρα και έτσι θα επανακάμψουν με την βοήθεια Μέρκελ-Σόϊμπλε οι "άλλοι" και θα διορίσουν υπουργό Δικαιοσύνης "πιστό", ώστε να πνίξουν τις χοντρές δικογραφίες σκανδάλων.
Ακριβώς γιαυτό τα δυο κόμματα που ασκούσαν μετά τη Χούντα εξουσία είχαν μέλημα να τηρούν "μυστικότητα" στην ανάκριση.
Δηλαδή να μην ξέρουν τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη, ούτε καν τυχόν έρευνες. Και να κρατούν στο συρτάρι μέχρι να ...πνιγούν στη λήθη της παραγραφής ή της έλλειψης στοιχείων.
Η εφημερίδα του κατα τα λοιπά θαυμαστή των ΗΠΑ Αλαφούζου "κλαίει" γιατί η κυβέρνηση αρχίζει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από 208 αυθαίρετα που έχουν "ωριμάσει" δικαστικά στην Αθηνών-Σουνίου. Και γράφει ότι αρχίζουν με αυτά τα αυθαίρετα "για να δημιουργήσουν πολιτικές εντυπώσεις". Δηλαδή ότι τολμά να τα γκρεμίσει αυθαίρετα επωνύμων και ισχυρών.
 
Ακριβώς αυτό είναι -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ -το καθεστώς στην Ελλάδα.
Πόλεμος στα αυθαίρετα ήταν πάντα να γκρεμίσουν μια παράγκα στο Πέραμα και να κλείνουν οι Κυριακού και οι Ψυχάρηδες  και οι Πουνταζέζες, ολόκληρους θαλάσσιους κόλπους, φτιάχνοντας ιδιωτικές περιουσίες σε γιαλούς και ιδιωτικές θάλασσες...
Πόλεμος  στο Οικονομικό Εγκλημα είναι να καταδικάζεται σε 18 χρόνια μια καθαρίστρια για πλαστό απολυτήριο και να καταδικάζεται σε 10μήνες για πλαστό πτυχίο η σύμβουλος πρώην πρωθυπουργού, χωρίς να γίνεται  έρευνα που βρήκε τα εκατομμύρια που έχει και αν τα πτυχία του Χάρβαντ είναι κιαυτά πλαστά...
Πόλεμος στα τραπεζικά εγκλήματα είναι να κατάσχουν την παράγκα πολύτεκνου γιατί δεν μπόρεσε να πληρώσει δόση ενός δανείου τριών χιλιάδων ευρώ και να κρατούν στα δικαστικά συρτάρια απάτες και κομπίνες εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ προσώπων πανίσχυρων στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα.

Τι ξέρουμε εμείς απο αυτά;

Μικρογραφία

Ιδού πως απαντήσαμε όταν δικαστής της Λαμίας μας ρώτησε για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής:

"...Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο αυτό κουκουλώθηκε και οδηγήθηκε στην κατάγνωση μεν της ύπαρξής του, αλλά με μεγάλα κόλπα εντός και εκτός της τοπικής Δικαιοσύνης οι εμπλεκόμενοι, όχι μόνο εξασφάλισαν την ατιμωρησία και την αποφυγή των ισοβίων δεσμών, που θα ήταν ενδεδειγμένη, κατά τη γνώμη μου ποινή, αλλά δεν επιστράφηκαν ούτε ελάχιστα από τα κλεμμένα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δικαστικοί λειτουργοί παραπλανήθηκαν κατά την διάρκεια των δικαστικών ερευνών, κυρίως από άτομα που είχαν θέσεις ευθύνης διαχρονικά, από το 1996 και εντεύθεν στην Συνεταιριστική Τράπεζα και εξαπατήθηκαν ως προς την ύπαρξη η μη στοιχείων που αποδεικνύουν την τέλεση των οικονομικής φύσης κακουργημάτων.
Τούτο αποδεικνύεται εξ εγγράφων, αλλά και από μαρτυρίες και άλλα στοιχεία.

