Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Υπ. Εξωτερικών: Αντιφατικό το αποτέλεσμα που βγάζει το δημοψήφισμα

Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζει το υπουργείο.
Ελλάδα
Δευ, 01/10/2018 - 09:35
Γράφει το Newsroom

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών», είναι αντιφατικό, με μεγάλη υπεροχή του «ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή.

«Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, γενικότερα, ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Κάνει λόγο για ακραίους και επιθετικούς εθνικισμούς στην περιοχή μας, ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής και εγκλωβισμό σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, «ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή», που δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Το υπουργείο διαπιστώνει αυξημένη αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών, και τονίζει πως οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

«Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom