Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Ανοίγει η αυλαία των απολογιών στην υπόθεση με τον ενεχυροδανειστή

Εντοπίστηκε ειδική κρύπτη πίσω από μπανιέρα σε μπάνιο.
Ελλάδα
Παρ, 30/11/2018 - 09:26
Γράφει το Newsroom

Καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, βίντεο αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις αποτελούν το όπλο στα χέρια των αρχών.

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας του χρυσού» στην οποία ως κεντρικό πρόσωπο εμφανίζεται γνωστός ενεχυροδανειστής.

Περισσότερα από 60 πρόσωπα θα περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας τις επόμενες ώρες τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν παράβαση του νόμου ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως, αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο και με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν τα δεδομένα καθώς είναι ανοικτό, για κάποιους από αυτούς, ακόμη και το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Έτσι, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να ανοίξουν στόματα ευελπιστώντας σε ευνοϊκή μεταχείριση.

Ο γνωστός από την τηλεόραση ενεχυροδανειστής, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, έδωσε, ήδη, το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής λέγοντας πως όλα ήταν νόμιμα και ο ίδιος ουδέποτε ενεπλάκη σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

Καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, βίντεο αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις αποτελούν το όπλο στα χέρια των αρχών που εξετάζουν τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων.

Άλλωστε, αναζητούνται 22 ακόμη άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στις δυο εγκληματικές οργανώσεις ενώ υπό διερεύνηση είναι αλλά 24, μεταξύ των οποίων και γνωστός παρουσιαστής. Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές ευελπιστούν ότι η αποκωδικοποίηση των χειρόγραφων σημειώσεων που κρατούσαν τα μέλη του κυκλώματος θα εισφέρει νέα στοιχεία στην έρευνα που μπορεί να αποκαλύψει εμπλοκή ακόμη και πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Μικρογραφία

Εντοπίστηκε ειδική κρύπτη πίσω από μπανιέρα σε μπάνιο

Χρυσός, ασήμι, λίρες, νομίσματα, πολύτιμα κοσμήματα και πέτρες, ένα χρυσό δόντι αλλά και χιλιάδες ευρώ καταγράφονται στην ατελείωτη λίστα που συνέταξαν οι αρχές κατά τη διάρκεια των συλλήψεων των κατηγορούμενων ως μέλη των δυο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού μεταξύ των οποίων και ο γνωστός από την τηλεόραση, ενεχυροδανειστής.

Οι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν, όπως όλα δείχνουν, να γκρεμίσουν ακόμη και τοίχους στο πλαίσιο της έρευνας καθώς ένας από τους κατηγορούμενους εμφανίζεται να είχε κρύψει μεγάλο χρηματικό ποσό σε ειδική κρύπτη πίσω από μπανιέρα στο μπάνιο.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιγράφονται με λεπτομέρειες ένα προς ένα όλα τα κατασχεθέντα που βρέθηκαν στην κατοχή κατηγορουμένων στα σπίτια, εργαστήρια- χυτήρια αλλά και τα ενεχυροδανειστήρια των δύο κυκλωμάτων.

Μεταξύ αυτών φιγουράρουν μοναδικά κομμάτια που φέρουν της υπογραφή διάσημων οίκων μεταξύ των οποίων «Λαλαούνης», «Zolotas» και «BVLGARI» αλλά και πανάκριβα ρολόγια Panerai, Valentino , Cartier , Gucci και Rolex.

Μάλιστα, στη λίστα αναφέρεται ένα ρολόι Rolex η τιμή του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Βραχιόλια, αλυσίδες, σαμπανιέρες και δίσκοι σερβιρίσματος Christofle, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής καταγράφονται δίπλα σε ράβδους χρυσού και ασήμι.

Πέρα, όμως, από τα «επώνυμα» και πανάκριβα αντικείμενα στα κατασχεθέντα περιλαμβάνεται ένα χρυσό δόντι αλλά και βέρες, χρυσές και ασημένιες ταυτότητες με χαραγμένα τα ονόματα πάνω τους, παιδικά σταυρουδάκια, φυλακτά , ματάκια, κουτάλια και πιρούνια ευρήματα που αποτυπώνουν την ανάγκη των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν στην εποχή της κρίσης να ενεχειριάσουν τις ζωές τους.

Στόχος των μελών των οργανώσεων και κυρίως «μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν τα αρχηγικά μέλη χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη της οργάνωσης «με σκοπό την αγορά του συνόλου του χρυσού που οι οικονομικά εξαθλιωμένοι συμπολίτες μας, ένεκα της οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν…» όπως αναφέρεται στην δικογραφία.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι φέρονται «να περιήλθαν με τον καιρό σε κατάσταση πλήρους ανομίας» ενεργούσαν ως νόμιμοι επιχειρηματίες απαξίωναν πλήρως στη συνείδηση τους αστυνομικές, οικονομικές και δικαστικές αρχές. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, τα μέλη «μετά από ελέγχους ή συλλήψεις για όλος ελαφρά αδικήματα σε σύγκριση με το μέγεθος της όλης δραστηριότητας τους βελτίωναν τις τεχνικές τους και τις όποιες αδυναμίες τους, εντόπιζαν οι αρχές, έτσι ώστε σε μελλοντικούς ελέγχους να μην μπορούν να διαπιστωθούν ούτε τέτοια αδικήματα».

Newsroom