Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων το έγκλημα στο Θεογέφυρο!

Ορυμαγδός αποκαλύψεων για το αμαρτωλό Υπουργείο Πολιτισμού.
Ελεύθερη γραφή
Δευ, 16/07/2018 - 09:00
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων προσέφυγαν τα Ntokoumenta.gr και ζητούν να διεξαχθεί έρευνα για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Ιωαννίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΑρχαιολογικόΜνημείο "Θεογέφυρο" το οποίο κατέρρευσε και εξαφανίστηκε  αφού κάποιοι πρόλαβαν, έσκαψαν πάνω του και έβαλαν σωλήνες...
Το  Υπουργείο Πολιτισμού σε ερωτήσεις του Νίκου Νικολόπουλου απάντησε ότι το Θεογέφυρο έπεσε λόγω...πολυκαιρίας!
Η απάντηση αυτή δόθηκε στη Βουλή χωρίς να υποστηρίζεται από επώνυμα πορίσματα επιστημόνων του Υπουργείου και γιαυτό ...μυρίζει!
 
Πριν λίγο καιρό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου είχε προαναγγείλει την απάντηση του Υπουργείου αν και δεν έχει καμία σχέση μαζί του, λέγοντας ότι το Θεογέφυρο έπεσε γιατί έπρεπε να...πέσει.
Είναι ο Περιφερειάρχης του οποίου συγγενείς ή πολιτικοί φίλοι καλούνται απο την Δικαιοσύνη των Ιωαννίνων να καταθέσουν για διάφορες υποθέσεις. Προφανώς γιατί ...έπρεπε να κληθούν.
Ο ίδιος ακόμα δεν ...κελάηδησε γιαυτές τις υποθέσεις (Μέτσοβο, WIFI, Κασάρος) αλλά  προφανώς θα είναι πεντακάθαρες υποθέσεις...

Μικρογραφία

Είχαμε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά  για την καταστροφή του "Θεογέφυρου", την οποία ερευνά η Δικαιοσύνη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού επίσημα έχει ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ότι ΔΕΝ είχε ενημερωθεί, άρα δεν είχε δώσει άδεια για εργασίες στο Θεογέφυρο.
Με την απάντηση όμως στις ερωτήσεις του Νίκου Νικολόπουλου ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του έχουν αποφανθεί ότι το Θεογέφυρο έπεσε απο φυσικά αίτια.
Με την αναφορά μας στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων Αργύρη Δημόπουλο ζητάμε να ερευνηθεί αν το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διατάξει έρευνα και ποιοί επιστήμονες με βάση ποια επιστημονική μελέτη έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
 
Διότι απλά αν δεν έγινε επιστημονική μελέτη και γράφει το Υπουργείο απόψεις αθωωτικές ενόςεγκλήματος (εργασίες σοβαρές χωρίς άδεια)  είναι ένα ακόμα απο τα πολλά σκάνδαλα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πρώτο θέμα ήταν ακριβώς αυτά τα σκάνδαλα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 15 Ιουλίου 2018.
Ιδού  η αναφορά μας και θα σας ενημερώσουμε για τη συνέχεια:

Μικρογραφία

ΠΡΟΣ
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ιωάννου Κ.Ντάσκα,δημοσιογράφου

Κύριε Εισαγγελέα,

Υπέβαλα ,τον περασμένο Φεβρουάριο του 2018 στην Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων αναφορά για την καταστροφή του, υπό την αυστηρότατη  νομική προστασία των αρχαιολογικών μνημείων Θεογέφυρου και την καταστροφή του επίσης περίφημου και πολύτιμου για την ιστορική μας κληρονομιά γεφυριού της Πλάκας.
Η αναφορά αυτή βρίσκεται ,κατά τις πληροφορίες μας υπό δικαστική διερεύνηση σε κάποια από τις δικαστικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων.
Ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Νικολόπουλος υπέβαλε,τον Μάρτιο του 2018 ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων και ζητούσε πληροφορίες για τα αίτια της καταστροφής,για τα μέτρα που είχαν ληφθεί,για τις χωρίς καμία άδεια σοβαρότατες εργασίες ΜΕΣΑ και ΠΑΝΩ στο αρχαιολογικό μνημείο.
Σας κοινοποιώ την ερώτηση, ως σχετικό 1.

