Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Νέα τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες από εμπρηστικό σχέδιο

Μέρες (και νύχτα) του 2007 ζούμε απο χθες στην Αττική.
Ελλάδα
Τρί, 24/07/2018 - 10:51
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

"Είναι μεγάλος ο όγκος των ζημιών για τόσο μικρό διάστημα, δηλαδή μερικές ώρες..."
Είναι  το συμπέρασμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος γύρισε εσπευσμένα απο τη Βοσνία για να βρεθεί στο μέτωπο της τραγωδίας.
Και άφησε αιχμές για εμπρησμούς.
Νεκροί, αγνοούμενοι, τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια χαμένα και προφανώς οργανωμένη καταστροφή.
Πόσοι νεκροί;
Αργά τα μεσάνυχτα ο Δήμαρχος Ραφήνας είπε ότι είδε με τα μάτια του 4 νεκρούς στο δρόμο, από τη θάλασσα είχαν ανασυρθεί 8 νεκροί  και άνθρωποι έλεγαν ότι αγνοούνται κι άλλοι καθώς είναι εκατοντάδες οι άνθρωποι που έτρεξαν στη θαλασσα, Ελληνες  και ξένοι, ενώ καίγονταν πολυκατοικίες...

Μικρογραφία

Η καταστροφή στη Ραφήνα είναι ολοκληρωτική και οι νεκροί θα αυξηθούν δυστυχώς μας ελεγε ο Δήμαρχος κ. Μπουρνούς αργά τα μεσάνυχτα.
Ο τραγικός απολογισμός θα γίνει αργότερα σήμερα, αφού η πρόσβαση στις καμμένες κατοικημένες περιοχές είναι δύσκολη η και ως αργά αδύνατη...

Καίγονται όμως και πάλι  δασικές περιοχές, από αυτές που δεν είναι στο Κτηματολόγιο και θα γίνουν αργότερα βίλες. Όπως αυτές που είναι τώρα  εκεί που ήταν δάση και είναι καθόλα νόμιμες με φως, νερό, τηλέφωνο και ΕΝΦΙΑ.
Καταστροφές από μεγάλες πυρκαϊες, δυστυχώς έχουν και χώρες με πλήρες κτηματολόγιο.

Πέρυσι είχε νεκρούς και τεράστιες καταστροφές η Καλιφόρνια, πρόπερσι ο Καναδάς, αντιπρόπερσι η Πορτογαλία...Κάθε χρόνο με τους ανέμους σε διάφορες χώρες ανάλογες τραγωδίες. Οι περισσότερες απο εμπρησμούς για να αυξηθεί η εκμετάλλευση της γης. Τελευταία (;) μπήκε και η πολιτική διακρατικά. Πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας ομολόγησε ότι η ΜΙΤ προκάλεσε τεράστιες φωτιές στην Ελλάδακαι ιδιαίτερα στην Αττική.Και στις περιπτώσεις αυτές οι πολιτικοί μας υποσχέθηκαν αναδάσωση για να μην γίνουν βίλες, αλλά μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην Πεντελη και στην Πάρνηθα.
Η αναδάσωση ελάχιστη, οι βίλες ανεβαίνουν προς τις βουνοκορφές.

Στην Ελλάδα το παρακάνουμε και οι πολίτες. Και σπεύδουν και χτίζουν στα καμένα και ξεχνάμε.
Για τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα των  πολιτικών ούτε λόγος.
Με τόσους εργαζόμενους ο Δήμος Αθηναίων πως κατάφερε να διατηρεί τόσα ξερά  δέντρα στην καρδιά της Αθήνας, λίγα μέτρα απο τη Βουλή, όπου την τελευταία στιγμή σώθηκαν δυο ξένοι (Πανεπιστημίου) από το δέντρο που έπεσε με όχι και τόσο ισχυρό αεράκι;

Μικρογραφία

Χθες τα μεσανυχτα ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα της δολιοφθοράς, λέγοντας ότι "δεν είναι ώρα να γίνει αποτίμηση αυτής της μορφής" και το ύφος του έδειχνε ότι είχε πληροφορίες για μεγαλύτερη, από όσο φαινόταν, έκταση της τραγωδίας.
Μέχρι αργά δεν υπήρχε πληροφόρηση αν είχε πληγεί και το σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. στη Ραφήνα.
Η τραγωδία του τόπου κατοικίας του θυμίζει με τρόπο τραγικό την μεγαλύτερη ανάλογη τραγωδία, τις φωτιές του 2007. Και τότε υποψίες για εμπρησμό  οργανωμένο, και τότε η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε αιχμές για σχέδιο.