Εδικότερα:

1.Σας προσκομίζω και καταθέτω το υπαριθμ 2/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, το οποίο θέτει την υπόθεση στο αρχείο διότι κατά την πολυετή δικαστική έρευνα οι υπεύθυνοι της Τράπεζας δεν έδωσαν στοιχεία μεταξύ των οποίων ούτε τον κατάλογο με το αρχικό ποσό των δανείων.
Μια απλή έρευνα χρειάζεται να κάνετε να βρείτε το έγγραφο με το οποίο ζητήθηκαν αυτά τα στοιχεία και το έγγραφο με το οποίο υπήρξε αρνητική απάντηση. Αμέσως έχετε και τα φυσικά πρόσωπα που εξαπατήθηκαν και τα φυσικά πρόσωπα που εξαπάτησαν την τοπική Δικαιοσύνη.
Εάν δεν υπήρξαν έγγραφα από καμία πλευρά, τότε πρέπει να ερευνηθεί, οχι απο εσάς, αλλά απο κατα βαθμόν ανώτερο και από άλλη δικαστική υπηρεσία εκτός Λαμίας γιατί αναγράφεται στο εν λόγω βούλευμα ηφράση "κατά την πολυετή έρευνα δεν εξακριβώθηκαν ούτε τα αρχικά ποσά των δανείων".

2.Υπάρχει πόρισμα, το οποίο με εντολή τού τότε εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Πεπόνη, συνέταξε ο εκ Λαμίας καταγόμενος δικαστικός πραγματογνώμων.
Η τύχη του πορίσματος αυτού αποτελεί αντικείμενο έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Αθήνα και Επιθεώρησης που διατάχθηκε από τον Αρειο Πάγο. Η επιθεώρηση ανατέθηκε στην πρόεδρο Εφετών Λαμίας κ.Πάνταινα, κάτι που προκαλεί κατάπληξη για τον εξής λόγο:
Η κ. Πάνταινα πρόήδρευσε του Συμβουλίου Εφετών το οποίο έθεσε  με το προαναφερόμενο βούλευμα υπ αριθμ 2/2013 στο αρχείο μετά 12 χρόνια από την άσκηση της ποινικής  δίωξης  το σκάνδαλο αυτό με βασικό επιχείρημα την απόκρυψη στην ουσία στοιχείων, όπως τα αρχικά ποσά των χορηγηθέντων δανείων κλπ.
Λίγους μήνες νωρίτερα από την αρχειοθέτηση είχε διαταχθεί απο την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος Αθηνών, στην οποία προίστατο ο κ.Πεπόνης νέα έρευνα.
Στα πλαίσια αυτής της έρευνας ανατέθηκε στον προαναφερόμενο πραγματογνώμονα κ.Τραγγανίδα η έκδοση πορίσματος,επι συγκεκριμένων τεθέντων ερωτημάτων.

Μικρογραφία

Λίγους μήνες μετά την έκδοση του προαναφερόμενου βουλεύματος ο εισαγγελικός  αυτός πραγματογνώμων εξέδωσε πόρισμα, στο οποίο αποφαίνεται ότι υπήρχε ζημιά ύψους εκατον πενήντα εκατομμυρίων 150.000.000) εκ των  οποίων τα 50 εκατομ ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, τα 80 εκατομμύρια ζημίωσαν τους μεριδιούχους, εταίρους, και τα 20 εκατομμύρια την Τράπεζα και τους δανειολήπτες.
Αυτό το πόρισμα, αφού αποτέλεσε το μοναδικό υλικό  άσκησης βαρύτατης κακουργηματικής ποινικής δίωξης παρέμεινε-μετά την  βίαιη απομάκρυνση του κ.Πεπόνη- επί τρισήμιση χρόνια στα χέρια δικαστικών λειτουργών χωρίς να ληφθεί καμία κατάθεση. Αιφνίδια, το καλοκαίρι του 2017 αποτέλεσε αντικείμενο ταχύτατης δικαστικής έρευνας στη Λαμία.

