Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα νικήσει τον καρκίνο ο Χένρικσεν!

Πανευρωπαϊκή συγκίνηση για τον διεθνή Δανό ποδοσφαιριστή.
Ελλάδα
Πέμ, 03/05/2018 - 10:47
Γράφει o Κώστας Ντέμος

Συγκίνηση στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα προκάλεσε η ανακοίνωση του διεθνούς παλαίμαχου(48 χρόνων σήμερα) Δανού ποδοσφαιριστή Ρενέ Χένρικσεν ότι πάσχει από πολλαπλούν μυέλωμα, δηλαδή μορφή καρκίνου του αίματος.
Ο Χένρικσεν έκανε μια σπουδαία 6ετία και στον Παναθηναίκό στον οποίο ήταν στυλοβάτης σέντερ μπακ όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό ντάμπλ, αλλά κυρίως σε ήθος.
Κανείς δεν τον θυμάται και στην πιο "καυτή" ατμόσφαιρα να είναι ή να δείχνει εκνευρισμό.

Μικρογραφία

Μια απόλυτα γαλήνια φυσιογνωμία και στην πιο φουρτουνιασμένη ατμόσφαιρα.
Παλαιοί συμπαίκτες του στην Ευρώπη, στον Παναθηναίκό (Κυργιάκος, Μπασινάς κ.α.) και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός έσπευσαν με δηλώσεις συμπαράστασης και πίστης ότι ο σεμνός οικογενειάρχης θα βγει νικητής και στην πιο μεγάλη μάχη του.

Μικρογραφία

"Δεν θα αφήσω την ασθένεια να νικήσει. Θα παλέψω και θα τη νικήσω" δήλωσε ο ίδιος προσπαθώντας και μέσα από το προσωπικό του δράμα να περάσει μήνυμα στους χιλιάδες που έχουν προσβληθεί από την ίδια ασθένεια.
Είπε ότι το πρώτο σύμπτωμα που κατάλαβε καλά ήταν η απότομη και αδικαιολόγητη κούραση όταν ανέβαινε σκάλες.

Μεγάλες ελπίδες για την τελική νίκη στον διεθνή ποδοσφαιριστή δίνει ο πλέον ειδικός(στους τρεις κορυφαίους παγκοσμίως) στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ογκολόγος, με ειδική εξειδίκευση στο μυέλωμα Θάνος (Μελέτης) Δημόπουλος.

Μικρογραφία

Η δήλωσή του στα ntokoumenta.gr έχει ως εξής:

"Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ο 49χρονος πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ρενέ Χένρικσεν διαγνώστηκε πριν από ένα περίπου μήνα με πολλαπλούν μυέλωμα. Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια σχετικά συχνή νεοπλασία και αποτελεί το 10% των αιματολογικών κακοηθειών. Συνήθως είναι νόσος που διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας γύρω στα 70 έτη αλλά περίπου το 10% των ασθενών είναι κάτω των 50 ετών. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού πολλαπλασιάζονται και αποπίπτουν (πεθαίνουν) ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, είναι πιθανό μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται πλασματοκύτταρα να διαφύγουν τον αυστηρό έλεγχο και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να επιβιώνουν ανεξέλεγκτα, δηλαδή να γίνουν καρκινικά. Τα πλασματοκύτταρα αυτά παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας ανοσοσφαιρίνης (μονοκλωνική παραπρωτεΐνη) η οποία συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, όπως νεφρική ανεπάρκεια. 

Τα κακοήθη πλασματοκύτταρα εδράζονται στο μυελό των οστών και ανταγωνίζονται τα υπόλοιπα υγιή κύτταρα. Έτσι, μειώνουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και προκαλούν αναιμία, ενώ παράλληλα διαταράσσουν την αρχιτεκτονική (δομή) των οστών και προκαλούν οστεολύσεις και παθολογικά κατάγματα. Καθώς απορρυθμίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα, οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ευπάθεια σε λοιμώξεις. Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδέχεται να συμμετέχουν στην παθογένεια της νόσου, ωστόσο η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη. 

Έναρξη θεραπευτικής αγωγής ενδείκνυται μόνο σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα και επιπλοκές της νόσου.  Τα τελευταία 20 χρόνια η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι στο παρελθόν. Για την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου χρησιμοποιούνται ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες (θαλιδομίδη, λεναλιδομίδη, πομαλιδομίδη), αναστολείς του πρωτεασώματος (βορτεζομίμπη, καρφιλζομίμπη) καθώς και κορτικοειδή και συμβατικά κυτταροστατικά φάρμακα. Για τους νεότερους ασθενείς η χορήγηση μεγαθεραπείας με αυτόλογο μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων του αίματος παραμένει ως σημαντική θεραπευτική επιλογή. Πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν τη χορήγηση της λεναλιδομίδης ως θεραπεία συντήρησης.  

Οι θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες. Νέα φάρμακα, όπως μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του αντιγόνου επιφανείας των πλασματοκυττάρων CD38, που μπορεί να συνδυαστούν με τους καθιερωμένους θεραπευτικούς παράγοντες, μελετώνται στο πλαίσιο κλινικών μελετών. Η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται περαιτέρω βελτίωση αυτών των παραμέτρων. Σε ένα ποσοστό των ασθενών η νόσος παραμένει σε ύφεση για πολλά χρόνια. Σε πολλούς ασθενείς το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί σήμερα να χαρακτηριστεί ως χρόνια νόσος.

Θάνος Δημόπουλος

 
Meletios (Thanos) Dimopoulos, MD

Professor and Rector of the National and Kapodistrian University of Athens
Plasma Cell Dyscrasias Unit
Section of Hematology and Medical Oncology
Department of Clinical Therapeutics
School of Medicine
National and Kapodistrian University of Athens
Alexandra Hospital
80 Vasilisis Sophias, 11528, Athens, Greece
email: mdimop@med.uoa.gr
tel number: +30 2132162541
fax number: +30 2132162511
http://myeloma.med.uoa.gr

Κώστας Ντέμος