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ερώτηση αυτή προσβάλει την νοημοσύνη και του πλέον ανοήτου του πλανήτη αυτού και κατά την νομική μας άποψη στοχεύει ευθέως στην συγκάλυψη σοβαρότατων ευθυνών,οι οποίες προκύπτουν και απο απλή ανάγνωση της απάντησης του Υπουργείου Πολιτισμού ,την οποία και σας υποβάλω.-κοινοποιώ ως σχετικό 2.
Ταυτόσημο είναι και το συμπέρασμα του βουλευτή κ.Νικολόπουλου,ο οποίος πέταξε στα σκουπίδια,όπως αρμόζει την "απάντηση" αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και υπέβαλε νέα ερώτηση την οποία και σας υποβάλλω επίσης με σκοπό και να συσχετισθεί στη δικογραφία που ήδη δημιουργήθηκε με την προαναφερόμενη αναφορά μου,αλλά και να διατάξετε διερεύνηση νέων ενδεχομένων αδικημάτων,τα οποία θεμελιώνονται,κατά την νομική μας άποψη από  την απάντηση αυτή.
Σας κοινοποιώ την νέα ερώτηση,ως σχετικό 3.
  
Είναι γνωστή η διαδρομή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας  Εφετών Ιωαννίνων,ανα το πανελλήνιο ,δηλαδή διαδρομή τόλμης και θάρρους στη σύγκρουση με πανίσχυρα κυκλώματα λευκών και βρόμικων κολάρων.Αλλά και διαδρομή στην οποία επέδειξε δικαστική ακεραιότητα,όσο λίγοι σε ένα Σώμα ,το οποίο κοσμούν αδάμαντες ,αλλά και λεκιάζουν μέλη προαναφερομένων κυκλωμάτων.
Αυτά τα χαρίσματα επικαλούμαι, έναντι όλων των αποδεκτών της παρούσας αναφοράς, με το αίτημα να εξετασθούν διεξοδικά,ως προκύπτοντα και ψηλαφούμενα ευχερώς ήδη ,απο τα επικαλούμενα και κοινοποιούμενα ,ως σχετικά έγγραφα,μεταξύ άλλων κατά την κρίση σας και τα εξής:

1)Διατάχθηκε έρευνα από κάθε αρμόδιο στην Ιεραρχία του Υπουργείου Πολιτισμού για τα ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ εγκλήματα ή αν επιχειρείται συγκάλυψη ευθυνών δια της παράλειψης διενέργειας ΕΝΟΡΚΗΣ Εξέτασης;
2.Συντάχθηκε πόρισμα,από το οποίο να προκύπτει η τέλεση εγκλημάτων(εργασίες χωρίς άδεια σε αρχαιολογικής προστασίας Μνημείο κλπ) και αν όχι με ποιά διαδικασία διαπιστώθηκε η τέλεση των περιγραφομένων εγκλημάτων;
2)ποιό  αρμόδιο φυσικό πρόσωπο της νόμιμης Ιεραρχίας του Υπουργείου Πολιτισμού και με βάση ποιά δεδομένα διατύπωσε στην απάντηση του Υπουργείου την άποψη της υπηρεσίας,αφού είναι αντιληπτό και από τον πλέον ευήθη ότι μια τέτοια άποψη,όπως αυτή που διατυπώνεται δεν μπορεί να διατυπωθεί νόμιμα,εάν δεν έχει προηγηθεί ΕΝΟΡΚΗ διοικητική εξέταση και στα πλαίσια αυτής διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης από ειδικούς επιστήμονες εκ του πίνακος πραγματογνωμόνων της οικείας εισαγγελίας Ιωαννίνων.;
3)γιατί στην εν λόγω απάντηση διατυπώνεται η φράση "δεν είχε ενημερωθεί η υπηρεσία για τις εργασίες" αφού δεν αρκεί απλή γραφειοκρατική ενημέρωση,αλλά χρειάζεται για κάθε εργασία σε αρχαιολογικό χώρο άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
4) Ποιός διατυπώνει αυτή την ανώδυνη νομικά φράση,η οποία εκ του αποτελέσματος δρα συγκαλυπτικά των ποινικών ευθυνών,οι οποίες προκύπτουν εναργώς στην περίπτωση μη αίτησης και μη λήψης αδείας εκτέλεσης εργασιών;.
5)Οπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί παντού υπάρχει τεράστιος σωλήνας παραχωμένος στο σώμα του Θεογέφυρου,και αυτό προυποθέτει  εκσκαφή επι του αρχαιολογικού Μνημείου του  Θεογέφυρου,εκτέλεση σοβαρότατων εργασιών κλπ Ποιό φυσικό πρόσωπο λοιπόν γράφει ότι είχε τοποθετηθεί πάνω στο Θεογέφυρο σωλήνας,κάτι εντελώς παραπλανητικό και συγκαλυπτικό ευθυνών,αφού η απλή τοποθέτηση πάνω στο Θεογέφυρο δεν προυποθέτει εκτέλεση εργασιών,και άρα μελέτη επιστημονική,αίτηση και χορήγηση άδειας κλπ;

