Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Είναι πολύ το αίμα Κυριάκο...

Εκατοντάδες και χιλιάδες τα θύματα βίας στην Ελλάδα.
Ελλάδα
Τετ, 17/10/2018 - 12:30
Γράφει o Κώστας Ντέμος

Από το 1975  μέχρι το 2014 έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά 12 Έλληνες πολίτες και 18 αλλοδαποί υπήκοοι σε διάφορα επεισόδια ανά την επικράτεια.

Το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή βίαιες ενέργειες πολιτών πάνω από 60 αστυνομικοί.

Μόνο στη δεκαετία 2000 - 2010 η οποία υποτίθετε ότι ήταν η δεκαετία της ηρεμίας, λόγω Ολυμπιακών αγώνων, σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 2.663.

Μικρογραφία

Στη δεκαετία 2003 - 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών, σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα 30 αστρυνομικοί και τραυματίστηκαν πάνω από 1500.

Ο κατάλογος των θυμάτων μακραίνει εαν συνυπολογίστούν οι πυροσβέστες που βρήκαν φρικτό θάνατο σε δεκάδες περιπτώσεις Καθαρών εμπρησμών.

Μικρογραφία
Μικρογραφία

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Αλεξάνδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Μετά την δολοφονία ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση, ώστε χαρακτηρίσθηκαν από μερίδα του τύπου και στελεχών πολιτικών κομμάτων ακόμη και ως εξέγερση.Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με τη φύση και τα αίτιά τους.
Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την  Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Μικρογραφία

ΜΑΡΦΙΝ

Εν μέσω επεισοδίων, 3 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. 
Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα. 
Όπως διαπιστώθηκε, οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο.   
Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα και να θυμηθεί αν ο κ. Μητσοτάκης ή άλλοοι κορυφαίοι πολιτικοί, έσπευσαν για να θρηνήσουν, ή να εκφράσουν την ανησυχία τους στις προαναφερόμενες εκατοντάδς και χιλιάδες αντίστοιχα περιπτώσεις πολιτών και αστυνομικών.

Μικρογραφία

Επομένως πολύ εύστοχα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κατερίνα Παπακώστα απάντησε ως εξής στη θεατρική παράσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Α.Τ. Ομόνοιας:

«Η Δράση δηλώνει προτεραιότητες. Δρούμε με προτεραιότητα την Ασφάλεια ώστε να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες. Αντιδρούν οι χρόνιες παθογένειες. Δημαγωγούν όσοι δεν έχουν γνώση αλλά και επίγνωση. Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, σύνεση όλων, ιδίως όσοι είχαν και σφραγίδα και υπογραφή αλλά οι προτεραιότητες τους ήταν άλλες. 
Οι Τιμητές έφυγαν με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και οι τυχόν, σημερινοί μιμητές τους ανεπίγνωστοι».

Κώστας Ντέμος