Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Να γιατί ο Ερντογάν έκανε πίσω και ελευθέρωσε τους Ελληνες αξιωματικούς

"Ξέχασε" την ανταλλαγή με τους "πραξικοπηματίες" και φέρθηκε σαν ...κρυπτοχριστιανός!...
Ελλάδα
Τετ, 15/08/2018 - 10:30
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Πρόβα απελευθέρωσης  και του  πάστορα Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία στη γνωστή "λογική" αιχμαλώτων-ομήρων για γεωπολιτικά, οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν απελευθερώνοντας τους δυο Ελληνες στρατιωτικούς Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζη την παραμονή της Παναγίας.
Ο Πάνος Καμμένος πήγε να τους υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη, αφού τους παρέλαβε το προεδρικό αεροσκάφος στην Κωνσταντινούπολη με τον Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας, αφού μίλησε με τους γονείς των δυο ομήρων έκανε μια συγκρατημένη δήλωση για θετική επίπτωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και μάλλον καλά έπραξε και δεν πανηγύρισε περισσότερο για το στρίμωγμα του Ερντογάν όχι μόνο από τους Αμερικανούς, αλλά και τους Ευρωπαίους και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Παρότι ο τούρκος δικτάτορας κάνει τις γνωστές δηλώσεις μουσουλμάνων δικτατόρων περί συντριβής των απίστων με τη βοήθεια του Αλλάχ είναι βέβαιο ότι μελετά την τύχη του Αγύπτιου Μόρσι, του Σαντάμ και του Καντάφι και ελπίζει ότι η Ρωσία  τον βοηθήσει να έχει την τύχη των Ιρανών ηγετών και του Ασαντ της Συρίας.

Μικρογραφία

Η σφοδρή επιθετικότητα του Τράμπ απέναντι στον Ερντογάν δεν μπορεί να οφείλεται κυρίως στην προσωπικότητα του Τράμπ και στα εντός Αμερικής πάμπολλα προβλήματά του (ήδη τον κατηγορεί σοβαρά και η πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου) με την Δικαιοσύνη για χάρη της Ρωσίας.
Ακόμα και αν αυτό σε κάποιο βαθμό ισχύει το βαθύ Αμερικανικό Κράτος θα φέρει τον Τράμπ σε δύσκολη θέση να δείξει ότι είναι πιο επιθετικός έναντι της Ρωσίας, από όσο αν εκβιαζόταν από Ρώσους για τη γνωστή υπόθεση.

Στην πραγματικότητα η μόνη επιλογή Τράμπ ακόμα και αν πάει σε καθαίρεση από τον Εισαγγελέα Μιούλερ είναι η φυγή προς τα εμπρός. Δηλαδή να αντιπαρατεθεί στον Πούτιν περισσότερο από κάθε άλλον, ώστε να έχει λαϊκό έρεισμα στα προβλήματα αυτά.
Και αυτό ακριβώς  κάνει, καθώς οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες του έβαλαν στο γραφείο του στοιχεία για το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν μέσω ενός συστήματος που ήταν Ρωσία-Τουρκία-Συρία-Λίβανος-Ιράν.

Μικρογραφία

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί κατέχουν στοιχεία για εμπλοκή της οικογένειάς του και σε οικονομικά σκάνδαλα και είχε μόνο δυο δρόμους. Είτε να παραιτηθεί άμεσα, είτε να γίνει πρόεδρος-δικτάτορας και να αναμείξει την οικογένειά του στο οικονομικό τιμόνι, όπως και έπραξε με τον γαμπρό του και το γυιό του.
Γνωρίζει ότι μετά τον περιορισμό του ρόλου της Συρίας (αποκόπηκε ήδη ο Ασαντ στον διάδρομο προς το Ιράν μέσω Κούρδων-Αμερικανών-Γάλλων) και του Λιβάνου(έχει ξανακούσει κανείς εκείνον τον λαλίστατο και επιθετικότατο Νασράλα;) η Τουρκία θα έχει σειρά.
Για τον Ερντογάν και πάλι η επιλογή έχει δίλημμα:  Είτε τα βρίσκει  άμεσα με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είτε γυρίζει την πλάτη και προσπαθεί με Ρωσία και ασιατικές λύσεις να επιτύχει έναν συμβιβασμό με υποχώρηση των Αμερικανών.
 
Οι ΗΠΑ όμως και το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσουν γιατί αυτό σημαίνει ότι ο κύριος στόχος, δηλαδή το Ιράν θα συνεχίσει αυτό που του ζητούν (απόκτηση πυρηνικής ισχύος) να σταματήσει και εν τέλει θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ισχυρός χώρος(Ρωσία-Τουρκία-Ιράν-Συρία-Λίβανος) πανίσχυρος και έναντι του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ στριμώχνουν και μια εξαιρετικά σημαντική σύμμαχο των Τούρκων από το 1900 και πριν, δηλαδή τη Γερμανία. Και η Γερμανία έχει ελάχιστα περιθώρια στήριξης του Ερντογάν και της Τουρκίας γενικότερα.
Τι μένει;
Να παραιτηθεί, να ανατραπεί ο Ερντογάν, είτε να υπάρξει σφοδρότερη αντιπαράθεση.

Μικρογραφία

Η ελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών είναι μια κίνηση του (κρυπτοχριστιανού κατά φημολογία αστήρικτη...) Ερντογάν, με υπολογισμό και μόνο.
Επιχειρεί να κλείσει το μέτωπο των ευρωπαϊκών πιέσεων για τους δυο Αξιωματικούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν τέλει και μάλιστα με θρησκευτική σημειολογία-ένδειξη σεβασμού.
Προσπαθεί να διαπραγματευθεί συμβιβασμό με τους Αμερικανούς για τον πάστορα Μπράνσον, δείχνοντας στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι "απλώς είναι θέμα της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία καθσυτερεί, όπως στους Ελληνες αξιωματικούς, αλλά στο τέλος θα τον ελευθερώσει και πάντως δεν είναι θέμα για σύρραξη στην περιοχή"
Το μέγιστο πρόβλημά του, όμως, αυτό που δεν υπολόγισε ούτε στο μισό του μεγέθους είναι η ταχύτατη πορεία προς την πτώχευση.
Η προσφυγή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό και 200 δις δολλαρίων περνά από την Ουάσιγκτον, όπου υπουργοί του κινδυνεύουν να ...συλληφθούν,αλλά πάντως λεφτά δεν θα πάρουν.
Η πιθανότητα πτώχευσης της Τουρκίας, η οποία έχει ευρωπαϊκή συμμετοχή και πορεία για αιώνες, έστω με τις καταλήψεις εδαφών θυμίζει στον Ερντογάν την τύχη του Μεντερές, δηλαδή αγχόνη εκ των έσω.
Γιαυτό όχι μόνο είναι δύσκολο να μείνει όρθιος για να σχηματίσει το "Πεντάγωνο" (με Ρωσία, Ιράν, Συρία και Λίβανο), αλλά και να επιβιώσει πολιτικά στην Τουρκία.

Ετσι, εκεί που ζητούσε ανταλλαγή με τους Τούρκους αξιωματικούς που πήραν άσυλο στην Ελλάδα, έσπευσε παραμονή της Παναγίας να ελευθερώσει, χωρίς ούτε καν πρώτα  τυπική δίκη τους Μητρετώδη και Κούκλατζη.
Η παροχή ασύλου στους αξιωματικούς αυτούς πέραν των άλλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ωφελημάτων για την Ελλάδα, δημιουργεί και "κλίμα" καλό στην περίπτωση επανόδου στην εξουσία της Τουρκίας στρατιωτικών η πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.

Τώρα δεν φαίνονται στον ορίζοντα αυτοί οι αντίπαλοι, αλλά ήδη είναι πολλοί και φανατικοί και όχι μόνο οι άνω τους ενός εκατομμυρίου, ήδη διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν... 

Γιάννης Ντάσκας