Συνολικά κάηκαν τότε 63 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην Ηλεία (Αρτέμδα, Μάκιστος) και είχε κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τότε κάηκαν 1.500 σπίτια, υποσχέθηκαν βοήθεια με το  Ταμείο Μολυβιάτ η αλλά...
Τιμωρήθηκαν με καθείρξεις μερικοί και μεταξύ αυτών και ο (τότε) Δήμαρχος Ζαχάρως.
Βάλαμε μυαλό;

Ο (τότε) Δήμαρχος ελεύθερος πιάστηκε πριν λίγο καιρό  για άλλο σοβαρό αδίκημα.
Για να εκτιμήσετε τα μεγέθη  της τραγωδίας και άρα το πόσο μυαλό βάλαμε σε όλα τα επίπεδα ιδού πως είχε καταγράψει το χρονικό η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 25 Αυγούστου 2007:
 
12.30. Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Σπύρος Μπηλιώνης βρίσκεται στο Δημαρχείο του. Βλέπει καπνό να έρχεται από τη χαράδρα έξω από τη Ζαχάρω.

12.45. Τηλεφωνεί στο Πυροσβεστικό Σώμα Κρεστένων. Τον καθησυχάζουν κάπως. «Η φωτιά είναι στον Ταΰγετο». Αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να βλέπει τη φωτιά από τόσο μεγάλη απόσταση.

13.30. Ο αντιδήμαρχος ξανατηλεφωνεί στην Πυροσβεστική Κρεστένων. «Η φωτιά είναι στον Ταΰγετο, αντιδήμαρχε...».

13.45. Στο τρίτο τηλεφώνημά του στο Πυροσβεστικό Σώμα, «η φωτιά εντοπίζεται στην Καρύταινα».

14.00. Ο αντιδήμαρχος τηλεφωνεί στον Δήμαρχο Ζαχάρως  «Βλέπω καπνό, πάμε να δούμε γιατί ανησυχώ, θα καούμε όλοι». Τηλεφωνεί στο Παλαιοχώρι. «Η φωτιά είναι εδώ!» κραυγάζει τώρα μια φωνή.

Μικρογραφία

14.05. Ο Σπύρος Μπηλιώνης επιβιβάζεται στο τζιπ του Δημαρχείου και ξεκινάει με κατεύθυνση για Μάκιστο. Ειδοποιεί τον αδερφό του. Ξεκινά κι αυτός προς Μάκιστο, προλαβαίνει και ενημερώνει τον πρόεδρο Χρυσοχωρίου.

14.15. Το τζιπ κατευθύνεται προς Αρτέμιδα. Ο καπνός πυκνώνει. Δεκάδες αυτοκίνητα από την Αρτέμιδα και τη Μάκιστο βρίσκονται στην κάθοδο προς Ζαχάρω.

14.20. Το Πυροσβεστικό Σώμα Πύργου λαμβάνει τηλεφώνημα από το Παλαιοχώρι για φωτιά σε εξέλιξη. Τρία Πυροσβεστικά αναχωρούν για το Παλαιοχώρι.

14.30. Η φωτιά φτάνει στη Μάκιστο, χωριό τριακοσίων ανθρώπων. Ο πρόεδρος, Νίκος Πόθος, ακούει φωνές που λένε «φωτιά απέναντι στο Παλαιοχώρι».

14.35. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος γευματίζει με την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους στο σπίτι της μητέρας του στην Αρτέμιδα. Το σπίτι του είναι κοντά στην είσοδο του χωριού. Εχουν έρθει για το Σαββατοκύριακο. Μαζί τους είναι και ο αλβανικής καταγωγής εργάτης, Σπύρος Κιόσια. Βλέπουν καπνό.

14.40. Τρία Πυροσβεστικά Οχήματα αναχωρούν από τα Κρέστενα για την περιοχή που φλέγεται. Τα δύο, σπεύδουν προς Αρτέμιδα και Παλαιοχώρι και το τρίτο παραμένει στον δρόμο ανάμεσα στη Σμέρνα και την Αρτέμιδα μήπως σβήσει τη φωτιά που πλησιάζει με μανία από τις πλαγιές.

14.45. Ο Σπύρος Κιόσια στην Αρτέμιδα βλέπει τα πρώτα πυροσβεστικά αεροπλάνα στον αέρα. Η Εκκλησία του χωριού τυλιγμένη στις φλόγες.

15.00. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος λέει στη σύζυγό του Αθανασία να πάρει τα παιδιά και τη μητέρα του και να φύγουν για τη Ζαχάρω. Ζητάει από τον Σπύρο να τους ακολουθήσει με το μηχανάκι μέχρι τη Ζαχάρω για να βεβαιωθεί ότι είναι καλά. Ο ίδιος μένει πίσω για να προστατεύσει το σπίτι του.

15.05. Πυροσβεστικό όχημα παλεύει να σβήσει τη φωτιά στη Μάκιστο. Οι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Καίγονται σπίτια. Περιπολικό ειδοποιεί τους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό. Ο πρόεδρος Νίκος Πόθος τρέχει να σωθεί. Πορεύεται προς τη Ζαχάρω. Στο δρόμο τον προλαβαίνει η φωτιά. Δίπλα του καίγονται δυο συγχωριανοί του με τα ζώα τους. Συνεχίζει να τρέχει.

