Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Αμερικανική βάση drones στη Λάρισα από τον Μάιο

Η στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών.
Ελλάδα
Κυρ, 25/03/2018 - 17:32
Γράφει το Newsroom

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» η στάθμευση των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση, σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή.

Σύμφωνα με σχέδιο, που μεταφέρει το «Βήμα της Κυριακής», εντός του Μαΐου, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να επιχειρούν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Πρόκειται για τα γνωστά drones. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση, σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή.

Όπως αναφέρεται, ήδη τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη βάση στη Λάρισα πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό. 

Η νομική βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει βρεθεί από το απόρρητο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.

Η αμερικανική προσέγγιση, όπως μεταδίδει το in.gr, σε σχέση με την Ελλάδα είναι ευρύτερη. Η Ουάσινγκτον θέλει να ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ώστε αυτές να μπορούν να επιχειρούν καλύτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου. Και βεβαίως έρχεται ως συνέχεια των κακών σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα.

Newsroom