Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι τιμωρίες για τα εγκλήματα στο Μάτι αρχίζουν άμεσα

Άμεσες κατεδαφίσεις των δολοφονικών κατασκευών και βαριές δικογραφίες.
Ελεύθερη γραφή
Τρί, 07/08/2018 - 20:49
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Το 1976-1980 βλέπαμε για διάφορες αιτίες το Μάτι. Το ζούσαμε σχεδόν καθημερινά.
Μπορούν οι αρχές να διαπιστώσουν ότι την πρώτη σοβαρή ασέλγεια στην περιοχή του Ματιού την έκανε η Χούντα. Εκεί μέσα στα δάση, χωρίς καμία απολύτως μελέτη, χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο έκοψε το δάσος και το έραψε με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξει θέρετρα των αξιωματικών. Και ομαδικά και ατομικά.
Εκεί, σχεδόν πάνω στο κύμα, αλλά πάντως φάτσα στο κύμα έχτισε πέτρινο, παρακαλώ, σπίτι μέσα στο δάσος ο αρχιδικτάτορας Παπαδόπουλος. Αυτός ντε του "Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια". Το οποίο τρίπτυχο για αυτόν σήμαινε " χτίζω, όπου θέλω στα δάση της πατρίδας, φτιάχνω προσωπικό νόμο για προσωπικό  διαζύγιο αστραπή" και τα τοιαύτα πατριωτικά και χριστιανικά.

Ο υπουργός Κοτσώνης που "νομιμοποίησε" με υπουργική υπογραφή την ασέλγεια επι των δασών απέκτησε το δικό του πέτρινο σπίτι στην περιοχή, λίγο πιο πάνω από του Παπαδόπουλου.
Βρεθήκαμε εκεί λοιπόν με το που έπεσε η Χούντα για διάφορες αιτίες, μέσα στις οποίες  και η συμμετοχή σε οικοδομικές εργασίες και η κατόπτευση της περιοχής.

Μικρογραφία

Από αεροφωτογραφίες μπορεί να δει κανείς τον δρομο που πάει απο Μάτι προς Ραφήνα και ο οποίος για "σπάσιμο" στους χουντικούς από τους οποίους άρχιζε ονομάστηκε "Δημοκρατίας".
Προς Αργυρά Ακτή και "Κόκκινο Λιμανάκι" εμείς τα παιδιά της εποχής πηγαίναμε με φόβο γιατί ήταν γκρεμοί και κανένα σπίτι στη στενή λωρίδα αιγιαλού, βράχου και δρόμου.
Ηταν τόσο πυκνά τα δέντρα στα ρέματα προς τη θάλασσα,ώστε εκεί κοντά στο μοιραίο οικόπεδο με τους 26 νεκρούς την περιοχή την αποκαλούσαν "Ζούγκλα" γιατί ήταν απροσπέλαστη.
 
Ο κυρ Στέφανος τότε συναρμολογούσε με προκάτ μια αυθαιρεσία κοντά στη Μαραθώνος σε ένα μικροσκοπικό οικοπεδάκι.
Τις εργασίες τις έκανε όταν διαπίστωνε ότι πάνω στο γιαλό στην παραλία κάποιοι έχτιζαν. Γιατί τότε η Αστυνομία, το Δασαρχείο, η Αγροφυλακή (υπήρχε και τέτοια...) οι κρατικές υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια.
Σιγά-σιγά ο συντονισμός επεκτεινόταν και σε άλλους.
Οι "ισχυροί" έχτιζαν στην παραλιακή, οι "αλλοι" πιο πάνω μέχρι τη Μαραθώνος.
Πάνω απο τη Μαραθώνος ήταν το παρθένο δάσος της Πεντέλης, το οποίο πυκνό και παμπάλαιο έφτανε μέχρι τα Βριλήσσια και τα Μελίσια. Ποιός Δήμος Πεντέλης παλαιάς και νέας και παραμύθια...
Κάπου ψηλά στη Μονή Πεντέλης κάποιοι με ετοιμάζονταν για μεγάλα real estate.
Αλλά αυτά σε δάση δεν γίνονται.
Σε καμένα αλλάζει.

