Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι εμπρησμός, απέκλεισαν την οδό διαφυγής, υπάρχουν δράστες!

Ιδού ποιοί θα ερευνηθουν και κινδυνεύουν με καθείρξεις αν...
Ελεύθερη γραφή
Σάβ, 28/07/2018 - 10:05
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Ούτε που φανταζόταν ο Νομάρχης Ηλείας Καφύρας, όταν ορκιζόταν ότι θα τερμάτιζε την  θητεία του με καταδίκη σε 50 χρόνια κάθερξης.

Το ίδιο και ο εξοικειωμένος με τις δικαστικές αίθουσες απο το ταραγμένο παρελθόν Πανταζής Χρονόπουλος. Θεώρησε ότι έγινε Δήμαρχος Ζαχάρως και το μέλλον λαμπρό με διαγραφή του παρελθόντος του.

Ούτε του περνούσε από το μυαλό, όταν γινόταν μεγαλοπαράγων της περιοχής και ρυθμιστής της κατασκευής δημοσίων και δημοτικών έργων στην περιοχή. Η Ολυμπία οδός τους έφερνε κοντά με μεγαλοεπιχειρηματίες που επι Σημιτικού ΠΑΣΟΚ έλυναν και έδεναν. Και οι δυο (Νομάρχης-Δήμαρχος) άλλωστε ήταν προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Πανταζής είχε περάσει και απο υπηρεσίες ασφαλείας, αισθανόταν ότι το παρασκήνιο της εξουσίας είναι χώρος που θα τον καταστήσει μέλος της εξουσιαστικής ελίτ.

Αλλωστε στην Αθήνα ήταν ήδη μέλος αυτής της παρέας που διαφέντευε από το Μαξίμου, μέχρι τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και τους επιχειρηματίες κατασκευαστές, και όλοι μαζί διαφέντευαν τον εκδοτικό χώρο και μέσω μεγαλοδικαστών τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Κατέληξαν και οι δυο με πάνω απο 110 χρόνια κάθειρξης γιατί ως τοπικοί άρχοντες δεν έκαναν όσα έπρεπε να αποταρπεί το σχέδιο εμπρησμού του 2007.

Η ποινή μετατράπηκε, αλλά η κατάληξη δεν ήταν τα στρωμένα πολιτικά τριαντάφυλλα που ονειρεύτηκαν.

Μικρογραφία

Το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού ήταν φανερό και τότε, αλλά το χλεύαζαν αρχικά αρκετοί. Οπως τώρα στην Αττική, όπου οι φωτιές ανοίγουν χώρο για πολλούς, αλλά και ειδικούς χώρους για λίγους της εξουσίας.

Μικρογραφία

Ο Νίκος Νικολόπουλος ζητεί με ερώτησή του να εξηγηθεί στη Βουλή πως ακριβώς  δημιουργήθηκαν αυτοί οι (νόμιμοι ντεεεε...) χώροι για λίγους στην Αττική και ιδιαίτερα χώροι, όπως η  πασίγνωστη Καλλιτεχνούπολη, η Διώνη, ο Νέος Βουτζάς και τόσοι άλλοι στην Ανατολική Αττική αφού πρώτα κατακάηκε σε προγενέστερους χρόνους...

Μεταξύ των Νομαρχών της Ανατολικής Αττικής ήταν και ο γαλάζιος Φράγκος, ο οποίος μας κατέπληξε στο παρελθόν όταν, παρότι ο ίδιος ήταν ενεργός και Αντιπρόεδρος και στη Βουλή, στενός συγγενής του έγινε στέλεχος σε κρίσιμο πόστο του "αντιπάλου" Ομίλου Μπόμπολα, του εθνικού εργολάβου των μεγάλων δημοσίων έργων, οδικών δικτύων, σκουπιδιών κλπ.

Πέρασαν τα χρόνια ήσυχα και όλοι ανέβαιναν ...

Ηρθε η τωρινή τραγωδία στην περιοχή Ραφήνας-Ματιού κλπ.