Μικρογραφία

Κύριε Εισαγγελέα,
 
Κατά την ισχύουσα νομοθεσία οι απαντήσεις στη Βουλή πρέπει να απαντώνται σε 25 ημέρες από τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος λαμβάνει πληροφορίες από τις ιεραρχικά υφιστάμενες υπηρεσίες και αυτές οι πληροφορίες διατυπώνονται εγγράφως.
Είθισται να διαβιβάζονται απαντήσεις και σε διάστημα 40 ημέρων.
 Κατά την έρευνα μας εντοπίσαμε απάντηση στη νέα,από 21/5/2018 ερώτηση του κ.Νικολόπουλου, η οποία φαίνεται να έχει ημερομηνία 4 Ιουλίου 2018.
Στην απάντηση δεν δίδεται και πάλι καμία ουσιαστική απάντηση στα κρίσιμα για την διάπραξη αξιόποινων πράξεων προαναφερόμενα ερωτήματα και γίνεται μόνο μια αόριστη αναφορά σε έρευνα της Δικαιοσύνης,χωρίς να προσδιορίζεται ποιά έρευνα είναι αυτή,που,πότε και ποιός την διεξάγει.
Είναι πιθανόν λοιπόν να αναφέρονται στην έρευνα που δεν προκλήθηκε,όπως θα όφειλε,απο το Υπουργείο Πολιτισμού,αλλά απο την αναφορά που υπέβαλε ο υπογράφων την παρούσα και η οποία εκκρεμεί στις δικαστικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων.
Είναι όμως πιθανόν να έχει προκληθεί πράγματι άλλη έρευνα απο το Υπουργείο Δικαιοσύνης,είτε στις δικαστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιωαννίνων,είτε σε άλλη δικαστική περιφέρεια.Εάν εκκρεμεί στην περιφέρεια Ιωαννίνων,ζητώ και να συσχετισθεί με την προαναφερόμενη,απο την αναφορά μου έρευνα και να κληθώ να καταθέσω, ως μάρτυρας,το προϊόν της δημοσιογραφικής μου έρευνας.
Σε κάθε περίπτωση η νέα απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού,την οποία σας υποβάλλω, ως σχετικό 4, αναφέρεται σε διεξαχθείσα έρευνα  για τα αίτια κατάρρευσης του Θεογέφυρου και προφανώς σύνταξη(αλλίμονο αν δεν υπάρχει) πορισμάτων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ,χωρίς να προσδιορίζεται ποιά ακριβώς ΑΡΜΟΔΙΑ υπηρεσία και ποιός ακριβώς ΑΡΜΟΔΙΟΣ ειδικός επιστήμων(αλλίμονο αν δεν είναι ειδικός επιστήμων) συνέταξε τα πορίσματα, στα οποία αναφέρεται η απάντηση.
Κρίσιμη παράμετρος για να διαπιστωθεί, αν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα(εκτέλεση έργων χωρίς άδεια,συγκάλυψη αυτών των εγκλημάτων κλπ) είναι να ερευνηθούν και να τεθούν υπό την έρευνα αρμόδιου δικαστικού λειτουργού τα πορίσματα ,στα οποία αναφέρεται το Υπουργείο Πολιτισμού στο σχετικό 4 και με την παρούσα ζητώ να επεκταθεί και σε αυτά η διεξαγόμενη έρευνα.
 
ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ,
Δημοσιογράφος,Δικηγόρος

ΣΥΝ.:  Τα προαναφερόμενα στην παρούσα τέσσερα(4) σχετικά. Δηλαδή οι δύο αναφερόμενες στην παρούσα ερωτήσεις του κ.Νικ Νικολόπουλου και οι επί αυτών δυο προαναφερόμενες απαντήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για να έχετε εικόνα για ποίο Υπουργείο, και ποιές υπηρεσίες  μιλάμε ιδού τι έγραψε η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ στις 15 Ιουλίου 2018:

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά, Στέργιος Ζιαμπάκας

Μικρογραφία

Τα σκάνδαλα της μεγάλης διαφθοράς και της κατάχρησης δημόσιου χρήματος είναι γνωστό ότι δεν χτύπησαν μόνο τον ευαίσθητο χώρο της υγείας με τις ζημιές δισεκατομμυρίων στο ΕΣΥ και τον πλούτο για τους επιτήδειους.

Φαίνεται ότι και τα «φώτα του πολιτισμού» αποτέλεσαν επί δεκαετίες την κότα με τα χρυσά αυγά για λίγους και εκλεκτούς.

Με κοινές λίγο πολύ μεθόδους βρισκόταν σε κάθε χώρο ο τρόπος αφαίμαξης. Μικρές ομάδες ισχυρών στελεχών, μερίδες συνδικαλιστών, υπουργικών συμβούλων, παρένθετων οργανισμών και σωματείων αλλά και εξωτερικών συνεργατών αλληλοτροφοδοτούσαν το σύστημα της διαφθοράς με ή χωρίς την εκάστοτε υπουργική γνώση ή ενδεχομένως και έγκριση.

Ενας τέτοιος εξαιρετικά προσοδοφόρος χώρος ήταν για χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού. Μπορεί μια πτυχή της διαπλοκής να έγινε γνωστή όταν βγήκε στο προσκήνιο η υπόθεση του γενικού γραμματέα Χρ. Ζαχόπουλου, όμως τα ΜΜΕ για ευνόητους λόγους προτίμησαν να παραμείνουν στη ροζ συνιστώσα του σκανδάλου, αφήνοντας τότε σχεδόν ανέπαφο το μεγάλο φαγοπότι στα ταμεία του πολύπαθου υπουργείου.

Στις σελίδες της παλιάς «Ελευθεροτυπίας» συχνά δημοσιεύονταν ρεπορτάζ και αποκαλύψεις για τον ρόλο και τον τρόπο που δημόσιο και κρατικό χρήμα μοιραζόταν μέσω του περίφημου -ευρύτερα γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).

Ενα Ταμείο στο οποίο για 15 χρόνια οι επικεφαλής παρέμεναν ακλόνητοι (πρόεδρος: Γ. Τσακοπιάκος, διευθυντής: Γ. Βλαντής, για την περίοδο 2002-2017), ασχέτως εάν άλλαζαν κυβερνήσεις και νόμοι.

Με αυτό το δεδομένο, μάλλον δεν εξέπληξαν τους... παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα όσα φέρεται -βάσει δημοσιευμάτων- να έχει πει στο παρελθόν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης: «Εχω ακούσει ότι σε συνάντηση με υπουργό έχει ειπωθεί η μνημειώδης φράση “Μην το πειράζετε το Ταμείο, είναι δικό σας, υπουργέ”».

Το Δημόσιο πλήρωνε αδρά

Παρότι το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ επανιδρύθηκε το 2002 (επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου) υπό την ιδιότυπη νομική υπόσταση της «ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα» (δηλαδή ιδιωτικού δικαίου), η χρηματοδότησή του γινόταν αποκλειστικά από το Δημόσιο.

