Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Τρέμουν πολιτικοί και ΜΜΕ καταδίκη και έκδοση του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

Πρόταση εισαγγελέα για βαριές ποινές στο σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ - ΟΤΕ 
Ελεύθερη γραφή
Τρί, 16/04/2019 - 11:57
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Απαρχή θεαματικών εξελίξεων θα είναι η επερχόμενη βαριά καταδίκη των ανθρώπων που μοίραζαν τις γερμανικές μίζες στο ελληνικό πολιτικό και κρατικό σύστημα.

Θυμάστε τον θρήνο ελληνικών ΜΜΕ μην κρατηθούν τα παιδιά του Χρήστου Καραβέλα όταν βρέθηκαν τεράστια ποσά στους οικογενειακούς λογαριασμούς;

Θυμάστε την αδιαφορία τους όταν εξαφανίστηκε ο Μιχ. Χριστοφοράκος και την ανακούφισή τους επειδή "δικάστηκε" στη Γερμανία και δεν θα ξανάρθει στην Ελλάδα;

Τώρα οι προααφερόμενοι και κάμποσοι Γερμανοί αξιωματούχοι της ΖΗΜΕΝΣ κινδυνεύουν με βαριές καταδίκες για δωροδοκίες και μίζες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Αν καταδικαστούν τότε θα τεθεί θέμα έκδοσής τους στην Ελλάδα για να εκτίσουν την ποινή τους.Ισως γιαυτό ο Καραβέλας παραμένει τυπικά άφαντος και στη Γερμανία...

Ο Χριστοφοράκος θα ισχυριστεί ότι έχει δικαστεί για τα αδικήματα αυτά στη Γερμανία και θα ελπίζει οτι τα γερμανικά δικαστήρια θα κάνουν δεκτό το αίτημά  του.

Στο δικαστήριο της Αθήνας η εισαγγελέας κ.Σκεπαρνιά πρότεινε ενοχή και αν γίνει δεκτή η πρόταση οι ποινές θα είναι βαριές

 Το ενδεχόμενο αυτό καθώς και την προοπτική να ανοίξουν στόματα για πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους τρέμει το παλαιό πολιτικό σύστημα και αρκετοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα....

Στο  πρώτο μέρος της αγόρευσης της, η Εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες (Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh), ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την εισήγηση της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που λογοδοτούν για την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Η Εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τα πρώην στελέχη της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’εξακολούθηση καθώς και ανά περίπτωση, πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ενοχή ζήτησε και για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως οι Ρόλαν Κοχ (Roland Koch),Τόμας Γκάνσβιντ (Thomas Ganswindt), Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου(Hans-Walter Bernsau) και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutschenreuter).

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης την ενοχή και των δύο επιχειρηματιών που λειτούργησαν ως «παρένθετα πρόσωπα», διαθέτοντας τις εταιρείες τους για διακινηθεί το «μαύρο χρήμα» ενώ αντίθετα ζήτησε  την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών των υπολοίπων τεσσάρων που εμφανίστηκαν ως «ενδιάμεσοι σταθμοί» στη ροή των παράνομων αμοιβών.

Κατά την Εισαγγελέα δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στη Γερμανία για την «υπόθεση Siemens» καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για τη σύμβαση 8002».

Κατά την εισαγγελέα η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στην Γερμανία. Εκτίμησε μάλιστα η κ. Σκερπανιά πως ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης «8002» τη διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα επτά εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιρειών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με δύο εκατομμύρια μάρκα μετρητά.

Γιάννης Ντάσκας