Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Αρχαία ανεκτίμητης αξίας βρέθηκαν στην κατοχή 34χρονου

Εντοπίστηκαν σε σπίτι και σε αγρόκτημα κρυμμένα κάτω από καλάμια και καλαμωτές.
Ελλάδα
Τρί, 17/07/2018 - 10:05
Γράφει το Newsroom

Στη σύλληψη ενός 34χρονου προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για αρχαιοκαπηλεία στον Μύτικα Πρέβεζας το Σάββατο 14 Ιουλίου.

Στην κατοχή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, τα οποία και έκρυβε στο αγρόκτημα και στο σπίτι του.

Σε βάρος του 34χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετά από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων που είχαν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, και στο αγρόκτημα βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από καλάμια και καλαμωτές τα εξής αντικείμενα:

Τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.,

τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ,
τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20*25 εκατοστών) αποτελεί τμήμα της ανωτέρω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
Επιπρόσθετα, στο σπίτι του 34χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να χρονολογηθεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, πρόκειται περί αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες.

Newsroom