Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Στη Βουλή η Συμφωνία για πάνω απο 153 ψήφους

Τα υπέρ και τα κατά στο τραπέζι και στην πλατεία Συντάγματος
Ελλάδα
Σάβ, 19/01/2019 - 10:21
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Την Δευτέρα ή την Τρίτη θα έρθει στη Βουλή για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Κυβέρνηση αναμένει να λάβει η συμφωνία πάνω από 153-154 ψήφους, ενώ είναι σαφές ότι στην Αντιπολίτευση δεν χαμήλωσαν απλά οι τόνοι (πού είναι ο Αδωνις και εκείνοι οι φοβεροί τόνοι της αρχής;) αλλά μπροστά στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων (Πάϊατ) ότι δεν αφήσουν τη Βόρεια Ελλάδα προνομιακό χώρο δράση των Αμερικανών υπήρξαν θεαματικές εξελίξεις.

Η Φώφη έσπευσε να αφήσει ελεύθερη ψήφο γιατί απλά ήξερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται με θέσεις υπέρ της συμφωνίας, ο βουλευτής Θεοχαρόπουλος θα την υπερψηφίσει κλπ.

Στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν θα υπάρξει έστω και ένας βουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο στην κεφαλή της διαδήλωσης, αλλά έστω και με φωτογραφία στα κρυφά.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική συγκυρία της παρουσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σερβία με δηλώσεις για το Σκοπιανό, για το Κόσσοβο.

Οι Ρώσοι δηλώνουν επίσημα ότι δεν αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θεωρούν ότι με τον τρόπο που έρχεται δεν εκφράζει τη θέση του... μακεδονικού λαού.

Αυτό είναι τόσο φιλικό προς την Ελλάδα, όσο δείχνει η σπουδή με την οποία η Ρωσία έσπευσε να αναγνωρίσει απο τις πρώτες τα Σκόπια με το "συνταγματικό" τους όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Για να είναι συνεπής κλείνει το μάτι προς την Ελλάδα δηλώνοντας και τώρα ότι θα την αναγνωρίσει με το (νέο) συνταγματικό της όνομας, δηλαδή "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Η Ρωσία δεν μπορεί να τραβήξει πιο μακριά το σχοινί με την Ελλάδα γιατί χρειάζεται τις ελληνικές θέσεις στα θέματα της Σερβίας, του Κοσσόβου και δεν θέλει να χάσει τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ μετά 3,5 δεκαετίες.

Απλά η Ρωσία πιέζει γιατί θεωρεί (και είναι) καλύτερο να πάρει 8 από τα 7 που έχει και ακόμα καλύτερο να πάρει ακόμα περισσότερα, στην διαπραγμάτευση που κάνει για να επεκταθεί η αμερικάνικη επιρροή στα Βαλκάνια μετά την κατάρρευση της συμφωνίας της Γιάλτας, επειδή κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση...

Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν αυτό το χώρο στη ρωσική επέκταση και μέσω του ΝΑΤΟ θα αναχαιτίσουν τις παλαιές βλέψεις της Γερμανίας, η οποία κάνει πίσω θεαματικά από την εκλογή του κ.Τσίπρα και την καταβαράθρωση των σχεδίων που προωθούσε να αλώσει οικονομικά την Ευρώπη μέσω  του GREXIT.

Τι είναι τελικά αυτή η Συμφωνία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απο τις αναλύσεις ειδικών και μη προκύπτει ότι είναι προϊόν συμβιβασμού. Με θετικά και αρνητικά και για τις δυο πλευρές.

Μέχρι σήμερα τι είχαμε;

Μόνο αρνητικά για την Ελλάδα, αφού 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα σκέτο "Μακεδονία", παρότι η Ελλάδα τους έδειχνε χάρτες του Γκρούεφσκι με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ως σκοπιανό έδαφος και αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δηλώσεις για Μακεδονική γλώσσα.

Με την συμφωνία πίσω κάνουν τα Σκόπια σε πλείστα όσα και η Ελλάδα στο ότι αποδέχεται το Μακεδονία μετά τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ακριβώς αυτό ζητούσε η Νέα Δημοκρατία με την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή τον Μάιο του 2017 και μάλιστα εκεί είχε προσδιορίσει (με ποιά αλήθεια επιστημονικα κριτήρια;) και εθνότητα Σλαβομακεδόνων...

Μα τα Σκόπια θα επανέλθουν να διδάσκουν ότι είναι "Μακεδόνες", ομιλούν "μακεδονική γλώσσα" κλπ υποστηρίζουν πολλοί και αναρωτιούνται τι θα συμβεί;

Η παραβίαση της συμφωνίας από τη μια πλευρά ελευθερώνει και το άλλο μέρος είπε ο καθηγητής Φίλης στα ΜΜΕ και το ίδιο διδάσκεται και σε πρωτοετείς φοιτητές.

Υπέρ της Συμφωνίας τάσσονται με υπογραφές και πολλές προσωπικότητες σε ένα κείμενο εκατοντάδων υπογραφών. Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν είναι φωτισμένοι άνθρωποι, αλλά και πολλοί του κοινού ποινικού και... ηθικού δικαίου. Αυτή είναι η Ελλάδα.

Στο Σύνταγμα θα διαδηλώσουν επίσης πολλές χιλιάδες κατά της συμφωνίας. Ανάμεσά τους αγνοί πατριώτες, αλλά και πράκτορες και εισπράκτορες και του κοινού και ηθικού δικαίου.

Αυτή είναι η Ελλάδα με τα καλά και τα στραβά της. Πάντως απο το 1821 και μετά πάντα καλύτερα πάμε. Εστω και αν αυτό το καλύτερα μερικοί εγχώριοι κλέφτες και πράκτορες σε συνεργασία με αυτούς του εξωτερικού μας το χρεώνουν πολύ ακριβότερα...

Γιάννης Ντάσκας