Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Καμμένος: Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει ναυτικά

«Η ναυτοσύνη των Ελλήνων δεν στηρίζεται ούτε σε δορυφόρους ούτε σε ηλεκτρονικά μέσα».
Ελλάδα
Πέμ, 31/05/2018 - 08:39
Γράφει το Newsroom

Στα εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς μετά την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης, παραβρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε μία εκδήλωση που έχει μεγάλη σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό και τους κατοίκους της Μονεμβασιάς.

Εδώ στη χερσόνησο της Μονεμβασιάς, τόπο φυσικού κάλλους, ο Φάρος που λειτουργεί από το 1897 αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Η αποκατάσταση, προστασία και αξιοποίηση αυτού του Μνημείου σηματοδοτεί την ανάδειξη και διατήρηση της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είμαστε εδώ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, με όλη την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στη λεβεντομάνα Μονεμβασιά, στη λεβεντομάνα Λακωνία, διότι δυστυχώς δεν έχουμε πολύ συχνά αυτή τη δυνατότητα.

Πολλές φορές ακούω παράπονα γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονται πιο συχνά εδώ, στην Πελοπόννησο, σε αυτά τα μέρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε στο Ανατολικό Αιγαίο, στη Θράκη. Οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, η ανασυγκρότηση που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις προωθούν τις δυνάμεις της πατρίδας μας προς εκείνες τις περιοχές οι οποίες δέχονται την άμεση απειλή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τιμούμε περιοχές όπως η Μονεμβασιά, η Λακωνία, η Πελοπόννησος οι οποίες έχουν δώσει παλικάρια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν δώσει ήρωες, κρατούν ψηλά τη σημαία, διατηρούν τις παραδόσεις, κρατούν ψηλά το ηθικό και διδάσκουν τα νέα παιδιά να υπηρετούν την πατρίδα είτε ως στρατιώτες είτε ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με περίσσεια υπερηφάνεια.

Μικρογραφία

Θέλουμε λοιπόν με την παρουσία μας σήμερα εδώ, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, να αποδώσουμε τιμή σε όλες και όλους τους κατοίκους της Μονεμβασιάς, της Λακωνίας και της Πελοποννήσου τους οποίους πολλές φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε».

«Μην ξεχνάμε ότι η ιστορία του Ελληνισμού συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος. Από την εποχή του Ομήρου το Ναυτικό μας, Εμπορικό και Πολεμικό, αποτελούσε την ίδια τη ψυχή του λαού μας και ήταν ο φωτοδότης φάρος για τους αγώνες της απελευθέρωσης και της ανεξαρτησίας του Έθνους.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και σήμερα με τη σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας μας στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Αποτυπώνεται επίσης με την παρουσία του Πολεμικού μας Ναυτικού σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών, ενισχύοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας, την αμυντική μας διπλωματία και ενδυναμώνοντας την θέση και το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Άμυνας.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «θα ήθελα επίσης να σας πω ότι στο πρόγραμμά μας είναι όλοι οι φάροι που βρίσκονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος να αναβαθμιστούν και να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση.

Η τεχνολογία προχωρά. Όλοι πλέον έχουν γίνει «καπετάνιοι» με ένα GPS ή ένα Plotter και χαράσσουν πορείες μέσα από μία οθόνη. Όταν όμως έρθει μία πολεμική κρίση ίσως τίποτε από αυτά δεν θα λειτουργεί. Οι φάροι είναι αυτοί που θα λειτουργούν και θα είναι το μόνο μέσο το οποίο θα μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας και της κυριαρχίας των θαλασσών. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ισχυρότερη. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την πατρίδα μας και διά του Ναυτικού, γιατί η ναυτοσύνη των Ελλήνων δεν στηρίζεται ούτε σε δορυφόρους ούτε σε ηλεκτρονικά μέσα.

Είναι εκείνοι που δημιούργησαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία, που έδωσαν μαθήματα με το Πολεμικό Ναυτικό, στην παράδοση που θέλει τον Κουντουριώτη με το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», μετά από μία οικονομική κρίση, να διπλασιάζει την Ελλάδα, κάνοντας τον περίπλου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στο σημερινό Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα και γι’ αυτό είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Να ευχηθώ, ο Άγιος Νικόλαος, Προστάτης των ναυτικών μας, να δίνει τη δύναμη σε όσους περνούν έχοντας ως σημάδι το Φάρο της Μονεμβασιάς να περιπλέουν τις θάλασσες με ασφάλεια. Να έχουν το Φάρο δίπλα τους ως βοήθεια και στην πλώρη τους τον Άγιο Νικόλαο για να μπορούν να κάνουν περήφανη την Ελλάδα σε όλους τους ωκεανούς».

Newsroom