Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Γεγονός η συμφωνία με τα Σκόπια!

Με 153 "Ναι", 146 "Οχι" και ένα "παρών" στη νέα εποχή
Ελλάδα
Παρ, 25/01/2019 - 15:38
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

H συμφωνία των Πρεσπών έγινε πια με την υπερψήφισή της από την Ελληνική Βουλή, ίσως το σημαντικότερο βήμα στην σύγχρονη πορεία της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Το 1931 ο Ριζοσπάστης προπάγναδιζε τον ανεξάρτητο "μακεδονικό" λαό, τον οποίο απειλούσε η Ελλάδα και φυσικά εννοούσε και την σημερινή ελληνική Μακεδονία και τις σχετικές αποφάσεις, του 1949, στα πλαίσια του Κομμουνιστικού Κινήματος θύμησαν στη Βουλή αρκετοί βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ...

Το 1959 η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπέγραφε συμφωνία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4009/Ιούνιος 1959 για δικαστική συνδρομή απευθείας και όχι μέσω Γιουγκοσλαβίας με την "δημοκρατια της Μακεδονίας". Σκέτο...

Προφανής η βεβαιότητα. Ότι η συμφωνία της Γιάλτας θα ίσχυε επ' άπειρον και άρα ποιός θα μπορούσε να ασχοληθεί;

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τους κ.κ.Κουμουτσάκο και Αδωνη Γεωργιάδη πληροφορούσε το 2017 τη Βουλή, ότι η θέση του Κόμματος είναι ότι η περιοχή των Σκοπίων κατοικείται απο πληθυσμό, ο οποίος κατά 64% απο Σλαβομακεδόνες και ότι το όνομα, με το οποίο πρέπει να αναγνωρισθεί είναι "Βόρεια Μακεδονία".

Οι μνήμες από την αποπομπή Σαμαρά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι νωπές ακόμα. Τον έδιωξαν με εντολή Κ. Καραμανλή και τον κατηγόρησαν για τον χειρισμό του Σκοπιανού ως προς το όνομα. Το ποιός υποστήριξε και τι υποστήριξε μεταξύ τους δεν έχει πιά σημασία. Σημασία έχει ότι από την εκδίωξη προκύπτει ότι δεν είχαν ίδια θέση και μάλιστα η εκδίωξη έγινε με πάταγο και δημόσιες κατηγορίες.

Πως συμβαίνει σήμερα να εμφανίζονται ότι απο πάντα είχαν ίδια θέση στο Σκοπιανό;

Οι γραμμές στο πρόβλημα αυτό είναι συγκεκριμένες και ορατές:

1-Υπάρχει συμφωνία της Γιάλτας; Ναι.

2-Τάχθηκε η Ελλάδα στη Δύση; Ναι.

3-Οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη στήριξαν και στηρίζουν την Ελλάδα στα πλαίσια αυτά απο την συμφωνία της Γιάλτας και μετά; Ναι.

4-Οι ΗΠΑ και η Δυτ.Ευρώπη σήμερα ζητούν την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών,αλλιώς η Ελλάδα πρέπει(ουσιαστικά) να αλλάξει στρατόπεδο και το μόνο διαθέσιμο είναι της άλλης πλευράς της συμφωνίας της Γιάλτας; Ναι.

5-Η Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο εκτός της συμμαχίας, στην οποία βρίσκεται από το 1945 και μετά; Ναι.

6-Αντίστροφα: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτό το στρατόπεδο χωρίς ορατό κίνδυνο εθνικής τραγωδίας; Οχι.

7-Είναι ρίσκο η έγκριση της συμφωνίας εν τέλει για την μελλοντική πορεία του θέματος; Ναι.

8-Είναι μεγαλύτερο ρίσκο να βρεθεί η Ελλάδα απέναντι στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη αγνοώντας την επιθυμία τους να υπογραφεί η συμφωνία; Ναι.

9-Υπάρχουν στην περιοχή μας παραδείγματα χωρών(Ιράκ;Συρία,Λιβύη;Αιγυπτος-Μόρσι;) και ηγετών που βρέθηκαν απέναντι; Ναι.

10-Οι βαλκανικές χώρες παλιές και νέες από Αλβανία, Κόσσοβο-Σκόπια μέχρι Ρουμανία καταβάλλουν έντονες προσπάθειες να συνάψουν στενές σχέσεις και σε βάρος της Ελλάδας με τις ΗΠΑ;Ναι.

11-Συμφέρει στην Ελλάδα να πάρουν αυτές οι χώρες τη θέση της στη Δυτική συμμαχία; Οχι.

