Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

ΗΠΑ: Αποσύρει ο Τραμπ την ερώτηση για την ιθαγένεια από την απογραφή

Το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε φρένο στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου
Διεθνή
Παρ, 12/07/2019 - 07:25
Γράφει το Newsroom

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε χθες Πέμπτη το σχέδιό του να προστεθεί μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ερώτηση για την ιθαγένεια στην απογραφή του πληθυσμού το 2020, αλλά επέμεινε ότι δεν εγκαταλείπει το σχέδιό του να εξακριβώσει πόσοι μη υπήκοοι ζουν στις ΗΠΑ κι έδωσε διαταγή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλλουν στη συγκέντρωση στοιχείων αναδιφώντας τις βάσεις δεδομένων τους.

Το σχέδιο του Τραμπ να προστεθεί η επίμαχη ερώτηση στη διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα εμπόδιο που ήταν αδύνατον να παρακαμφθεί, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε εναντίον της κυβέρνησής του, που διατεινόταν πως τα νέα στοιχεία για την υπηκοότητα των κατοίκων θα της επέτρεπαν να εφαρμόσει με πιο επαρκή τρόπο τον νόμο για τα Δικαιώματα Ψήφου, που προστατεύει τις μειονότητες.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας το ζήτημα, αποφάνθηκε ότι το σκεπτικό που επικαλέστηκε η κυβέρνηση αποτελούσε «εφεύρημα». Οι επικριτές της πρωτοβουλίας εξέφραζαν ανησυχίες πως η προσθήκη του ζητήματος της εθνικότητας στο ερωτηματολόγιο της απογραφής θα οδηγούσε σε διακρίσεις σε βάρος φυλετικών μειονοτήτων και κυρίως πως αληθινό στόχο είχε να επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να αποκτήσουν με αθέμιτο τρόπο πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μειώνοντας τεχνηέντως τον καταγεγραμμένο πληθυσμό σε εκλογικές περιφέρειες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου και οι υποστηρικτές του αντιτείνουν πως είναι κεφαλαιώδες οι αρχές να γνωρίζουν πόσοι είναι οι μη υπήκοοι που ζουν στη χώρα.

Newsroom