Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση Σαουδικής Αραβίας και Καναδά

Το Κάιρο βρίσκεται στο πλευρό του Ριάντ.
Διεθνή
Τετ, 08/08/2018 - 09:59
Γράφει το Newsroom

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κρίση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τον Καναδά. Μετά την απέλαση του Καναδού πρεσβευτή, τη διακοπή των δρομολογίων του σαουδαραβικού αερομεταφορέα προς τον Καναδά και την αναστολή των υποτροφιών για τους Σαουδάραβες, που σπουδάζουν στη χώρα, το βασίλειο των Σαούντ ανακοίνωσε τώρα ότι αναστέλλονται όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών στον Καναδά.

Το Ριάντ, που έχει επίσης παγώσει τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές, κατηγορεί τον Καναδά για εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματά του, εξαιτίας της κριτικής, που έχει εκφράσει η καναδική πλευρά για το κύμα συλλήψεων ακτιβιστριών, που ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος κηδεμονίας για τις γυναίκες στο σουνιτικό βασίλειο. Η καναδική κυβέρνηση απαντά ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.

Το Κάιρο βρίσκεται στο πλευρό του Ριάντ. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι «ανησυχεί για την κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά, η οποία είναι αποτέλεσμα της αρνητικής τάσης ορισμένων διεθνών παραγόντων να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής».

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλαν όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών στον Καναδά και συντονίζουν τη μεταφορά όλων των σαουδαράβων πολιτών που νοσηλεύονται σε καναδικά νοσοκομεία σε ιδρύματα εκτός Καναδά, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του σουνιτικού βασιλείου, το SPA.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον σαουδάραβα ειδικό επιτετραμμένο για υποθέσεις Υγείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τον Δρ. Φαχντ μπιν Ιμπραχίμ αλ Ταμίμι.

Το Ριάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στον Καναδά, έδωσε στον καναδό πρεσβευτή διορία 24 ωρών για να εγκαταλείψει τη σαουδαραβική επικράτεια, πάγωσε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ έλαβε επίσης κι άλλα μέτρα αντιποίνων μετά την έκκληση που απηύθυνε η Οτάβα στις σαουδαραβικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως φυλακισμένες ακτιβίστριες και ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newsroom