Το πόρισμα  και η ασκηθείσα εξ αυτού ποινική δίωξη έρχεται κατά την γνώμη μου σε πλήρη αντίθεση με την κατάληξη -αρχειοθέτηση της επι 12 και πλέον χρόνια δικαστικής έρευνας που προαναφέρω και αποτελεί καραμπινάτη απόδειξη ότι κάποιοι, προφανώς από την Συνεταιριστική Τράπεζα εξαπάτησαν αποκρύπτοντας στοιχεία τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
 
3.Αυτό καθίσταται βέβαιο από την μελέτη των δυο πορισμάτων που συνέταξε ένας άλλος εισαγγελικός πραγματογνώμων ο κ.Αντώνης Χαραλαμπίδης.
Στο πρώτο πόρισμα με ημεροχρονολογία Ιανουάριο του 2017 αναφέρει ορθά κοφτά, ότι οι τότε υπέυθυνοι της Τράπεζας  δεν του χορήγησαν τα στοιχεία που ζήτησε για να εκτελέσει την εισαγγελική παραγγελία.
Στην συνέχεια και μετά 12 μήνες συνέταξε συμπληρωματικό πόρισμα το οποίο διαπιστώνει εγκλήματα σε βάρος μεριδιούχου-εταίρου.
Με το πόρισμα αυτό επιβεβαιώνεται η απατηλή συμπεριφορά των υπευθύνων της Τράπεζας διαχρονικά και επιβεβαιώνεται ότι η αδικαιολόγητη θέση της Τράπεζας σε καθεστώς εκκαθάρισης ήταν ένα ακόμα μέσο για να αποκρυβούν στοιχεία από την δικαστική έρευνα που ήταν σε εξέλιξη.
Τα ονοματεπώνυμα προκύπτουν από την στελέχωση των ανάλογων θέσεων της Τράπεζας αυτής και είναι συγκεκριμένα. και παντως μια πραγματική δικαστική έρευνα και όχι προσχηματική τα εντοπίζει στο πι και φι.

Μικρογραφία

Σας καταθέτω την απόφαση υπ αριθμ 50/2014 του Πρωτοδικείου Λαμίας.
Ορθά-κοφτά σε αυτήν αναφέρεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα διαβεβαίωνε το δικαστήριο ότι ο βασικός διώκτης των τεραστίων οικονομικών εγκλημάτων της, ο Γεώργιος Μανδηλάς δεν είναι κληρονόμος μεριδιούχου, διότι ο μεριδιούχος παππούς του είχε διαγραφεί το 1950 και άρα κακώς τον δέχονται ως διάδικο τα δικαστήρια της Λαμίας. Η απόφαση καταγράφει ότι η Τράπεζα δεν προσκόμισε τα έγγραφα διαγραφής που βεβαίωνε ότι υπάρχουν και μάλιστα τα προσδιόριζε με αριθμούς κλπ.
Μέχρι σήμερα  αυτά τα έγγραφα δεν έχουν εμφανισθεί πουθενά!
Ο υπογράφων την παρούσα ερεύνησε για τα έγγραφα αυτά ακόμα και στην εταιρεία PQH, η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση της Τράπεζας. Κι αυτή με διαβεβαίωσε εγγράφως περι διαγραφής του Μανδηλά,όπως διαβεβαίωνε η Τράπεζα τα δικαστήρια.
Παρά τις επίμονες παρακλήσεις-αιτήσεις μας ούτε η Τράπεζα, ούτε η εκκαθαριστική εταιρεία  παρουσίασαν τα έγγραφα αυτά και εμμέσως πλην σαφώς η υπ αριθμ 50/2014 απόφαση του Πρωτ.Λαμίας, την οποία σας προσκομίζω σημειώνει ότι αυτή ήταν απατηλή υπόσχεση, η οποία θα μπορούσε να παραπλανήσει τα δικαστήρια.
Οφείλεται να  αναζητήσετε τα έγγραφα διαγραφής από την Τράπεζα και την εκκαθαριστική εταιρεία γιατί είναι πολύ σημαντικά και κρίσιμα για τα πεπραγμένα της Τράπεζας, πραγματικά η μη δάνεια κλπ.
Εάν δεν τα προσκομίσουν θα έχετε απόδειξη απόπειρας εξαπάτησης  δικαστών της Λαμίας.