Οι κρατικές επιχορηγήσεις που λάμβανε, διόλου ευκαταφρόνητες. Συνολικά το Ταμείο εισέπραξε 46 εκατ. ευρώ μεταξύ 2005-2016, περίοδος για την οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία διαχειριστικός έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Αρχικός σκοπός του Ταμείου -«κατάκτηση των εργαζομένων», όπως το έχει χαρακτηρίσει η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ)- ήταν μεταξύ άλλων η χορήγηση δανείων και οικονομικών βοηθημάτων σε υπαλλήλους του υπουργείου για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κι όμως, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μετά την αλλαγή διοίκησης δείχνουν ότι το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ αξιοποιήθηκε περισσότερο ως ένα Ταμείο αμοιβαίων εξυπηρετήσεων, είτε των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου προς την Ομοσπονδία (παλαιότερα ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) είτε και το αντίστροφο, με πρόσχημα την αλληλεγγύη προς τους εργαζομένους.

Πέρα από ευρήματα που προκαλούν βάσιμες ενδείξεις συναλλαγής μεταξύ πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου της προηγούμενης δεκαετίας, μέσω του «τριγώνου» γραφεία υπουργών - ΠΟΣ ΥΠΠΟ - ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, στα χέρια εισαγγελέων και αρμόδιων υπουργών βρίσκονται αποκαλυπτικές καταγγελίες από μερίδα των ίδιων των υπαλλήλων του υπουργείου.

Εφόσον, δε, επιβεβαιωθούν τα καταγγελλόμενα και συνδυαστούν με τα ευρήματα, τότε ο λόγος θα δοθεί και στην περίπτωση αυτή στη Δικαιοσύνη.

Οι εισαγγελείς θα έχουν πλέον κάθε λόγο να ασκήσουν διώξεις για βαριά ποινικά αδικήματα, μεταξύ άλλων για πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων αλλά και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Μικρογραφία

Πάρτι στην πλάτη των εργαζομένων

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη άνοιξη, όταν η σημερινή διοίκηση του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ δέχθηκε μπαράζ αιτημάτων από πλευράς υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν να μάθουν εάν εμφανίζονται να έχουν ζητήσει και να έχουν λάβει δάνεια ή οικονομικά βοηθήματα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, σύμφωνα με αρχεία περασμένων ετών.

Ορισμένοι από τους εργαζόμενους διευκρίνιζαν εξαρχής ότι ουδέποτε ζήτησαν να τους χορηγηθεί κάποιο χρηματικό ποσό από το Ταμείο και με την αίτησή τους για τη χορήγηση σχετικών στοιχείων ήθελαν να το επιβεβαιώσουν. Για κάποιους οι απαντήσεις επιφύλαξαν δυσάρεστες εκπλήξεις…

Επειτα από δειγματοληπτικό μόνο έλεγχο βρέθηκε πλήθος υπαλλήλων που ήταν… «δανειολήπτες» εν αγνοία τους!

Τα ονόματά τους εμφανίζονταν σε βιβλία πρωτοκόλλου, πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και αποδείξεις πληρωμών και εισπράξεων της περιόδου 2012-2014.

Φέρονταν να είχαν ζητήσει δάνεια και οικονομικά βοηθήματα (κάποιοι εμφανίζονταν να έχουν ζητήσει και τα δύο) της τάξης των 1.000 και 1.500 ευρώ.

Τα «αιτήματά» τους εγκρίνονταν από το Δ.Σ. του Ταμείου «γενομένης ξεχωριστής συζήτησης για την καθεμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις αιτήσεων», όπως ανέφεραν τα πρακτικά του Δ.Σ. κάτω από τις λίστες με τους φερόμενους ως αιτούντες.

Ηταν τέτοια η ασυδοσία της πρώην διοίκησης του Ταμείου, που στις αποδείξεις πληρωμής έμπαινε επανειλημμένα η ίδια υπογραφή.

