Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Στην εξεταστική για την Υγεία ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ

Παρέθεσε στοιχεία για κακοδιαχείριση και καταλογισμούς σε νοσοκομεία της Ελλάδας.
Ελλάδα
Τετ, 23/05/2018 - 10:47
Γράφει το Newsroom

Με την κατάθεση του γενικού επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρου Ευαγγελάτου, συνεχίστηκε χθές στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Ευαγγελάτος, ο οποίος εργάσθηκε ως Υγειονομικός Επιθεωρητής στο ΣΕΥΠ από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002 και πό τον Ιούλιο του 2013 και για ένα έτος διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει την θέση του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, έκανε γενική αναφορά σε στοιχεία που έχει συλλέξει ο Οργανισμός σχετικά με τα όσα διαχρονικά λάμβαναν χώρα στον τομέα της Υγείας και στο επίπεδο των φαρμάκων και σκευασμάτων, και στο επίπεδο των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρέθεσε στοιχεία για κακοδιαχείριση και καταλογισμούς σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας για ορθοπεδικά, σκευάσματα καρδιάς κ.ά. και ανέφερε και υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταλογιστεί πειθαρχικές ευθύνες για προέδρους νοσοκομείων, στελέχη και λοιπούς εμπλεκόμενους.

Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, εάν «όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο πού έφτασε η χώρα», η απάντηση του μάρτυρα ήταν καταφατική, ενώ ο κ. Λάππας από μέρους του επικαλέστηκε αρκετές φορές μαρτυρίες και πορίσματα τόσο του κ. Σούρλα, όσο και του κ. Κρεμαστινού, αλλά και του κ. Ρακιτζή που καταδείκνυαν τα όσα συνέβαιναν στο χώρο της Υγείας.

Κάνοντας ο κ. Ευαγγελάτος λόγο για υπερκοστολογήσεις στον χώρο των φαρμάκων και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος -και από την ιδιότητα του υφυπουργού Εμπορίου την περίοδο 2007-2009- αντέτεινε λέγοντας ότι «ο νόμος με βάση τον οποίο καθορίζονταν οι τιμές των φαρμάκων ήταν σαφέστατος καθώς αναζητούσε τις τρεις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε.» και υποστήριξε ότι επί ημερών του βελτιώθηκε.

Η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει εκ νέου τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ μετά από απαίτηση των μελών της Επιτροπής οι οποίοι ζήτησαν να τους παραδοθούν τα στοιχεία που επικαλείται ο μάρτυρας και να τα μελετήσουν.

Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, όσο και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζήτησαν από το προεδρείο να κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή η επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία -όπως είπαν μέλη της Επιτροπής- ενώ έχει αρνηθεί να παρευρεθεί στην επιτροπή δίνει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Newsroom