Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Τσίπρας σε Παυλόπουλο για το Σκοπιανό: Έχουμε συμφωνία

«Οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης».
Ελλάδα
Τρί, 12/06/2018 - 19:11
Γράφει το Newsroom

«Έχουμε μια συμφωνία, έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

«Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, που σημαίνει ότι οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ήρθα ξαφνικά καθώς δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού. Αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά», ανέφερε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω μετά την τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ζητήσω από τον πρόεδρο της βουλής να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Παυλόπουλο.

Τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα».

«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», είπε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.

«Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Newsroom