Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

«Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός της συζήτησης μόνο στο όνομα»

Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου για το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Ελλάδα
Παρ, 16/02/2018 - 23:36
Γράφει το Newsroom
6feaaea33484ec6d4acbf09c66800fb3_XL.jpg

«Ο περιορισμός της συζήτησης μόνο στην ονοματολογία είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες

Και συνέχισε λέγοντας ότι «αφήνει άλυτα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από υπάρχουσες και καταγεγραμμένες, πρώτα απ’ όλα στο Σύνταγμα του κράτους, αλυτρωτικές διαθέσεις με διατήρηση και ανακίνηση ανύπαρκτων εθνοτικών και μειονοτικών ζητημάτων, που μπορεί να ανοίξουν με τη σειρά τους ζητήματα συνόρων και επαναχάραξής τους. Η όποια λύση στο όνομα που είναι το “δέντρο” δεν λύνει τα κύρια αυτά προβλήματα που είναι το “δάσος”».

 Αναπτύσσοντας τη θέση του κόμματός του, είπε:

«Η συζήτηση για το όνομα, με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς “ήξεις- αφήξεις”» και “σαλαμοποίηση” του προβλήματος»

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, η ολοκληρωτική απάλειψη από αυτό, από τα σχολικά βιβλία, και τα κρατικά έγγραφα κάθε αναφοράς σε αλυτρωτισμούς και ανύπαρκτα, απαράδεκτα και επικίνδυνα εθνοτικά και μειονοτικά ζητήματα σε άλλες χώρες. Η αναγνώριση του απαραβίαστου και εγγύηση των υφιστάμενων συνόρων.

Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς, αυτός που επείγεται για τη λύση του είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ για να αρθούν τα όποια εμπόδια για την είσοδο αυτού του κράτους στο ΝΑΤΟ, για να κερδίσει προβάδισμα επιρροής απέναντι στη Ρωσία που έχει επίσης συμφέροντα στην περιοχή και ανταγωνίζονται με μεγάλη ένταση. Το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ που επίσης βιάζεται για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας το σκηνικό της ευρωατλαντικής κυριαρχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, διακρίνονται στο να καλλιεργούν και να εκμεταλλεύονται ανύπαρκτες τοπικές αντιπαραθέσεις σπέρνοντας, διχασμό, αναστάτωση μέχρι και επαναχαράξεις συνόρων που συνεπάγονται πολέμους και θυσία των λαών για συμφέροντα όχι δικά τους. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ –από την οποία προέκυψε και το σημερινό πρόβλημα με τη FYROM, όπως και κράτη δορυφόροι, δεν είναι χρονικά μακριά.

Σ’ αυτή τη βιασύνη πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνοντας αποστολή σημαιοφόρου, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή και εντός του πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της ελληνικής κυρίαρχης τάξης, εκφράζοντας την κοσμoπολίτικη τάση του κεφαλαίου.

Στα βασικά ζητήματα, στη στρατηγική κατεύθυνση η κυβέρνηση συμπλέει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις, παρά επιμέρους διαφοροποιήσεις τακτικής.

Από την άλλη πλευρά εθνικιστικές μέχρι και φασιστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τα λαϊκά αισθήματα παρά το ότι υψώνουν δήθεν πατριωτικές φωνές, δεν είναι καθόλου έτσι: Δεν λένε κουβέντα, αφήνουν επίσης στο απυρόβλητο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που επισπεύδουν την επίλυση του ονοματολογικού, για τα δικά τους και όχι για τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής».

Newsroom