Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής στην Αυστρία με μεταναστευτικό και Brexit στην ατζέντα

Στο Σάλτσμπουργκ οι ηγέτες της ΕΕ.
Διεθνή
Τετ, 19/09/2018 - 08:28
Γράφει το Newsroom

Με στόχο την επίτευξη προόδου σε επίπεδο συντονισμού, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο Brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν αδιέξοδες, ενώ και η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν κάποιοι αρχηγοί κρατών. Αναμένεται ωστόσο να συζητηθούν η περαιτέρω συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Λίγκας Αραβικών Χωρών στις αρχές του 2019.

«Το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά τις ροές των μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η οποία θα είναι το πρώτο θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών (χωρίς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι) όπου συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. «Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» τονίζει ο Τουσκ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποφυγής «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας (που ανήκει στην βρετανική επικράτεια) μετά το Brexit, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα πρέπει να να καταλήξουν σε κοινή θέση σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Newsroom