Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Σχέδια για Αυτοδιοίκηση, εκλογές, οι περιπτώσεις, και μια αλεπού

Στο έκτακτο συνέδριο ΚΕΔΕ ΕΝΑΠ που έγινε πριν λίγες εβδομάδες βγήκαν πολλά συμπεράσματα.
Ελλάδα
Δευ, 07/05/2018 - 14:54
Γράφει o Κώστας Ντέμος

Πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν θέλουν την απλή αναλογική γιατί πιστεύουν πως η Αυτοδιοίκηση ως αυτόνομη, μετά από αυτό, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Υπάρχει θέμα με όλους τους δήμους γιατί πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής... παρόλα αυτά επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει να υπάρξει ακυβερνησία. 
Όπως λένε πολλοί όμως αυτοδιοικητικοί, υπάρχει ένα σχέδιο, θέλει λένε η κυβέρνηση να υπάρξει ένα είδος ακυβερνησίας με την απλή αναλογική, ώστε να βάλει το χεράκι της στην αυτοδιοίκηση και να τους καπελώσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και πολύ ισχυρός στην τοπική αυτοδιοίκηση για τον λόγο του ότι δεν έχει δικούς του δημάρχους. 

Το σχέδιο λοιπόν είναι με πολλούς διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους και εξηγώ.

Ένας δήμαρχος μπορεί να μην έχει την πλειοψηφία και στην συνέχεια θα έρθει το κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, και αυτή δεν είναι άλλη από την αντικατάσταση των αιρετών  εκλεγμένων των δήμων, από Εκτελεστικούς Γραμματείς. 
Ποιοί θα είναι αυτοί;
Λογικά θα είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση. 
Αν μιά πόλη με την απλή αναλογική δεν καταφέρει να βγάλει δήμαρχο, Θα υπάρχει ο Εκτελεστικός Γραμματέας ο οποίος θα αποφασίζει ...δίκην δημάρχου. Από τη στιγμ΄ή που οι τοπικοί δεν τα βρίσκουν, έρχεται ένας "τοποτηρητής" και λύνει τον ...γόρδιο δεσμό".

Να πούμε όμως κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον

Λίγοι δήμαρχοι οι οποίοι είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αν πρώτα δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες....
Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι πάμε σε λογικές τύπου του 1950. 

Δηλαδή ακόμα και οι φιλικά προσκείμενοι αιρετοί δεν είναι με τον κ. Σκουρλέτη. Ο οποίος παρουσιάζει μερικές πτυχές του νομοσχεδίου με μια σχετική ασάφεα...ακόμα και για το χρόνο του νομοσχεδίου, πότε θα κατατεθεί, πότε θα βγεί στη διαβούλευση κοκ.

Υπάρχει περίπτωση να εκλέγονται δήμαρχοι ακόμα και με 5%. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σε αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Το όλο θέμα πρέπει να το δεί κανείς πολιτικά για να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται, αλλά και γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση.

Περιπτώσεις

Στην πρώτη περίπτωση, οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του ΄19. Μπορεί δηλαδή να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, την ίδια δηλαδή ημέρα. 

Στην δεύτερη περίπτωση θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές, και θα έπονται οι αυτοδιοικητικές.
 
Η κυβέρνηση ήδη κάνει προσπάθειες να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που προέρχονται κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και να κατεβάσει υποψήφιους κοινούς στις εκλογες, να γίνει δηλαδή ένα προοδευτικό μετωπο.... το οποίο το θέλουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
 
Αν λοιπόν έχουμε ταυτόχρονα εκλογές, Εθνικές και Αυτοδιοικητικές, και αν το έχει καταφέρει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι θα έχει φτιάξει ένα κοινό μέτωπο με προοδευτικά πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ τα οποία θα στηρίζονται για την εκλογή τους κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι μεγαλύτερο κόμμα από το κίνημα αλλαγής, και αυτό θα δημιουργεί προυποθέσεις να πάρει τις ψήφους που θα έπερνε στην αυτοδιοίκηση, να τους πάρει και στις εθνικές εκλογές, γιατί αυτοί οι άνθρωποι κάποιους επηρεάζουν και γιατί αυτό συμβαίνει με τους τοπικούς άρχοντες.
Όταν λοιπόν κατεβαίνεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί, για να γίνεις δήμαρχος, και γίνονται ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές, επηρεάζεις και τους ψηφοφόρους και στις εθνικές... 

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να προκρίνει (πάντα αν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα) την επιλογή να γίνουν διπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές – εθνικές) το φθινόπωρο του 2019.

Γιατί; 

Επειδή εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τον χώρο της κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να δείξει στους πολίτες, εμπράκτως, την στροφή του προς το κέντρο (όπου υπάρχει μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων), πράγμα – που κατά τις εκτιμήσεις του Μαξίμου – θα του δώσουν μια μεγαλύτερη δυναμική στις εθνικές εκλογές.

Αν πάλι έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές, αυτό είναι ένα πολύ καλό σχέδιο για να χτιστεί η αντιπολίτευση της επόμενης μέρας πάνω σε μια βάση αντικυβερνητικού συνασπισμού μετώπου της αριστεράς. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί (του ΣΥΡΙΖΑ) που θα επενδύσουν στη λογική της δεξιάς παρένθεσης, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα τα πάνε καλά στις εκλογές ...

Κορυφαίο στέλεχος της αριστεράς κάνει ραντεβού με πολιτικούς ώστε να φτιάξει έναν σοσιαλιστικο πολιτικό  φορέα ο οποίος δεν έχει σαν αποτέλεσμα να βγεί και να κερδίσει τις εκλογές, ή να πάρει κάποιο ποσοστό,  αλλά "στρώνει χαλί" για την επόμενη μέρα.... 
Γιατί στον συριζα ξέρουν ότι έχουν κερδίσει το παιχνίδι του δικομματισμού (δύο κόμματα μεγάλα έχουμε).

Είναι ένα πολύ πετυχημένο σχέδιο και εδώ ο κ. Σκουρλέτης έχει σκεφτεί πολιτικά και πολύ έξυπνα για την "άλωση" του κράτους μιάς και όπως λένε δεν το έχουν ακόμα πάρει. 
Ανεξάρτητα αν αυτό το σχέδιο θα είναι ο προπομπός για να διαλυθούν οι δήμοι της χώρας.

Κώστας Ντέμος