12-Υπάρχουν Ελληνες πολιτικοί που βλέπουν τον εισαγγελέα να έρχεται απο τον Ατλαντικό και σπεύδουν να σταθούν στο Σκοπιανό απέναντι στους Αμερικανούς, ώστε να ισχυρίζονται μετά ότι είναι αθώοι στα ποινικά, αλλά τους εκδικούνται για την ελληνοπατριωτική θέση τους στο Σκοπιανό; Στο ερώτημα αυτό, λόγω παραδικαστικών κυκλωμάτων,τα οποία μας έπληξαν αρκούντως επί χρόνια,καθώς δεν ανήκουμε σε κομματικούς στρατούς, δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ...εσείς!

Η συζήτηση στη Βουλή τελείωσε στις 14.58 και εκείνη την ώρα στο ψιλόβροχο στο κέντρο της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί ελάχιστοι.

Στις 15.27 ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 153 ΝΑΙ, 146 ΟΧΙ και ένας ΠΑΡΩΝ.

Την στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος βρίσκονταν στην αίθουσα ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και όλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να δούμε πως θα υλοποιηθεί η συμφωνία απο την πλευρά των Σκοπίων και πάντως η διεθνής δυτική κοινότητα την υποδέχεται όχι με ανακούφιση απλώς, αλλά και διθυράμβους για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο η συντηρητική γερμανική "Ντι Βέλτ" προβάλλει ως σημαντικό ευρωπαίο ηγέτη που συνεννώνει την περιοχή και την Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο σε αντίθεση με τους ηγέτες της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος με τον οποίο παρακολουθούσε ο δυτικός κόσμος την πορεία της συμφωνίας για την ψήφισή της δεν είναι μόνο τα πολυάριθμα ρεπορτάζ των ΜΜΕ σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία,ούτε οι κινήσεις των πολιτικών αυτής της πλευράς.

Ως ενδεικτικότερο παραθέτουμε ρεπορτάζ των βελγικών ΜΜΕ πριν την ψηφοφορία:

Ο Τύπος του Βελγίου για το Μακεδονικό 

Εκτενώς ασχολείται ο σημερινός βελγικός Τύπος με το ζήτημα της διευθέτησης της ονομασίας της πΓΔΜ. Η εφημερίδα Le Soir, σε δημοσίευμα με τίτλο «Μακεδονία: Μετά το έπος της ονομασίας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο στόχαστρο», κάνει λόγο για «εξωτική» διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, διάρκειας ενός τετάρτου του αιώνα, η οποία έχει δηλητηριάσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και βαδίζει προς την επίλυσή της.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, αρχιτέκτονας της συμφωνίας που επιτέλους επετεύχθη τον Ιούνιο με τον ομόλογό του, Zόραν Ζαεφ, θα καταφέρει την επικύρωσή της σήμερα από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.

Ακολούθως, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας και εν συντομία στο ιστορικό τής διαμάχης, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε προσωρινά αναγνωριστεί με το βάρβαρο όνομα πΓΔΜ, ενώ η Αθήνα, μέχρι τη συμφωνία του καλοκαιριού, επέμενε στην άρνησή της να μοιραστεί με τη γείτονα την ονομασία Μακεδονία, η οποία χρησιμοποιείται επίσης από μία μεγάλη βόρεια επαρχία της. Η συμφωνία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αναμένεται να επικυρωθεί στην Αθήνα, παρά την αντίθεση κυρίως των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα επιδεινωμένο εθνικιστικό προεκλογικό πλαίσιο. Μία αντίθεση, την οποία υποστηρίζει (στα ελληνικά ΜΜΕ) και ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην Έλληνας υπουργός (της ΝΔ), Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας απίστευτη αυτήν τη στάση του και σε πλήρη αντίφαση με την ομοφωνία του Κολλεγίου των Επιτρόπων υπέρ της συμφωνίας. Τονίζει, δε, ότι ενώ ο κ. Αβραμόπουλος περιγράφει τη συμφωνία ως προβληματική, η Επιτροπή είχε σπεύσει να συγχαρεί θερμά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διά στόματος του επιτρόπου Χαν και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μογκερίνι, οι οποίοι είχαν υπογραμμίσει ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης τόσο για την περιοχή όσο και για την Ευρώπη συνολικά, καθώς και ότι το τέλος του έπους της ονομασίας θέτει με αποφασιστικό τρόπο τη χώρα στον δρόμο της ΕΕ. 

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα εστιάζει στο θέμα της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η οποία προσέκρουε μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται, στο ελληνικό βέτο, εξηγώντας ότι τον Ιούνιο τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μία διαδικασία που προβλέπεται μακρά, σε αντίθεση με την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Εξάλλου, άλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, υπό τον τίτλο «Θα αλλάξει ονομασία η Μακεδονία; Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτήν την Παρασκευή» σημειώνει ότι οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική απόφαση.

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τη διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή εκατοντάδων οπαδών του «όχι», οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο ήταν θυελλώδης, αφού αφορά ένα θέμα που διχάζει την ελληνική πολιτική τάξη και την κοινή γνώμη.

Γιάννης Ντάσκας