Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Αγριεύει η κόντρα στα Σκόπια για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Στα άκρα η μάχη Ζάεφ - Ιβανόφ.
Διεθνή
Πέμ, 14/06/2018 - 08:34
Γράφει το Newsroom

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης των Σκοπίων και του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα για το Σκοπιανό και τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της χώρας ουσιαστικά έδιωξε τον Ζάεφ από τη συνάντηση που είχαν και κράτησε μόλις δύο λεπτά.

« Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της "μακεδονικής ταυτότητας"».

Εϊχε προηγηθεί διάγγελμα του Ιβανόφ με το οποίο χαρακτήριζε «ταπεινωτική» τη συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα. «Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να ξεκινήσει νέα πολιτική κρίση, με γενικότερες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο μίλησε για μόλις δύο λεπτά. Όπως προέκυψε από τις επαφές των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ιβανόφ δεν συμφωνεί με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και την αλλαγή στο Σύνταγμα.

Ελλάδα και Σκόπια μπορεί να ήρθαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό αλλά μένει ακόμη δρόμος.

Αναλυτικότερα για αρχή μεσολαβεί το τυπικό της υπογραφής ανάμεσα από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες ενδεχομένως στις 16 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή των Σκοπίων αμέσως μετά την υπογραφή της. Θα πρέπει να περάσει και από τον Πρόεδρο που αντιδρά.

Στο διάστημα 25 και 26 Ιουνίου το συμβούλιο των Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ θα δώσει για αρχή προφορική διατύπωση για διερεύνηση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία» με την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου να δίνει το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική ) και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.

Newsroom