Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Έξι ενδιαφερόμενοι για τις τηλεοπτικές άδειες - εκτός το Mega

Στις 15:00 έληξε η προθεσμία υποβολής φακέλων για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στο Ε.Σ.Ρ.
Ελλάδα
Πέμ, 11/01/2018 - 19:00
Γράφει το Newsroom

Στις 15:00 έληξε η προθεσμία υποβολής φακέλλων των ενδιαφερόμενων για άδειες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στο Ε.Σ.Ρ. κατέθεσαν αιτήσεις έξι συνολικά εταιρείες, εκ των οποίων πέντε λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί (ANT1, ΣΚΑΪ, ALPHA, STAR και Έψιλον) και η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε., που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά (συμφερόντων Βρυώνη).

Την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων παρουσία εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων εταιρειών, καθώς επίσης και η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και των εγγυητικών επιστολών, που θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση μήνα. 

Εκτός της διαδικασίας έμεινε το Mega, καθώς οι μέτοχοί του με επιστολή τους στις πιστώτριες τράπεζες γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να μην καταθέσουν αίτηση για άδεια, αφήνοντας στον αέρα τους 420 εργαζόμενους, καθώς κάθε τηλεοπτικός σταθμός χωρίς άδεια θα πρέπει να κόψει το σήμα του στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι εργαζόμενοι του σταθμού έβγαλαν έκτακτο δελτίο ειδήσεων καλώντας τους τρεις μεγαλομετόχους του σταθμού, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και Σαββίδη, να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή χρημάτων για τη διάσωση της "Τηλέτυπος Α.Ε.", ενώ ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Απευθείας" και στους Νίκο Μερτζάνη και Μάριον Μιχελιδάκη πως "εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει επιστροφή στην ανομία, το αγκάθι της επίλυσης της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο εδώ και 30 χρόνια τελειώνει, αλλά την ίδια στιγμή όταν έχεις εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν αυτά που αντιμετωπίζουν στο Mega, νομίζω πως είναι μία πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη".

Ταυτόχρονα, ο Γ.Γ. πρόσθεσε πως "αυτό που κατάλαβα κι από αυτό που είπε ο κ. Καφάτος, είναι ότι οι άνθρωποι του Mega είχαν λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Άρα πρέπει να μάθουμε, ποιος έδινε τέτοιου είδους υποσχέσεις και ποιος διέλυσε αυτές τις προσδοκίες, δηλαδή έπαιξε με την καρδιά και την ψυχή των ανθρώπων που εδώ και δύο χρόνια προσπαθούν και διατηρούν και με επιτυχία όπως ακούμε, με αυτοθυσία [το σταθμό ανοικτό]".

Σε ό,τι αφορά την έβδομη άδεια που δεν διεκδικήθηκε, το Ε.Σ.Ρ. θα την επαναπροκηρύξει σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ αν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος η άδεια αυτή θα αποδεσμευτεί για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου (δηλαδή τις λεγόμενες "θεματικές άδειες").

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης:

Στο Ε.Σ.Ρ. κατετέθησαν έξι (6) αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

  1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)
  2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
  3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
  4. Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
  5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)
  6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Newsroom