Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Ψηφίζονται το βράδυ με... ψιλοκριτική και από Καραμανλή οι Πρέσπες

Χαμηλοί τόνοι και κόντρες μόνο για τα διαδικαστικά
Ελλάδα
Πέμ, 24/01/2019 - 17:10
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

"Απευθυνόμαστε σε μια κοινωνία πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από την κρίση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην δημιουργήσουμε διχασμούς..." 

Αυτή ήταν η κορυφαία -κατά την άποψή μας- διαπίστωση των συνθηκών υπό τις οποίες ψηφίζεται το βράδυ η Συμφωνία των Πρεσπών και αναμένεται να λάβει έστω και οριακά πάνω από 151 ψήφους.

Η διαπίστωση ανήκει στον Νίκο Δένδια, εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χειροκροτήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες όταν αποδοκίμασε σφοδρά την ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική στα εθνικά θέματα και ιδιαίτεραστο Σκοπιανό.

Ο κ.Δένδιας άσκησε κριτική στη συμφωνία, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την κριτική που ασκεί η ακροδεξιά πτέρυγα του ίδιου κόμματος και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Αντίθετα είναι ευθυγραμμισμένη με την δήλωση κριτικής στη συμφωνία που έκανε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έλαβε σαφώς αποστάσεις από τους πάντες.

Το μόνο όνομα που ανέφερε ο κ.Καραμανλής είναι της Ντόρας και κανένα άλλο και η μόνη στυλ... συκής κάλυψη που πρόσφερε στον Κυριάκο ήταν η αόριστη αναφορά ότι η κριτική της Νέας Δημοκρατίας στην προκείμενη συμφωνία είναι πλήρως τεκμηριωμένη.

Αποστάσεις έλαβε, όπως αναμενόταν και από τους ωφελούμενους από την συμφωνία, δηλαδή τους Αμερικανούς και αυτό ήταν αναμενόμενο εν σχέσει με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν (ΠΥΘΙΑ κλπ), αλλά και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ πριν αλλάξουν στρατηγική στην περιοχή μας είχαν αναγνωρίσει με την οικογένεια Μπους τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Η αναφορά του κ. Δένδια στην κουρασμένη και ταλαιπωρημένη απο την κρίση κοινωνία προφανώς γίνεται επειδή στους δρόμους, στα μέσα μεταφοράς οι συζητήσεις για το θέμα είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες...

Κριτική στη συμφωνία άσκησε και η Κατερίνα Παπακώστα, αλλά προσυπογράφοντας το άρθρο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Κατσούδα.

Μικρογραφία

Δημοσιεύθηκε στην σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ασκεί κριτική στην συμφωνία, ως χειριστής του θέματος αυτού επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2007-2008, αλλά εν τέλει την θεωρεί μια συμφωνία που ωφελεί την Ελλάδα και δίνει θετική ψήφο.

Ενδεικτικό είναι ότι η στάση του κ. Καραμανλή και του κ. Δένδια επαινέθηκαν από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ξυδάκη μέσα στη Βουλή, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για την κριτική ότι δεν υπήρξε από πριν συνεννόηση και διαβούλευση με την αντιπολίτευση.

Ετσι φαίνονται οι κόντρες (εξαιρουμένης της ακροδεξιάς) να εξαντλούνται στα διαδικαστικά. Αλλωστε και ο έτερος Κωστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) δήλωσε στη Βουλή ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή και αποό τη Νέα Δημοκρατία εάν ψηφιστεί.

Το μήνυμα σαφές καθώς η συμφωνία μπορεί αν θέλει κάποιο μέρος να ανατραπεί μετά τις εκλογές...

Η χαρακτηριστική ομιλία Παπακώστα:

Γιάννης Ντάσκας