Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Ρήγας: Δεν υπάρχει περίπτωση ρήξης της κυβερνητικής συνεργασίας

«Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ αποδεικνύεται τυφλωμένη και ανίκανη».
Ελλάδα
Δευ, 19/03/2018 - 08:52
Γράφει το Newsroom

«Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να εθελοτυφλούν απέναντι στην βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, έχουν, αντίθετα, την ευθύνη να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, να προτείνουν ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο που θα μπορέσει να δώσει τις λύσεις στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

«Κάθε πρωτοβουλία σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και τους πράσινους αποτελεί μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Το αποδεικνύουν συμπράξεις όπως η «Προοδευτική Συμμαχία» του Ευρωκοινοβουλίου, το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Προοδευτικών δυνάμεων στη Μασσαλία το Νοέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν ο πρώτος που μίλησε εδώ και χρόνια για την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης προοδευτικών μετώπων», προσθέτει.

Αναφερόμενος στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «επιδιώκει να ολοκληρωθεί οριστικά ο κύκλος που με την ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ άνοιξε και χαρακτηρίστηκε από δανειακές συμβάσεις και ταυτόχρονη σκληρή επιτροπεία» και θα κριθεί για το αν η χώρα θα αποκτήσει δημοσιονομική κυριαρχία βασική προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την άσκηση πολιτικών στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνταν μέχρι σήμερα.

Προσθέτει ότι «η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας πρέπει το επόμενο διάστημα να αποτυπωθεί στη ζωή των πολιτών, εκείνων των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προσανατολίσει τις προσπάθειες του για ενίσχυση του εισοδήματος, βελτίωση της φορολογίας και των συνθηκών ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο. Με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινωνία θα θέσει για άλλη μια φορά στο περιθώριο το θύτη (κόμματα) που εγκλημάτησε σε βάρος της».

Σε ερώτηση για την αντιπολίτευση που αμφισβητεί το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ρήγας απαντά: «Είναι φαιδρό και θρασύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε για συριζοποίηση αυτοί που έχασαν το λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων κομματικών προσλήψεων που έγιναν επί των ημερών τους. Αυτοί που οικοδόμησαν το κομματικό κράτος της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, αυτοί που μέσα από τον εκμαυλισμό και αναρίθμητα σκάνδαλα οικονομικού και άλλου περιεχομένου οδήγησαν τελικά την χώρα στην ηθική και οικονομική χρεοκοπία. Μετά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης από τη σημερινή κυβέρνηση, στη διαδικασία επιλογής στελεχών εμπλέκονται ανεξάρτητες αρχές όπως το ΑΣΕΠ και θεσμοί κύρους όπως το ΝΣΚ. Επαναλαμβάνω, είναι φαιδρό να γίνεται λόγος για συριζοποίηση του κράτους. Δεν είμαστε και -όσο και να το θέλουν κάποιοι- δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι ποτέ».

Παράλληλα ο κ. Ρήγας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως «έχει αποδείξει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν ότι, στη δίψα της για την επιστροφή στην εξουσία, προτάσσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα εις βάρος των εθνικών» και σημειώνει: «Οι παλινωδίες της στο Μακεδονικό, ο ακροδεξιός λίβελος του σκιώδους προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά στους financial times, δηλώσεις στελεχών που μιλούν για ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο(!), εντάσσονται σε μια ενιαία αντίληψη της ΝΔ για τα εθνικά θέματα. Εδώ ο κ. Σταμάτης, πρώην υπουργός και ενεργός βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, είχε το θράσος να δηλώσει ότι εμπιστεύεται τον Ερντογάν περισσότερο από τον Έλληνα πρωθυπουργό, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της ΝΔ αποδεικνύεται τυφλωμένη και ανίκανη να αντιληφθεί το κακό που προκαλούν, στη χώρα και όχι στην κυβέρνηση βέβαια, τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ απάντησε ότι «αντίθετα με τους σεναριογράφους, θεωρώ πως δεν υπάρχει περίπτωση ρήξης της κυβερνητικής συνεργασίας μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης».

Newsroom