Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Αρμενία: Το κοινοβούλιο εξέλεξε τον Νικόλ Πασινιάν στην πρωθυπουργία

Ο 42χρονος πρώην δημοσιογράφος που έχει κάνει φυλακή αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας.
Διεθνή
Τρί, 08/05/2018 - 14:15
Γράφει το Newsroom

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας εξέλεξε σήμερα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν στην πρωθυπουργία έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν τον προκάτοχό του Σερζ Σαρκισιάν σε παραίτηση.

Πενήντα εννέα βουλευτές στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 105 έδρες, ψήφισαν υπέρ του Πασινιάν χαρίζοντάς του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία. Την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία των βουλευτών είχε απορρίψει την υποψηφιότητά του.

Ο 42χρονος πρώην δημοσιογράφος που έχει κάνει φυλακή αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν, ένας πρώην διευθυντής εφημερίδας, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή στη φυλακή, θα άλλαζε το πολιτικό τοπίο της Αρμενίας και θα γινόταν ο νέος ηγέτης της χώρας.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες ο Πασινιάν, επικεφαλής ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της φτωχής αυτής χώρας στον Νότιο Καύκασο υποχρεώνοντας έτσι σε παραίτηση τον βετεράνο Σερζ Σαρκισιάν, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία.

Με γκρίζα γένια, μαυρισμένος και φορώντας ένα καπέλο του μπέιζμπολ, το ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής στην Αρμενία κατάφερε να μετουσιώσει τη λαϊκή επιθυμία για αλλαγή σε ένα ογκώδες κίνημα διαμαρτυρίας.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Πασινιάν θεωρείται άνθρωπος του λαού, το σήμα κατατεθέν του είναι μια μπλούζα παραλλαγής που φοράει στις διαδηλώσεις, ενώ κρατάει πάντα ένα παραγεμισμένο σακίδιο πλάτης, που όπως ο ίδιος λέει "έχει ό,τι χρειάζομαι" --περιλαμβανομένου ενός λάπτοπ και μιας σοκολάτας.

Μετά την παραίτηση του Σαρκισιάν τον περασμένο μήνα και έπειτα από δέκα ημέρες διαδηλώσεων, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης είπε ότι μόνο εκείνος μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Newsroom