Μικρογραφία

Τότε εκεί ψηλά μεταξυ Βριλησσίων και Μαραθώνος έβρισκε κανείς σποραδικά κάποιο μεγαλοβιομήχανο της εποχής. Κανέναν πολιτικό. Κανέναν μεγαλοδημοσιογράφο από αυτούς που σήμερα έχουν απλώσει τις κεραίες και τις αντέννες τους.
Ποιός Βουτζάς και ποιά Καλλιτεχνούπολη και ποιό Ντράφι και ποιά Διώνη...
Τέλη της δεκαετίας του 1980 και σε όλη την δεκαετία του 1990-2000, η Πεντέλη βρέθηκε στο στόχαστρο.
Αρχικά ο τότε Αντιπρόεδρος της Βουλής αγόρασε στην καρδιά του Πεντελικού  όρους, στην καρδιά του δάσους.
Ο τότε Δασάρχης έβαλε πλάτη και βάφτισαν το δάσος αγροτεμάχιο με 3-2 , και έτσι έγινε νόμιμα η βίλα μόνη της στην καρδιά του δάσους. Τώρα είναι ανάμεσα σε άλλες βίλες που έγιναν σε μέρη που οι τότε δασάρχες χαρακτήριζαν δάση και το μέγα μέρος τους κάηκε.
 
Ο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου τότε σήκωνε ελικόπτερο και απο τις εκπομπές έλεγαν ότι με τις κάμερες γράφουν τι καιγόταν, τι κάηκε, τι απέμεινε και στη συνέχεια τι θα αναδασωθεί, ώστε να τσεκάρουν την ειλικρίνεια των δηλώσεων των Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Λαλιώτη, Σημίτη, Πάγκαλου, Τσοχατζόπουλου, Αχιλλέα Καραμανλή κλπ...
Πατήστε φωτιές 1995, φωτιές 1987, φωτιές 1998 κλπ και θα δείτε το ελικόπτερο του ΣΚΑΙ, τα ρεπορτάζ, τα πλάνα και νεαρύς ρεπόρτερ του ΜΕΓΚΑ, και των άλλων καναλιών όλων να περιγράφουν το έγκλημα.
Σήμερα μερικοί απο δαύτους έχουν βίλες μετά πισινών και γηπέδων ακριβώς σε αυτή την περιοχή. Ολα νόμιμα παρακαλώ...
Το Υπουργείο Γεωργίας έφτιαξε για υπαλλήλους του οικισμό και γήπεδα στην καρδιά της Πεντέλης (Ντράφι), η Μονή Πεντέλης με αριστερούς και δεξιούς ψάλτες πολιτικούς και δικαστικούς έγινε πρωταγωνίστρια στην περιοχή και σήμερα οι προαναφερόμενοι οικισμοί είναι όλοι νόμιμοι.

Μικρογραφία

Όταν εισαγγελείς τότε (Κολιούσης, Σανιδάς, Κονταξής κ.α.) απήγγειλαν βαριές κατηγορίες οι κατηγορούμενοι δήμαρχοι, δασάρχες, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί κ.α. μας απαντούσαν:
"Ε δεν σκοτώσαμε και κανέναν... Χτίζει ο κόσμος να ανασάνουν οι πόλεις που είναι ο ένας πάνω στον άλλο, ακόμα και στο Κολωνάκι..."
Κάποιοι δασαρχες και συμβολαιογράφοι και πολίτες πήγαν φυλακή για την οικοπεδοποίηση, αλλά στα μουλωχτά και λίγο.
Βρήκαμε τότε έναν στον Κορυδαλλό. Μας κάλεσε μας τα είπε, μας έδωσε στοιχεία για πολιτικούς, ιερωμένους, δικαστικούς, δημοσιογράφους.
Σε 3-4 ημέρες μας ζήτησε να μην βγάλουμε τίποτα και πάντως όχι απο εκείνον ως πηγή, διότι του είχαν υποσχεθεί αποφυλάκιση εξπρές.
Βγάλαμε όσα μας έδωσε και ήταν στοιχειοθετημένα, αλλά εκείνος πράγματι σε χρόνο ρεκόρ βγήκε και έκλεισαν όλα για όλους. Με 4-5 δικαστικούς και πολιτικούς κάναμε "φασαρία", αλλά οι πρωτοκλασσάτοι πολιτικοί μας χλεύασαν κιόλας και  πάντως μας άδειασαν τόσο, ώστε να κινδυνεύει και η δουλειά μας...
 
