Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευεξία & Αυτοβελτίωση

3 Μυστικά για λίγο πριν ανεβείτε στο Βήμα

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα δίνει τρεις χρήσιμες συμβουλές αυτοβελτίωσης για κάθε Δημόσιο Ομιλητή!
Ευεξία & Αυτοβελτίωση
Πέμ, 01/11/2018 - 15:53
Γράφει η Νίνα Καλούτσα

Την εποχή που δίδασκα φωνητική σε τραγουδιστές, είχα αρκετούς μαθητές, οι οποίοι τραγουδούσαν σε ταβέρνες, καλά ρεστοράν κλπ. Ξέρετε ποιοι από αυτούς έβρισκαν πάντοτε εργασία; Αυτοί που μελετούσαν, βελτίωναν την τεχνική τους, εξελίσσονταν διαρκώς και φυσικά έκαναν “ζέσταμα” της φωνής πριν ανεβούν στο πάλκο.

Αυτοί λοιπόν, από την πρώτη νότα ακούγονταν καλοκουρδισμένοι και μετέδιδαν αμέσως κέφι στον κόσμο. Ο κόσμος έκανε ησυχία αρχικά για να τους ακούσει και κατόπιν για να “παρασυρθεί” από τη φωνή τους και να διασκεδάσει. Οι άλλοι -η χρυσή μετριότητα κατά την άποψή μου- συχνά είχαν ακόμη καλύτερες φωνές από τους πρώτους, όμως ξεκινούσαν το “ζέσταμα” μπροστά στον κόσμο, όταν ανέβαιναν στη σκηνή με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να ακούγονται αδιάφορα και ο κόσμος να μιλά όλο και δυνατότερα για να καλύψει την “οχλαγωγία του τραγουδιστή” από τα μεγάφωνα. Μετά από μία ώρα τυμπανοκρουσίας σιγά σιγά άνοιγαν οι φωνές τους και ο κόσμος ξεκινούσε να κάνει κέφι. Φυσικά στην πρώτη περίπτωση πρόκειται περί επαγγελματία, ενώ στη δεύτερη περί ερασιτέχνη, ο οποίος ακόμη αναρωτιέται, γιατί δεν βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας, τώρα που οι καταστάσεις άλλαξαν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ομιλητές: 

Συχνά ανεβαίνουν στο βήμα ομιλητές, οι οποίοι από το πολύ τρακ κομπιάζουν, μιλούν σκόρπια, κάνουν εεεεε κλπ μέχρι να βρουν την αυτοκυριαρχία τους. Από δική μου παρατήρηση, αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα 15λεπτο και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και περισσότερο. Μάλιστα αυτό συμβαίνει και σε ομιλητές με εμπειρία. Αν η ομιλία διαρκεί μισή ώρα, κάπως προλαβαίνει ο ομιλητής στην πορεία να αντιστρέψει την κατάσταση. Αφού όμως το 1/2 του χρόνου έχει χαθεί. Αν όμως η ομιλία διαρκεί 15 λεπτά; Τι γίνεται τότε; Τότε μπορούμε άνετα να πούμε ότι η ομιλία απέτυχε. Το κοινό αντιδρά αδιάφορα και απλά κάνει υπομονή. 

Η επιτυχία της ομιλίας σου κρίνεται, όχι από τη γνώση που μεταφέρεις, αλλά από το τι αντιλαμβάνονται οι ακροατές. Δηλαδή δεν παίζει τόσο ρόλο το τι λες, όσο το πώς το λες.

Πώς μπορεί κάποιος να τα “δώσει όλα” με το που ανεβαίνει στο βήμα; Να μαγνητίσει το ακροατήριο με το που ξεκινά να μιλά; Να μην χάσει πολύτιμο χρόνο μέχρι να “βρει τον εαυτό του”;

Ιδού κάποια μυστικά για λίγο πριν ανεβείτε στο βήμα ώστε, όταν ανεβείτε, να εντυπωσιάσετε από την πρώτη στιγμή. Να εκπέμψετε υψηλή ενέργεια. Όταν λέμε λίγο πριν ανεβείτε στο βήμα, εννοούμε μία εβδομάδα πριν, έως και την ημέρα εκείνη της ομιλίας - από το πρωί έως λίγα λεπτά πριν ανεβείτε στο βήμα. 

