Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Ο Οκτώβριος και η... Ιταλία κρίνουν τις περικοπές στις συντάξεις

Διαβεβαιώσεις ενόψει ΔΕΘ ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1.1.2019.
Ελλάδα
Πέμ, 23/08/2018 - 10:26
Γράφει το Newsroom

Με την τραγωδία στο Μάτι, στελέχη της αναζητούν τον τρόπο να αμβλύνουν τις αντιδράσεις την στιγμή μάλιστα που η χώρα φαίνεται πως αφήνει πίσω τα μνημόνια.

Η κυβερνητική προσπάθεια εντείνεται με πρώτη επιδίωξη να μην εφαρμοστούν από το 2019 οι μειώσεις στις συντάξεις. Είναι σίγουρο ότι πλέον και οι δανειστές το συζητάνε, αλλά περιμένουν να έχουν στην διάθεσή τους και άλλα στοιχεία πριν προβούν στην λήψη της οριστικής τους απόφασης. Πιθανότερος μήνας που θα κριθεί το όλο ζήτημα είναι ο Οκτώβριος, χωρίς κανείς να είναι και για αυτό σίγουρος. Τρία γεγονότα θα κρίνουν την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Το ένα είναι το προφανές, η πορεία των εσόδων και μάλιστα των επαναλαμβανόμενων και όχι των εκτάκτων. Το δεύτερο οι δαπάνες και το τρίτο είναι η Ιταλία.

Ο προϋπολογισμός της γείτονος είναι πολύ πιθανό να κρίνει και τις μειώσεις στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη θα κατατεθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός όπου θα δείξει και την στάση της νέας κυβέρνησης. Εάν οι αγορές αποφανθούν ότι δεν θα υπάρξει αναταραχή, τότε μπορεί και η Ελλάδα να ελπίζει σε «πράσινο φως» από τους δανειστές για το κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση θέμα των συντάξεων.

Διαβεβαιώσεις ενόψει ΔΕΘ ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1.1.2019.

Εικόνα βεβαιότητας επιχειρούν να εκπέμψουν κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων απο 1.1.2019 προβάλλοντας ως βασικά όπλα την επίτευξη υπερπλεονάσματος ακόμη και 900 εκατ. ευρώ (!) εφέτος αλλά και το πλεόνασμα 1,5 δις ευρώ στον ΕΦΚΑ. 

Παράλληλα, ενόψει της ΔΕΘ, προαναγγέλονται νέες προσλήψεις στο Δημόσιο με την αρμόδια Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο "θα κανει προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς κοινωνικού κράτους τους οποίους οφείλουμε να αποδόσουμε στην ελληνικη κοινωνία και θα το κάνουμε, όπως το κάναμε μέχρι σήμερα". 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται την διάταξη για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η διάταξη θα τεθεί προς ψήφιση στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019. 

Εν αναμονή της καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου ο στόχος της κυβέρνησης είναι να λάβει το πράσινο φως για "μόνιμες φοροελαφρύνσεις" άνω των 750 εκατ. ευρώ το 2019 με στόχο να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο στις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πέρα όμως από το 2019 στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 καθώς εκτιμούν ότι το υπερ-πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 107 εκ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν εκτιμήσεις για τη δυνατότητα να επιτευχθεί ακόμη ένα πρωτογενές πλεόνασμα "μαμούθ" στην περιοχή του 4% στο τέλος του έτους το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα. 

Newsroom