Όταν μαζί με τις φωτιές καίγονταν και 3-4 ξανά υποσχέσεις για αναδάσωση κλπ.
Πήγαμε προχθές στο Μάτι.
Εκεί ένας μεγαλοδημοσιογράφος έχει σπίτι δίπλα στη θάλασσα και στο Βουτζά, βίλα στο βουνό. Μια δρασκελιά δρόμος...Ολα νόμιμα  φυσικά. Δεν έχει νόημα το όνομά του, όχι για να εξοικονομήσουμε χώρο, αλλά γιατί είναι εκατοντάδες οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι επιχειρηματίες, οι επωνυμοι καλλιτέχνες που βρίσκονται εκεί νόμιμα.
Πήγαμε και τώρα στο καμένο Μάτι. Είναι αδιανόητο πως κατάφεραν να γλιτώσουν τόσοι άνθρωποι και να έχουμε μόνο 91 νεκρούς σε μια ζούγκλα παρανομίας. Ούτε μέτρο ανοιχτό για προσβαση στη θάλασσα με χτίσιμο πάνω στο γυαλό, πάνω στα βράχια.
Είναι άθλος των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των κατοίκων ότι σε αυτή την κόλαση της φωτιάς και της παρανομίας κατάφεραν να έχουν λιγότερο από ΧΙΛΙΟΥΣ (1000) νεκρούς και αντί συμβολικών αποστρατεύσεων που υπαγόρευσε η αντιπολίτευση θα  έπρεπε να υπάρχει επιβράβευση για τον άθλο και ειδικότερες επιβραβεύσεις για αστυνομικούς και πυροσβέστες και νοσηλευτές και πολίτες που έσωσαν με πολλές και ηρωϊκές προσπάθειες πολλούς...

Μικρογραφία

Φυσικά δίπλα στην κόλαση της παρανομίας υπάρχουν και νόμιμοι και άρχοντες που ζουν εκεί πριν απο το 1950.
Οπως εκείνος που είδαμε έξω απο το εντελώς καμένο παλαιό σπίτι του να έχει την αρχοντιά να ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου σε κυρίες την ώρα που μιλούσε για την ολική καταστροφή του, για ανθρώπους που έβλεπε δίπλα του καμένους ,...Σαν να έβλεπε κανείς ταινία με μηνύματα καρτερικότητας και κουράγιου με πρωταγωνιστή τον Κώστα Λ.
Η φωτιά αυτή, όπως και πολλές άλλες είναι καθαρός εμπρησμός και οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα δολοφονικής συμπεριφοράς ανθρώπων, είτε έβαλαν το φυτίλι, είτε απέκλεισαν για να φτιάξουν  βίλα, ξενοδοχείο, μπαρ κλπ την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, που θα ήταν τρόπος σωτηρίας των ανθρώπων.
Κίνητρα πολλά και πολυεπίπεδα.
Απο διακρατικά, μέχρι πολιτικά για να πέσει μια κυβέρνηση και να θαφτούν δικογραφίες σοβαρές, επιχειρηματικά και στο τέλος όλοι ευχαριστημένοι με νέες πόλεις.
Όπου η γη δίνει κέρδος με βίλες και μεγάλες μονάδες οι φωτιές σαρώνουν. Την Αττική, την Χαλκιδική, την Ρόδο, την Κέρκυρα, την Ηλεία, την Κρήτη...