Υπογραφή που φέρεται να ανήκει σε πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που πλέον έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς.

Οταν ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι για τη σύνδεση των ονομάτων τους με τη χορήγηση δανείων και βοηθημάτων, επανέλαβαν, και μάλιστα με υπεύθυνες δηλώσεις, ότι ουδέποτε ζήτησαν και ουδέποτε έλαβαν οποιοδήποτε ποσό, επισυνάπτοντας τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά τους, όπως κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Παράλληλα ζήτησαν να ερευνηθούν τυχόν παράνομες πράξεις, να τους γνωστοποιηθεί ποια πρόσωπα ήταν μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου στις επίμαχες συνεδριάσεις, αλλά και να τους αποσταλούν όλα τα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στις δέουσες νόμιμες ενέργειες.

Το Ταμείο προέβλεπε ότι όταν χορηγούσε ένα δάνειο σε υπάλληλο, τότε εκείνος θα το ξεχρέωνε μέσω μηνιαίων κρατήσεων από τον μισθό του.

Πώς όμως οι «δανειολήπτες» ενημερώθηκαν για την εμπλοκή τους το 2018 και όχι τη χρονιά που φέρονται να έχουν λάβει τα χρήματα;

Η πρώην διοίκηση του Ταμείου φαίνεται ότι είχε βρει τη «λύση»: σε νεότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ. τα προς απόσβεση δάνεια μετατρέπονταν -«για λόγους κοινωνικής αντίληψης»- σε βοηθήματα, διαγράφονταν και η υπόθεση έκλεινε!

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει σε εκκρεμότητα η διερεύνηση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού αιτημάτων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, που ζητούν να μάθουν εάν έχει χορηγηθεί δάνειο και στο δικό τους όνομα.

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες μπορούν να εξετάσουν στοιχεία από το βιβλίο πρωτοκόλλου μέχρι το έτος 2014.

Αναζητούνται μέχρι σήμερα τα «χαμένα» βιβλία πρωτοκόλλου της τριετίας 2015-2017.

Η απώλειά τους διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο κλιμακίου του γραφείου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρίας Παπασπύρου, στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.

Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν και η παραπομπή τού επί 15ετία (πρώην πλέον) προέδρου του Ταμείου στο πειθαρχικό, καθώς οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 8μήνου.

Παρότι είχε κριθεί παράτυπη η απόσπασή του και ο διορισμός του στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ βάσει πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο ίδιος δεν πειθάρχησε στην απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, και δεν επέστρεψε στην οργανική του θέση.

Αντίθετα -κι αυτό προκαλεί εύλογες απορίες- η ΑΔΕΔΥ ζήτησε την απόσπασή του στο Κοινωνικό Πολύκεντρο (ερευνητικό Ινστιτούτο της ΑΔΕΔΥ).

Για την 8μηνη απουσία του πρώην προέδρου παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό και ο πρώην διευθυντής του Ταμείου επειδή συναινούσε, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, στη χορήγηση παράτυπης άδειας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τον έλεγχο των επιθεωρητών, το Ταμείο τελούσε υπό κατάληψη για 40 ημέρες, ενώ η απώλεια των βιβλίων πρωτοκόλλου φέρεται να διαπιστώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης κατάληψης.

Είναι γνωστό ότι πιθανή υπεξαγωγή εγγράφων συνιστά κακούργημα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η «εξαφάνιση» των εν λόγω βιβλίων έχει δυσχεράνει κάθε έλεγχο που διεξάγεται με επίκεντρο το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.

Σας θυμίζουν μήπως όλα αυτά κάτι από την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ; Υπενθυμίζουμε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ οι επιθεωρητές στάθηκαν πιο «τυχεροί» και με τη βοήθεια της ειδικής διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να ανακτήσουν μεγάλο μέρος των εγγράφων, τα οποία βρέθηκαν σε σπίτια και σε προσωπικούς υπολογιστές των στελεχών που σήμερα κατηγορούνται.

Ας σημειωθεί ότι όσοι γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ μιλούν για ένα «δεύτερο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Γιάννης Ντάσκας