Από την πρώτη στιγμή πριν κάνουν δηλώσεις υπουργοί γράψαμε ότι είναι πανομοιότυπο εμπρηστικό σχέδιο, όπως εκείνο της Ηλείας και ευρύτερα το 2007.

Λίγες ώρες αργότερα Υπουργοί (Τοσκας, Σκουρλέτης ) παρουσίασαν στοιχεία, αποκαλύφθηκαν και εμπρηστικοί μηχανισμοί.

Τα εγχώρια ΜΜΕ των επιχειρηματιών με τα μεγάλα συμφέροντα (π.χ.Αλαφούζος) χλευάζουν τα περι εμπρησμού. Είναι το ίδιο συγκρότημα που, μαζί με πολλούς άλλους της εγχώριας ελίτ, υποστήριζε πριν χρόνια ότι υπήρχαν πρόσφυγες του 1922 από τη Μικρά Ασία που έπρεπε να πάρουν μεγάλα κομμάτια γης στην περιοχή Νέας Μάκρης για να ...αποκατασταθούν! Δίπλα τους πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες.

Μικρογραφία

Σταμάτησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι σε όμορη καμμένη περιοχή είχε προλάβει να χτίσει βίλα μέγας πολιτικός που στηριζε την αθλιότατη επιχείρηση δήθεν αποκατάστασης προσφύγων ...

Δημοσιογραφάρες της ελίτ έχουν βίλες και ψηλά στο βουνό και χαμηλά και αξίζει να ερευνηθεί πως τις απέκτησαν, πως τις έχτισαν κλπ.

Ηρθε η τραγωδία και τουλάχιστον 26 άτομα παγιδεύτηκαν σε ένα οικόπεδο και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Τραγική σύμπτωση είναι ότι το οικόπεδο, δηλαδή η οικοπεδάρα σε αξία και θέση ανήκει σε στενό συγγενή πολιτικού που είχε μεγάλες θέσεις.

Ηταν οικόπεδο που αποτελούσε λύση για τη σωτηρία των 26 και δεν πρόλαβαν;

Ηταν οικόπεδο που αποτέλεσε παγίδα γιατί εμπόδιζε την πρόσβαση στη θαλασσα;

Και αν την εμπόδιζε την εμπόδιζε νόμιμα ή είχε μη νόμιμη περίφραξη;
O ιδιοκτήτης του οικοπέδου είπε ότι υπήρχε σκάλα που δεν την είδαν οι εγκλωβισμένοι και αυτό είναι πού κρίσιμο.

Η σκάλα είχε πόρτα ή ήταν ελεύθερη;
Αν είχε πόρτα ήταν νόμιμη;
Αν είχε πόρτα ήταν ανοιχτή;
Η πόρτα και η σκάλα ήταν νόμιμα ιδιωτικά μέσα και άρα δεν είχε υποχρέωση να τα έχει ελεύθερα σε πρόσβαση οιουδήποτε προς τη θάλασσα; 
Η αντίθετα είχε υποχρέωση να αφήσει δίοδο οιυουδήποτε προς τη θάλασσα;
Αν αυτό ισχύει τότε δεν θα κριθεί μόνο η ύπαρξη πόρτας και σκάλας, αλλα θα ερευνηθεί αν υπήρχε περίφραξη  στο χείλος του γκρεμού, αν υπήρχε αν ήταν νόμιμη ή αντίθετα θα έπρεπε να αφήνει δρόμο ανάμεσα στον γκρεμό και στο οικόπεδο, ώστε οιοσδήποτε να περνά και να προχωρά μέχρι να βρει το τέλος του γκρεμού και βατή πρόσβαση στη θάλασσα.