Ο βαρύς φόρος αίματος έλαχε στην κυβέρνηση που φταίει λιγότερο από όλες η καθόλου για την ζούγκλα της παρανομίας.
Ο πρωθυπουργος κ. τσίπρας σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα μίλησε για τα αίτια και τα μέτρα που θα πάει.
Σωστά μέτρα.
Αλλά δεν θα πετύχει τίποτα αν δεν υπάρχει ανάλογη τιμωρία στο έγκλημα. Οταν ένα ξενοδοχείο καταλαμβάνει δημόσια έκταση, όπως π.χ.στη Χαλκδική, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κώ, στην Αττική και παντού η τιμωρία είναι όχι μόνο η ανάκτηση της έκτασης, αλλά και η φυλάκιση του υπεύθυνου του έργου. Αμεση και χωρίς αναστολή. Το ίδιο για τους ιδιώτες που φτιάχνουν αυθαίρετα. κλείνουν παραλίες.
Μέχρι σήμερα τα πρόστιμα είναι επιβράβευση της παρανομίας και όχι τιμωρία.
Μια περίπτωση εφαρμογής του νόμου αντιμετωπίζει τώρα ο αρμόδιος υπουργός κ.Φάμελος στη Χαλκιδική, όπου  πρέπει το Δημόσιο να βρει τρόπους να ανακτήσει τις εκτάσεις που κατέλαβαν ξενοδοχεια, ιδιώτες κλπ...
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο Μάτι και άρα ανάλογα πρέπει να είναι τα μέτρα.

Μικρογραφία

Τούτων λαμβανομένων υπόψη ,ιδού ποιές είναι οι 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας μετά την σύσκεψη σήμερα στο Λαύριο:

1. Προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, επαναλαμβάνω και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική.

2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.

3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983. Και νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες μέρες παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή κοινή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983 (νόμος Τρίτση).

7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και για να το πω απλά και κατανοητά. Αν κάποια αρμόδια αρχή, ή υπάλληλος της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα.

8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.

9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης λέγονται, και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών, το e-Άδειες. Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο. Εξαλείφεται, λοιπόν, μια ολόκληρη, θα μου επιτρέψετε να πω, δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής, που δομήθηκε για δεκαετίες πάνω στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων.

11. Σήμερα κιόλας, υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης

12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου ελεγκτών δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

13. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ δημιουργούν μία νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών - πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών. Παράλληλα θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να πάψει πια αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο να λιμνάζουν αυτές οι καταγγελίες σε συρτάρια.

14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης που θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.

15. Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, έως το τέλος του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2015, εγκεκριμένους δασικούς χάρτες είχαμε για λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας.

16. Στην ίδια λογική, προχωράμε τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους, σήμερα υπάρχει περίπου στο 15% και μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προσχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του 2019.

17. Για το ζήτημα των ρεμάτων, που τις τραγικές συνέπειες του μπαζώματος και της δόμησης σε αυτά, ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας. Προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.

Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, έως το τέλος του 2019.

18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργούμε ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

19. Επίσης, εξασφαλίζουμε τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.

20. Και τέλος, ενεργοποιούμε το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της περιοχής στο Μάτι σε νέες υγιείς βάσεις.

Το ευτύχημα είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ.Ζαγοραίος ανέλαβαν οι ίδιοι έρευνα για τα εγκλήματα στο  Μάτι.
Μακάρι να μην κουκουλωθούν στην πορεία. Καθώς θα προκύψουν εγκληματικές ευθύνες πολιτικών που νομιμοποίησαν, έχτισαν οι ίδιοι και οι "κολλητοί" τους και έχουν συνενόχους τεράστια επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά ονόματα...
Για να δούμε τη συνέχεια λοιπόν...

Γιάννης Ντάσκας