Μικρογραφία

4. Σας προσκομίζω ερώτηση της Λούκας Κατσέλη, πρώην Υπουργού Οικονομίας και επι σειρά ετών βουλευτίνας, συζύγου επίσης κορυφαίου Υπουργού κλπ. Αναφέρεται στην ερώτηση αυτή που κατατέθηκε και δημοσιοποιήθηκε το 2009, ξεκάθαρα σε ποινικες ευθύνες, σε έλεγχο  της Τράπεζας Ελλάδας το 2000 και 'εκθεση ορκωτού λογιστή.
Απέναντι ακριβώς από την Φθιώτιδα Λαμία σε μια άλλη κρατική Τράπεζα, την Εμπορική Ιστιαίας-Αιδηψού-Ευβοίας επι χρόνια δρούσε μια συμμορία, η οποία με στελέχη, διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας και πρόσωπα με υψηλές θέσεις στο πολιτικό σύστημα λεηλατούσε τα ταμεία της Τράπεζας και έδινε δάνεια σε ανύπαρκτα πρόσωπα, σε πρόσωπα που ζούσαν νομαδικά (Ρομα) σε διάφορες περιοχές της χώρας κλπ.
Και αυτό το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε εγκαίρως, αλλά η Δικαιοσύνη και εκεί, ακόμα και σήμερα, αν και κοντεύει να συμπληρωθεί 15ετία δεν έχει προχωρήσει  στην εκδίκαση του σκανδάλου, αν και, εστω με τρομερή καθυστέρηση συνέταξε βαριά  κατηγορητήρια, στελέχη έχουν εκδιωχθεί, όπως και στη Λαμία από την Τράπεζα κλπ.
Είναι φανερό ότι κάποια πρόσωπα με πολιτική κάλυψη από τα πανίσχυρα πολιτικά κόμματα δρούσαν ως  συμμορία και εκεί και εδώ και με διάφορες μεθόδους (παραπλανήσεις κλπ) έδεναν τα χέρια των δικαστών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση που ερέυνησα ως δημοσιογράφος της "Ελευθεροτυπίας" πρόσωπο με υψηλή κομματική-πολιτική θέση εξαπάτησε μέσω τραπεζικού συστήματος τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ομάδας ΠΑΣ Γιάννενα και του απέσπασε με τη μέθοδο της δήθεν δανειοδότησης πολύ σημαντικό ποσό.
Αν και η απάτη αποκαλύφθηκε με καραμπινάτα στοιχεία της γνωστής "νιγηριανής" σχολής και εκεί η Δικαιοσύνη πάει με βήμα χελώνας επί χρόνια.
  
Το γιατί προκύπτει εύλογα.

Το αποτέλεσμα είναι με τα φοβερά τους εγκλήματα αυτές οι συμμορίες έχουν οδηγήσει πολίτες σε καταστροφή, σε απόγνωση και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, οριστικής απώλειας περιουσιών συνεπεία των εγκλημάτων αυτών και του κινδύνου απώλειας ακόμα και ζωών ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει και τα έσχατα όρια ανθρώπινης αντοχής, εξαιτίας της επι σειρά ετών ηθελημένης, λόγω της συνειδητής δράσης των συμμοριών μη απόδοσης δικαιοσύνης.

Η περίπτωση Δημητρακόπουλου-Μανδηλά, την οποία ερευνάτε είναι πολύ χαρακτηριστική των προαναφερομένων. 
Ζήτησα μόνος μου να έρθω στη Λαμία να καταθέσω και όχι να καταθέσω στον τόπο κύριας κατοικίας για να έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω αν και πάλι, θα τριγυρίζουν στο δικαστικό μέγαρο άτομα που σχετίζονται με αυτή την Τράπεζα και τα οποία κάθε φορά, σε κάθε επίσκεψή μου (και είναι αρκετές και αιφνιδιαστικές) στο δικαστικό μέγαρο συναντώ, ως να είναι  το μέγαρο τόπος κατοικίας τους, ή να παρακολουθούν με υπέρτερες εμού δυνάμεις κάθε κίνηση σε αυτό το κρίσιμο για την δικαστική έρευνα στάδιο."

Εννοείται πως κοινοποιήσαμε τις καταγγελίες στον πρόεδρο ου Αρείου Πάγου κ. Πέππα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Τουλάχιστον να μην μπορεί κανείς να πει "δεν ήξερα"...

Γιάννης Ντάσκας