Απομονωθείτε σε ένα χώρο, όσο πιο συχνά μπορείτε και εξασκηθείτε σε: 

Μικρογραφία

1) Βαθιές αναπνοές

Κάντε εξάσκηση στη βαθιά διαφραγματική αναπνοή. Είναι ένας από τους δραστικότερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος. Κάντε το 10 λεπτά το πρωί που θα ξυπνήσετε και 10 λεπτά πριν την ομιλία σε ένα ήσυχο μέρος. Περισσότερα για τις αναπνοές στο άρθρο μου: 5 Απλά Βήματα για τη Βελτίωση της Φωνής

Μικρογραφία

2) Πρόβα προλόγου με δυνατή φωνή

Αφού κάνετε τις αναπνοές, ξεκινήστε να λέτε τα λόγια δυνατά και με αυτοπεποίθηση. Πείτε τα, τονίζοντας τα σύμφωνα στις λέξεις και κάνοντας αρκετά μεγάλες παύσεις. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι η φωνή σας να έχει πλούσιο κυματισμό και μέχρι να επιλέξετε το καλύτερο λεξιλόγιο και την κατάλληλη γλώσσα σώματος. Προσθέστε σταδιακά κινήσεις χεριών, κεφαλιού και μην διστάσετε να φτάσετε στην υπερβολή. Αυτό το τελευταίο θα βοηθήσει να “μετακινηθείτε” εσωτερικά από τις κινήσεις κλισέ που συνήθως αναπαράγετε ακούσια. Η αρχή είναι το ήμισι του παντός, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Και πράγματι. Με την πρόβα με δυνατή φωνή αποφεύγετε το να ηχεί η φωνή σκόρπια και ασύνδετη στην αρχή της ομιλίας και πετυχαίνετε να συνδεθεί η γλώσσα του σώματος με τα λεγόμενα από την πρώτη στιγμή.

Μικρογραφία

3) Θετικές δηλώσεις στον καθρέφτη

Η διαχρονική μέθοδος της Λουίζ Χέι* (και όχι μόνο). Πρόκειται για φράσεις/αυθυποβολές, τις οποίες επαναλαμβάνετε (μία κάθε φορά) κοιτάζοντας τον εαυτό σας στα μάτια μπροστά στον καθρέφτη για ένα 15λεπτο. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.  Αγαπημένες μου φράσεις είναι: “Τώρα μιλώ με βαθιά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή” ή “Νίνα, είσαι εξαιρετική ομιλήτρια τώρα” ή “Μαγνητίζω τώρα με τη φωνή μου” ή ό,τι άλλο επιλέξετε. Πάντοτε το ρήμα σε ενεστώτα και σε πρώτο ή δεύτερο πρόσωπο. Ούτως ή άλλως ο κάθε άνθρωπος δέχεται υποβολές από το περιβάλλον του (γονείς, παππούδες, τηλεόραση κλπ) από τη γέννησή του και υποσυνείδητα προγραμματίζει τον εαυτό του (συχνότατα αρνητικά). Γιατί να μην το κάνει και συνειδητά με τις θετικές δηλώσεις και να οδηγηθεί προς τους στόχους του; Όποιος θέλει να είναι ηγέτης του εαυτού του, επιλέγει να πιστεύει καλά πράγματα γιαυτόν! 

Καλή σας επιτυχία!

Η Νίνα Καλούτσα (www.ninakaloutsa.com), σοπράνο και Ειδικός Φωνής, αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας με Master Όπερας. Από το 2011, ως Ειδικός Φωνής έχει εργαστεί με εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων και ιδιώτες σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας, της διαπραγματευτικής και ηγετικής ικανότητας τους σε επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής. Τα σεμινάριά της Φωνής, Δημόσιας Ομιλίας και team building (“ONE TEAM, ONE VOICE”) διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα & Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με εταιρείες και φορείς, όπως: ΟΤΕ, Google Hellas, Coca-Cola 3E, Eurobank, Alpha Bank, Leaseplan, Bristol-Myers Squibb κ.ά.

Το επόμενο ανοιχτό σεμινάριό της “Μεταμορφώστε τη Φωνή & Δημόσια Ομιλία σας” πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Δεκεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ 

 

*Βιβλιογραφία: Λουίζ Χέι “Η Δύναμη είναι Μέσα σου” Εκδόσεις: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Νίνα Καλούτσα