Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Υπόθεση Novartis: «Ουδέποτε ζήτησα από τον Τσίπρα να συναντήσει τον Φρουζή»

Τι απαντά ο δημοσιογράφος-εκδότης Αντώνης Δελλατόλας.
Ελλάδα
Παρ, 16/03/2018 - 08:41
Γράφει το Newsroom

«Με αφορμή τις σημειώσεις που με εμφανίζουν να μεσολαβώ το 2013, εκ μέρους του κ. Κ. Φρουζή, α' αντιπροέδρου της Novartis Hellas, για συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνω ότι ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας. Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε μία από τις σημειώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είχα κριθεί... ακατάλληλος για μια τέτοια "αποστολή"».

Τα παραπάνω τονίζει, σε δήλωσή του, ο δημοσιογράφος-εκδότης Αντώνης Δελλατόλας, σχολιάζοντας την αναφορά του ονόματός του σε έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής (τα διαβίβασε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη), που ερευνά την υπόθεση της Novartis, και τον εμφανίζουν να δέχθηκε αίτημα από τον αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή για να οργανώσει συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Το περιστατικό φέρεται να έγινε το 2013, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η αναφορά στο αιτούμενο από τον Κωνσταντίνο Φρουζή ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα περιέχεται στο CD με τα πρόσθετα στοιχεία, που έστειλε προχθές η κυρία Τουλουπάκη στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis.

Τα αρχεία αυτά δεν έχουν σήμανση, οπότε πιθανολογείται ότι πρόκειται για σελίδες από τα σημειωματάρια είτε του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas είτε της γραμματέως του. Η συγκεκριμένη καταγραφή, η οποία μάλλον έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, είναι η ακόλουθη «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

Μαξίμου: Ο Τσίπρας δεν συνάντησε ποτέ τον Φρουζή

Από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε το απόγευμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν συναντήθηκε ποτέ με τον κ. Φρουζή της Novartis, είτε ως πρωθυπουργός είτε όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο σχετικό «non paper» του Μαξίμου προστίθεται μάλιστα ότι «η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική, είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια ακόμα περιμένει...».

Τι περιλαμβάνει το CD

Το CD με τα 165 αρχεία περιλαμβάνει επαγγελματικά έγγραφα, παρουσιάσεις projects, επίσημες επιστολές, προσχέδια ομιλιών και υπενθυμίσεις-κοινωνικές υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να βρίσκονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάθε υψηλόβαθμου στελέχους πολυεθνικής εταιρείας.

Ευθέως, τα «ευρήματα» δεν φαίνεται να ενισχύουν το ούτως ή άλλως ασταθές «κατηγορητήριο». Λείπουν οι αποδείξεις ή οι ισχυρές ενδείξεις, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, εμβάσματα, αναφορές που θα μπορούν να μετατρέψουν τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» και της μίζας από απλό κυβερνητικό αφήγημα σε πραγματικό περιστατικό.

Μεταξύ των 165 εγγράφων που φαίνεται να δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 22/7/2008 έως 13/2/2017 περιλαμβάνονται και επιστολές ή προσχέδια επιστολών προς τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, προέδρους του ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Ορισμένες επιστολές έχουν αποσταλεί με το λογότυπο της Novartis, ενώ άλλες φέρουν το λογότυπο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Πρόκειται για κείμενα, με τα οποία εκφράζεται η διαμαρτυρία για την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική στον τομέα των φαρμάκων και προτείνονται συγκεκριμένες αλλαγές στην σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με μέλη της πλειοψηφίας, η Επιτροπή οφείλει να ερευνήσει εάν τα συγκεκριμένα αιτήματα έγιναν αποδεκτά με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και αν αυτές οι παρεμβάσεις προκάλεσαν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Ωστόσο, σε άλλο έγγραφο που εντοπίζεται μεταξύ των 165 του επίμαχου CD και το οποίο περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία από το 2009 έως και το 2016, για να παρουσιαστούν σε κάποιο forum, αναφέρονται τα εξής: «Η φαρμακευτική δαπάνη βαίνει μειούμενη. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 60%». 

Επίσης, από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι η μείωση αφορά μόνο την περίοδο 2009 έως και 2014, καθώς το 2015 η σχετική δαπάνη αυξήθηκε υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ραντεβού και καταγραφές ονομάτων

Εκτός αυτών, η κυβερνητική πλειοψηφία επικεντρώνει ειδικό και έντονο ενδιαφέρον σε κάθε στοιχείο, λεπτομέρεια ή καταγραφή που βρίσκεται στην σχετική δικογραφία και περιλαμβάνει ονόματα πολιτικών της αντιπάλων.

Υπό αυτή την έννοια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το περιεχόμενο των «report» που εντοπίστηκαν στo CD. Πρόκειται για έξι έγγραφα που φαίνεται να έχει συντάξει η κυρία Μαρία Μαρανγγέλη, γραμματέας του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, με τα οποία του υπενθυμίζει διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις και τον ενημερώνει για την πορεία διάφορων εργασιών.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν σημειώσεις για συναντήσεις ή για επιδίωξη συναντήσεων με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταγραφές δεν οδηγούν ευθέως σε συμπεράσματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Προανακριτική επιτροπή, ωστόσο, αρκετά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πρόθυμα να το κάνουν...

Πιο αναλυτικά, σε έγγραφο που φαίνεται να συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 αναγράφεται: «Συνάντηση με Μητσοτάκη», για να προστεθεί στην συνέχεια:

«F2F AΝΘΡΩΠΩΝ (NEW) ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΘΑ ΜΠΕΙ

ΣΟΥΡΑΝΗ
ΔΕΝΔΙΑΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ
ΜΗΛΙΟΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ»
 
Σε άλλο «report», δε, που φαίνεται να έχει συνταχθεί τον Δεκέμβριο του 2013, επισημαίνεται το επίμαχο: «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

Newsroom