Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Γέμισαν οι πλατείες για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις της Ελλάδας

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά συμφωνίας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία.
Ελλάδα
Πέμ, 07/06/2018 - 12:04
Γράφει το Newsroom

«Δεν χαρίζεται με μελάνι ότι έχει κερδηθεί με αίμα» δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας - Στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου το επόμενο ραντεβού.

Από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη και από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη οι πλατείες γέμισαν από πολίτες που ζητούν από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια. Φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας το Μακεδονία ξακουστή, ξεκαθάρισαν τη θέση τους και την αντίθεσή τους με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Το «Μακεδονία ξακουστή» ακούστηκε στη Λάρισα.
Με τον Εθνικό Ύμνο ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην Σιάτιστα.

Με συμβολικό επίκεντρο την Πέλλα, την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργανώθηκαν ειρηνικά συλλαλητήρια σε 23 πρωτεύουσες νομών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν δύο συγκεντρώσεις στην ίδια πόλη. Πέλλα, Βέροια, Λάρισα, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Σιάτιστα Κοζάνης, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Σέρρες, Λαγκαδάς φιλοξένησαν τις πιο μαζικές εκδηλώσεις, καθώς οι πολίτες τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Πέλλας

«Η Μακεδονία ντύθηκε στα γαλανόλευκα και διατράνωσε την πρόθεση της να αρνηθεί την παραχώρηση του όρου Μακεδονία» δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας. «Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιες συγκεντρώσεις. Δεν πέρασε ο φόβος ότι θα υπάρξουν επεισόδια και ακραίες φωνές. Τώρα περιμένουμε την κυβέρνηση. Οι βουλευτές άκουσαν πολύ καλά ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονια» πρόσθεσε ο κ. Πατσίκας.

Περήφανη δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία τόνισε ότι «ο κόσμος δήλωσε ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν χαρίζεται. Δεν χαρίζεται με μελάνι ότι έχει κερδηθεί με αίμα». Εμφανίστηκε, μάλιστα, πεπεισμένη ότι «πιάνουν τόπο τα συλλαλητήρια» προσθέτοντας «ας ελπίσουμε ότι (σσ οι βουλευτές) δεν θα συμπερφιερθούν ως απλοί στρατιώτες ενός συστήματος».

Οι κεντρικές πλατείες γέμισαν ακόμη στην Έδεσσα, την Δράμα, το Πολύκαστρο, τα Νέα Μουδανιά, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Σιάτιστα, τη Λάρισα, τη Θήβα, τη Ρόδο, τα Χανιά, την Κέρκυρα και την Χαλκίδα. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις ακούγονταν συνθήματα κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, αν και κανένα κόμμα δεν επιχείρησε να καπελώσει τα συλλαλητήρια. Βασικό... παρατράγουδο η περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πιέσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος από τις κινητοποιήσεις τους. 

Πρέπει να επισημανθεί και το επεισόδιο στα Χανιά όπου ομάδα νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου παρενόχλησε τους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Τραυματίστηκαν ελαφρά άνδρες της αστυνομίας ενώ υπήρξαν και περιορισμένες προσαγωγές. 

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Στη Λάρισα, 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». 

Με ένα μεγάλο όσο και ειρηνικό συλλαλητήριο, χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν στην κεντρική παραλία ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Το πλήθος που κατέκλυσε την παραλία μπροστά από το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, κρατούσε ελληνικές σημαίες, λάβαρα με το αστέρι της Βεργίνας και γιγάντια πανό, ενώ τα συνθήματα είχαν ιδιαίτερο παλμό και δυναμική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια.
 

Newsroom