Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Ρώσος υπουργός Μεταφορών: Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις δείχνουν σταθερή βελτίωση

Φέτος γιορτάζονται τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Ελλάδα
Παρ, 07/12/2018 - 08:48
Γράφει το Newsroom

Με την υπογράμμιση της σταθερής αύξησης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ξεκίνησε την ομιλία του στη Σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών και συμπρόεδρος της Επιτροπής, Εβγκένι Ντίντριχ.

Φέτος που γιορτάζονται τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και τα 25 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, οι διμερείς σχέσεις δείχνουν μια σταθερή βελτίωση, ανέφερε ο ρώσος υπουργός. Η σημερινή Σύνοδος γίνεται στο φόντο της επίσκεψης στη Μόσχα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και στη συνάντησή του με το Ρώσο ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια συνάντηση που καλείται να δώσει ώθηση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κλάδους επιτυχούς συνεργασίας, τόνισε ο Ε. Ντίντριχ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διαφοροποίησης των τομέων κοινής δράσης. Πέρα από το σημαντικό τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, μιλησε για τις δυνατότητες στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της αλιείας, των ναυπηγείων, της αγροτικής οικονομίας, των υποδομών.

Ο Ντίντριχ επισήμανε την παραδοσιακή συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης και κάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του να συμμετάσχει στο επόμενο, τον Ιούνιο 2019.

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής: Νωρίς το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Μετά θα συναντηθεί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία. Θα συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και έργα στον ενεργειακό τομέα και στην αγροτική οικονομία.

Αμέσως μετά (12:00-12:30) θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφή διμερών συμφωνιών και κοινή συνέντευξη Τύπου. Ως είθισται, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μία συνέντευξη προπομπό. Σε αυτή κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην περιοχή. 

«Όπως αντιλαμβάνεστε, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κατ’ αρχάς ως μέλος της ΕΕ, να δούμε τις συνολικότερες εξελίξεις για την ασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου. Η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον αγωγό Turk-Stream. Πιο συγκεκριμένα για την προέκτασή του προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Newsroom