Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Συνομιλία ΠτΔ με τους Έλληνες του Welkom της νότιας Αφρικής

Την περιοχή επισκέπτεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ
Ελλάδα
Δευ, 06/05/2019 - 08:41
Γράφει το Newsroom
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθισμένος στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο μίλησαν τηλεφωνικώς οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού της περιοχής Welkom στο Free State της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι ως γνωστόν, μπόρεσαν και έκαναν Ανάσταση και Πάσχα στην εκκλησία τους, όταν με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, και με άμεση επίλυση του προβλήματος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, διευθετήθηκε το θέμα της αιφνιδιαστικής έλλειψης ιερέα.

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες και τους Κυπρίους της Νότιας Αφρικής και εισέπραξε πολλά συγκινητικά ευχαριστώ, (σε έναν διάλογο που έγινε σε ανοιχτή ακρόαση), για το ενδιαφέρον της Μητέρας-Ελλάδας στα προβλήματά τους, τόσο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φιλίππου, όσο και από τον Πρόεδρο της Κοινότητας του Welkom κ. Γιάννη Ηλιάδη.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επισκέφθηκε για λίγες ώρες την Ελληνική Κοινότητα του Welkom, προσφέροντας και τη νέα έκδοση του πρώτου άλμπουμ που αφορά τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

«Ελπίζω να σας αρέσει αυτό το λεύκωμα που παρακάλεσα τον υφυπουργό Εξωτερικών να σας φέρει και που δείχνει όλη την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς της Δημοκρατίας μας», σημείωσε στη συνομιλία τους ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι μέσα στον προγραμματισμό των επισκέψεών του στο εξωτερικό και η επιθυμία του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Νότιο Αφρική και να δει από κοντά τους Έλληνες και Κύπριους Ομογενείς, που ξεπερνούν σε αριθμό τους 50.000.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση Εργασίας στα Γραφεία της Κοινότητας, παρουσία του Γενικου Προξένου της Ελληνικής Κοινότητας στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Γιάννη Χατζαντωνάκη, και του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Φιλίππου, με βασικά θέματα τη δημιουργία τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με αποσπασμένο δάσκαλο και την τακτοποίηση του θέματος ενός ιερέα σε μονιμότερη βάση, ώστε να μην επαναληφθούν τα απίστευτα της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου οι Έλληνες του Welkom εκκλησιάζονταν μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή με μεγάλη τηλεόραση που είχαν τοποθετήσει μπροστά από το Ιερό, για να παρακολουθούν τις Ακολουθίες από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.

Ο κ. Κουίκ συμμετείχε στην Κυριακάτικη Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Welkom, ευχαριστώντας και τον σερβικής καταγωγής πατέρα Σίμωνα, ο οποίος υπηρετεί εκεί τις χριστιανικές ανάγκες της Κοινότητας, μετακινούμενος 300 χλμ από την πόλη όπου μένει.

Ήταν το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε Έλληνας υπουργός στο Welkom, με τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ να τονίζει:

«Επισκέφθηκα άλλο ένα κομμάτι των παντελών ξεχασμένων Ελλήνων της Ομογένειάς μας, Έλληνες και Κύπριοι που ήρθαν εδώ από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Ένας Ελληνισμός που εισπράττει το σεβασμό των Νοτιοαφρικάνων, αλλά είναι προφανές ότι εισπράττουν την απαξίωση ορισμένων στην Ελλάδα που χλευάζουν τα ταξίδια μου στην Υποσαχαρική Αφρική.

Και όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά στο Welkom, η φτηνή κριτική σε ένα μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης επειδή θέλει να κάνει το αυτονόητο από τα καθήκοντά του, να είναι κοντά στον Ελληνισμό σε όλον τον κόσμο, είναι βαθύτατη προσβολή για τους ίδιους Έλληνες της Διασποράς και πόσο μάλλον των ξεχασμένων της Υποσαχαρικής Αφρικής».

Τέλος, ο ΥΦΥΠΕΞ είχε στο Γιοχάνεσμπουργκ συνεργασία με τον Πρέσβη της Ελλάδας κ.Ρούσσο Κούνδουρο και συνομίλησε τηλεφωνικά με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής κα Lindiwe Sisulu, με την οποία διατηρούν μία καλή φιλική σχέση. Την ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που δείχνει για την Ελλάδα, ενδιαφέρον και αγάπη που ξεκινά από τότε που ο φυλακισμένος πατέρας της μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα είχαν δικηγόρο τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα που οι Νοτιοαφρικάνοι έχουν συνδέσει με τους αγώνες κατά του Apartheid.

Σημειώνεται ότι αυτή η εκτίμηση της κας Sisulu για την Ελλάδα, μεταφράζεται και στην επιλογή που έκανε να τοποθετήσει πρέσβη της Νότιας Αφρικής στην Αθήνα, την αδελφή της κα Beryl Sisulu.

Newsroom