15.10. Το αυτοκίνητο της Αθανασίας Παρασκευοπούλου φθάνει είκοσι μέτρα από το σημείο που βρίσκεται το πυροσβεστικό. Αδιέξοδο. Ο δρόμος κλειστός. Ούτε προς τα πάνω υπάρχει διαφυγή. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν. Επικρατεί χάος.

15.20-15.30. Καυτός αέρας χτυπάει με ορμή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο Σπύρος Κιόσια αφήνει το μηχανάκι και πεζός κατευθύνεται προς τους πυροσβέστες. Είναι άσπροι σαν το πανί και παγωμένοι. Βουτάει τη γιαγιά με τα παιδιά και τους λέει να τρέξουν προς την πλαγιά. Η φωτιά έρχεται από παντού. Ακούγονται δυνατές εκρήξεις. Τα παιδιά ουρλιάζουν. Η φωτιά έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις.

Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κρέσπης τρέχει να σωθεί με πορεία προς τα χωράφια. Στον λόφο συναντάει τον Σπύρο Κιόσια. Είναι μαζί τους και ένας τρίτος άνδρας. Σκάβουν με τα χέρια τους το χώμα. Ο Σπύρος πετάει το κινητό του τηλέφωνο για να μην «ανατιναχτεί».

Ο αντιδήμαρχος κρατάει το κινητό του στην τσέπη του. Ο τρίτος άνδρας καίγεται δίπλα τους. Σκεπάζουν τα πρόσωπά τους με χώμα. Η λάβα περνάει από πάνω τους. Δευτερόλεπτα. Περνάει από πάνω τους και ίσα που τους χαϊδεύει. Ολα καίγονται γύρω. Δεκατέσσερις άνθρωποι απανθρακώνονται.

15.30. Το αυτοκίνητο του δημάρχου ανάμεσα στην Αρτέμιδα και τη Μάκιστο συναντάει τον πρόεδρο της Μακίστου Νίκο Πόθο. Εχει εμφανή εγκαύματα. Επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο και κάνουν αναστροφή προς Αρτέμιδα.

Εκεί βρίσκουν και άλλους καμένους. Μαζεύονται στην εκκλησία. Ο δήμαρχος δίνει λάδι σε όλους και αλείφονται στο σώμα τους. Καταβρέχουν με νερό και το προαύλιο. Προσεύχονται και περιμένουν.

Μικρογραφία

16.00 Ο κοινοτάρχης Αρτέμιδας λαμβάνει τηλεφώνημα από τον αδερφό του Θανάση Κόσσυφα, πρώην αστυνομικό. Eίναι στο χωράφι με τις ελιές. Του λέει ότι καίγεται και τον αποχαιρετάει. Το πτώμα του θα μαζέψει ο ίδιος λίγο μετά.

16.30. Φθάνει στην Αρτέμιδα ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Πύργου μαζί και ο δασάρχης. Φεύγουν όλοι για Ζαχάρω μέσα από τα χωράφια.

17.00. Φορτωτής περνάει και ανοίγει τον δρόμο. Ρίχνει το πυροσβεστικό όχημα στο πλάι του δρόμου.

18.30. Ο Σπύρος Κιόσια και ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κρέσπης είναι ακόμη ξαπλωμένοι στο χώμα. Είναι καμένοι αλλά ζωντανοί. Ο αντιδήμαρχος τηλεφωνεί στην κόρη του. Ο Σπύρος νυστάζει αλλά δεν κοιμάται. Σηκώνονται. Περπατούν. Τους παίρνει το ΕΚΑΒ.

18.40-22.00. Τηλεοπτικό συνεργείο φθάνει στο σημείο της τραγωδίας. Παντού πτώματα. Τραβάει τα πρώτα πλάνα. Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν τον δρόμο για την Αρτέμιδα. Συγγενείς ψάχνουν για τους δικούς τους. Τα πτώματα δεν έχουν μετακινηθεί.

22.00. Φθάνει περιπολικό στο σημείο της τραγωδίας, επικοινωνεί με το τμήμα στη Ζαχάρω. Ζητάει κλιμάκιο για να μαζέψει τα πτώματα.

00.30. Κλιμάκιο της αστυνομίας φθάνει στο σημείο της τραγωδίας μαζί με έξι ασθενοφόρα. Ανθρωποι με φακούς μετρούν τους νεκρούς και μαζεύουν τα πτώματα. Είναι μαύρη νύχτα.

Αυτή τη μαύρη νύχτα ξαναέζησε η χώρα χθες και τα αποτελέσματα τραγικά παρά την ηρωϊκή προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων και μελών του κρατικού μηχανισμού.

Γιάννης Ντάσκας