Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Άνθρωπος, πατέρας, πρύτανης του Πανεπιστημίου και κορυφαίος επιστήμων: Έλληνας!

Η απίστευτη πορεία του Θάνου Δημόπουλου επιβραβεύτηκε και στις χθεσινές εκλογές
Ελλάδα
Παρ, 17/05/2019 - 10:21
Γράφει o Φίλιππος Ντάσκας

Ο επί χρόνια πρύτανης του Πανεπιαστημίου Αθηνών Θάνος Κ. Δημόπουλος, πολυβραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας εκ των κορυφαίων στον κόσμο για το επιστημονικό του έργο, αναγνωρίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους συναδέλφους ως κορυφαίος και στην επιστήμη, αλλά ως κοινωνικό ον στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Χωρίς από τα χρόνια της πρυτανείας του να υποστεί την παραμικρή φθορά και με "αντιπάλους" για την πρυτανεία γνωστότατα ονόματα όπως ο καθηγητής σεισμολογίας Ε. Λέκκας, ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής Ευσταθόπουλος και άλλοι, ο κ. Δημόπουλος πήρε από την πρώτη εκλογή 54% των ψήφων.

Η εκλογή του με αυτό το ποσοστό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς οι ψηφοφόροι δεν είναι 3-4, αλλά κοντά στις 3.000.

Ο Θάνος Δημόπουλος, στις χθεσινές εκλογές, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, επανεξελέγη με ποσοστό υπερδιπλάσιο του δεύτερου (Ευσταθόπουλος) ο οποίος έλαβε 21,65%. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά, ο Ε. Λέκκας (12,24%), ο Ναπολέων Μαραβέγιας (9,14%) και η Μαρίζα Φουντοπούλου (3,85%).

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η επανεκλογή του κ. Δημόπουλου με αυτό το ποσοστό μόνο τυχαία δεν είναι.

Είναι εκ των ελαχίστων που κρατάει για χρόνια τη θέση του Πρύτανη, γίνεται (υπηρεσιακός) Υπουργός Υγείας και κάθε άλλο παρά χάνει σε δημοφιλία περνώντας μέσα από κύματα, όπως οι καταλήψεις της πρυτανείας.

Στον κοινωνικό τομέα (όπου κορυφαίοι γιατροί σπάνια διακρίνονται...) διακρίθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που χειρίστηκε τις καταλήψεις της πρυτανείας από ομάδες με αιτήματα που δεν μπορούσαν να απαντηθούν και πολύ περισσότερο να ικανοποιηθούν.

Μάλιστα οι ομάδες αυτές κατέληξαν στα εδώλια του κατηγορουμένου με βαρύτατες κατηγορίες, αφού η Δικαιοσύνη έκρινε ότι τα κοντάρια των σημαιών που είχαν υψώσει στο πανεπιστήμιο ήταν... όπλα και μια από τις κατηγορίες ήταν... κατοχή όπλων.

Μικρογραφία

Η πρυτανεία κράτησε υπομονετικά, αφήνοντας την κατάληψη να εξελιχθεί ομαλά, αντικειμενική, ανθρώπινη στάση και οι καταληψίες που είχαν πολιτικά αιτήματα-κίνητρα και όχι ποινικά, αθωώθηκαν από όλες τις βαριές κατηγορίες.

Στον επιστημονικό τομέα τα τελευταία χρόνια ο κ. Δημόπουλος βραβεύεται συχνότατα για το επιστημονικό του έργο.

Π.χ. Στην κατάταξη Expertscape ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η υψηλή θέση που κατέλαβε ο ίδιος, αλλά και άλλοι Έλληνες γιατροί που ασκούν την ειδικότητα τους και επίσης διενεργούν την έρευνα τους στην Ελλάδα. Στην κορυφαία θέση των ειδικών για τα πλασματοκυτταρικά νεοπλάσματα (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία του Waldenström, συστηματική αμυλοείδωση) βρέθηκε ως Καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας  ο πρύτανης κ.Θάνος . Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής και της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί της πρυτανείας του αναρριχήθηκε αντίστοιχα στην 4η θέση παγκοσμίως με βάση την κλινική και ερευνητική δραστηριότητα, ακολουθώντας ιδρύματα όπως την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, την Κλινική Mayo και το Ογκολογικό Κέντρο MD Anderson του Τέξας. 

Στο ίδιο νόσημα ο Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος βρίσκεται στην 9η θέση, ενισχύοντας περαιτέρω το ισχυρό στίγμα της έρευνας που γίνεται στην Ελλάδα και που αφορά στο πολλαπλούν μυέλωμα. Επιπλέον, όσον αφορά στην Μακροσφαιριναιμία του Waldenström, ένα είδος λεμφώματος, o Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευστάθιος Καστρίτης βρίσκεται στην 4η θέση της αντίστοιχης κατάστασης. Η αναγνώριση δεν γίνεται με απλές κρίσεις κάποιων ειδικών, αλλά χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις και αυτές περνούν την βάσανο των δημοσιεύσεων σε ειδικά περιοδικά και κρίνονται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Ο Καθηγητής κος Α. Δημόπουλος έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών στα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά (όπως τα περιοδικά New England Journal of Medicine, Lancet, Journal of Clinical Oncology, Blood κ.α.) οι οποίες έχουν αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των νοσημάτων κατά τα τελευταία χρόνια καθώς οδήγησαν στην έγκριση και καθιέρωση πολλών νέων θεραπειών.

Οι σημαντικές αυτές επιτυχίες και η υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη δείχνουν το υψηλό επίπεδο της εξειδίκευσης αλλά και της έρευνας που γίνεται σε Ελληνικά ιδρύματα, όπως είναι και η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Αυτές οι τεράστιες διακρίσεις όμως δεν είναι αρκετός λόγος για να κάνουμε πρώτο θέμα την επανεκλογή ενός άριστου επιστήμονα σε μια ερευνητικού χαρακτήρα ηλεκτρονική εφημερίδα.

Ομως, ο καθηγητής Δημόπουλος ανεβαίνει ταχύτατα και σε μία άλλη εθνικής σημασίας "κούρσα",την οποία αποφεύγουν σχεδόν όλοι στην Ελλάδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είτε είναι οικονομικά ισχυροί,είτε όχι.

Στην κούρσα της προσφορά στο μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα που είναι το δημογραφικό και η μείωση του πληθυσμού μας.

Ο κ.Δημόπουλος έχει αποκτήσει ήδη οκτώ παιδιά και δεν είναι καθόλου πιθανό ότι δεν θα αυξηθούν!

Ο μέσος όρος γεννήσεων ανά ζευγάρι στην Ελλάδα είναι σήμερα 1-2 παιδιά.

Στην πρώτη θέση μακράν βρίσκεται ο κ. Παλλιάκης, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει 78 εγγόνια από τα 16 παιδιά του...

Φίλιππος Ντάσκας