Μικρογραφία

Ποιοί είχαν υποχρέωση απο το νόμο να αφήνουν ελευθερη πρόσβαση στη θάλασσα ή να διανοίξουν υποχρεωτικά και με μπουλτόζες ελεύθερη πρόσβαση;

Οι τοπικοί άρχοντες ποιά σχέδια είχαν για την "κακία ώρα" και πως εφαρμόστηκαν;

Υπάρχουν βίλες, ξενοδοχεία και σπίτια που να εμποδίζουν παράνομα την ελέυθερη πρόσβαση στη θάλασσα;

Ανήκουν κάποια απο αυτά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους ή κρατικά στελέχη ή δημοτικούς άρχοντες;

Ο Πρωθυπουργός κ.τσίπρας συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και μπροστά στις κάμερες μίλησε για όλα αυτά, για τις ευθύνες και επι λέξει πρόσθεσε το εξής:

Μικρογραφία

"...Ξέρουμε όμως, και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε κάθε πολίτη, ότι οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις.

Το λέω αυτό περισσότερο για να κουβεντιάσουμε το από δω και πέρα.

Όχι για να αλλάξουμε τη συζήτηση για το χθες... 

...Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά."

Οπως βλέπετε ομιλεί για έγκλημα και για δράστες και δεν αναφέρεται στον αέρα...

Αρα η έρευνα θα γίνει και για εμπρηστές και για όσους έχτισαν παράνομα, εμπόδισαν την πρόσβαση στη θάλασσα και για εκείνους τους κρατικούς υπαλλήλους που δεν έκαναν άρση των παρανομιών.

Αρα λογικό είναι να ερευνηθούν και όλα, όσα προαναφέρουμε για το μοιραίο οικόπεδο, για άλλα κτήρια και οικόπεδα που εμπόδισαν  η και εμποδίζουν προσβάσεις κλπ.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και δείχνει με ενημέρωση απο τις υπηρεσίες και πράξεις και πίσω απο αυτές τα πρόσωπα που λογικά υπάρχουν.

Τι θα γίνει με τις έρευνες που δειξάγονται;

Ο πρωθυπουργός το αποκάλυψε λέγοντας μεταξύ άλλων:

Μικρογραφία

"...Οι τραγωδίες ξέρετε γίνονται συχνά αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα, καταστάσεις και ολιγωρίες, που σε ομαλές συνθήκες κρύβονται από τον δημόσιο διάλογο.

Ακόμα και από τη δημόσια θέα θα έλεγα.

Σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις.

Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες.

Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.

Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς.

Και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ότι πρέπει για να το αλλάξουμε.

Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές,

να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν.

Αλλά έτσι κι αλλιώς, έχουμε την ευθύνη, όσο οι στρεβλώσεις αυτές παραμένουν.

Όσο τα αυθαίρετα δεν γκρεμίζονται,όσο τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται, όσο η πρόσβαση στην παραλία παραμένει απαγορευμένη από φράχτες και βίλλες χτισμένες στην άμμο.

Κι επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου.

Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας.

Πολύ περισσότερο η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί, των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και συχνά με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς.

Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα.

Κοντά και στον τελευταίο πολίτη.

Μικρογραφία

Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς.

Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Τους υπαλλήλους που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά.

Ας πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους.

Εδώ είμαστε.

Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε.

Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών.

Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων.

Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Το αφήνουμε σε όσους το έκαναν στο παρελθόν και το επικαλούνται και σήμερα εναντίον μας..."

Ο Νομάρχης Ηλείας  Καφύρας και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Χρονόπουλος καταδικάστηκαν αμετάκλητα για να μπορούμε να γράφουμε το 2017. Δηλαδή 10 χρόνια μετά...

Το 2028 να αναμένουμε να δούμε αν η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν υπάρχουν ένοχοι γιαυτή την ανείπωτη τραγωδία και αν θα καταδικαστούν σε ποινές που ποτέ(οπως στην Ηλεία)  θα εκτελεσθούν με εξαγορά ...χίλια ευρώ το μήνα;

Οσο τα πουρμπουάρ που δίνουν άνθρωποι σαν κι αυτούς που καταδικάστηκαν;

Γιάννης Ντάσκας