Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Στις φυλακες Κορυδαλλού το ζεύγος και η απάντηση Παππά

Εκτίμηση για ζημιά του Δημοσίου περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ελλάδα
Τετ, 24/10/2018 - 14:00
Γράφει το Newsroom

Φανερά σοκαρισμένο το ζεύγος Παπαντωνίου πήρε το δρόμο για τη ΓΑΔΑ και σήμερα ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτελέσεων θα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα κρατηθούν προσωρινά (μάλλον στις φυλακές Κορυδαλλού).

Μικρογραφία

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην υπουργός λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της κλούβας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο τον οποίο διαδέχτηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας , που οδηγείται στη φυλακή για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η μαραθώνια απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, που διήρκησε συνολικά 16 ώρες, δεν κατάφερε να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα, πως δεν έλαβε, όπως ισχυρίστηκε, «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας.

Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης φέρονται να έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων, σύμφωνα με την κατηγορία, διακινήθηκαν τα επίμαχα χρήματα με σκοπό να χαθούν τα ίχνη τους και οι τελικοί αποδέκτες.

Μάλιστα, συνδικαιούχος στην πλειονότητα των επίμαχων λογαριασμών φέρεται να είναι η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου η οποία οδηγείται επίσης στη φυλακή καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν κατάφερε στην 5ωρη απολογία της να παραθέσει πειστικά στοιχεία που να ενισχύουν τον ισχυρισμό της ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.

Μικρογραφία

«Κάποιοι είχαν την αίσθηση του ακλόνητου και της παντοδυναμίας»
Τι απάντησε ο Νίκος Παππάς στα περί «δόγματος Πολάκη»

«Έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που δρομολόγησε τις εξελίξεις και τη μέθοδο για κάτι που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και θα πρέπει να γίνει δεκτό και με όρους ευρείας συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, σχετικά με την επέκταση των 12 μιλίων από την Ελλάδα και τις απειλές εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο Ν. Παππάς, σημείωσε ότι «έχουμε πάρα πολύ άξιους διπλωμάτες και δρομολογείται μια διαδικασία που είναι η απολύτως ενδεδειγμένη».

Απαντώντας για την προφυλάκιση του Γ. Παπαντωνίου και για το αν θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τάχθηκε απόλυτα υπέρ της αυστηροποίησης των ελέγχων, κάνοντας λόγο για «μια καινούργια ιστορική φάση».

Ο Ν. Παππάς είπε ότι αυτό δεν ήταν μια περίπτωση, αλλά «ο τρόπος λειτουργίας των πραγμάτων» που διόγκωσε το χρέος και έθεσε τις βάσεις για την κρίση στη χώρα. «Είχαμε έναν τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «που στην καρδιά του είχε τη διαπλοκή και τη συγκάλυψη» συμπληρώνοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για δικαστική υπόθεση του 2003 η οποία γιγαντώθηκε και με αφορμή τις τότε αποκαλύψεις για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ πρόσθεσε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και με τη συνταγματική αναθεώρηση, «να ενισχύσουμε μέτρα για τη διαφάνεια και να συμφωνήσουμε ότι τα περιουσιακά μας στοιχεία δεν είναι προσωπικά δεδομένα. Οφείλουμε να είμαστε υποκείμενα ελέγχου. Παίρνουμε αποφάσεις που επηρεάζουν τα πράγματα και η πορεία των περιουσιακών μας στοιχείων οφείλει να είναι πεντακάθαρη» τόνισε.

«Κάποιοι είχαν την αίσθηση του ακλόνητου και της παντοδυναμίας και δεν μπορούσε να τους περάσει από το μυαλό ότι κάποια στιγμή η Ελβετία θα έδινε στοιχεία και οι δικαστές δεν θα κάλυπταν άλλο υποθέσεις» ανέφερε ο Ν. Παππάς κάνοντας λόγο για εμβάσματα μη εξηγήσιμα. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται στο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και σε άλλες υποθέσεις που ελέγχονται (σ.σ. στον χώρο της Υγείας) «γιατί ο κόσμος περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις».

Απαντώντας σχετικά με τη δήλωση του Γ. Παπαντωνίου περί «δόγματος Πολάκη» ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αναπαράχθηκε από εκπρόσωπο πολιτικού χώρου, αναφερόμενος στην πρωινή τοποθέτηση βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής στην ΕΡΤ. «Η κα Κεφαλίδου και το Κίνημα Αλλαγής οφείλουν να ανακαλέσουν» ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κάνοντας λόγο για μη ενδεδειγμένες αντιδράσεις.


Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθούν σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.

Μετά τον πρώην υπουργό  Άκη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρεθούν μετά την προφυλάκισή τους ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Ο πρώην υπουργός δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του στις Αρχές για το πώς κατέληξαν στους λογαριασμούς του 2.800.000 ελβετικά φράγκα. Το ίδιο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) λόγω του ότι είναι συνδικαιούχος στους περισσότερους από τους λογαριασμούς που φέρεται να διακίνησαν το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές για να χαθεί η οσμή των παράνομων πληρωμών.

Με χειροπέδες από τους ανακριτές στη ΓΑΔΑ 

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα το ζεύγος Παπαντωνίου κατέβηκε από τον 2ο όροφο των ανακριτικών γραφείων φορώντας χειροπέδες και μπήκε σε κλούβα της Αστυνομίας. Και οι δύο οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσαν στο Τμήμα Μεταγωγών, ενώ σήμερα το πρωί ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε να οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Νωρίτερα χθες το βράδυ, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός και η σύζυγός του είχαν ακούσει τους ανακριτές Διαφθοράς και την εισαγγελέα να τους ανακοινώνουν την απόφασή τους να τους προφυλακίσουν. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. 

Newsroom