Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

General Electric: Συνεχίζεται ο πόλεμος για τις λογιστικές πρακτικές της

Ο αμερικανικός κολοσσός αντεπιτίθεται, οι short sellers "οργιάζουν"
Διεθνή
Τρί, 20/08/2019 - 13:13
Γράφει o Φίλιππος Ντάσκας

Δεν λέει να κοπάσει ο ντόρος που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του Χάρι Μαρκόπολος, του αναλυτή που ξεσκέπασε το σκάνδαλο της πυραμίδας του Μπέρνι Μέιντοφ, πως ο βιομηχανικός κολοσσός της General Electric χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές προκειμένου να καλύψει το αληθινό μέγεθος του χρέους της.

Σε μία αναφορά 175 σελίδων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα www.gefraud.com, ο Μαρκόπολος ανέλυσε οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων 17 ετών, αποκαλύπτοντας πρακτικές που θυμίζουν Enron, τον ενεργειακό κολοσσό του Τέξας που κατέρρευσε το 2001 όταν αποκαλύφθηκε πως επί σειρά ετών έκρυβε σε θυγατρικές εταιρείες ειδικού σκοπού χρέη της εταιρείας προκειμένου να εμφανίζονται στις λογιστικές καταστάσεις της μόνο τα κέρδη.

Οι λογιστικές πρακτικές της General Electric βρίσκονται υπό διερεύνηση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τουλάχιστον από το 2018, ενώ έχουν κατατεθεί και μηνύσεις για το θέμα των λογιστικών πρακτικών της εταιρείας, όπως αποκάλυψαν στελέχη της.

Τη Δευτέρα το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε πως το τμήμα επενδυτικών σχέσεων της GE ξεκίνησε να αντεπιτίθεται στην αναφορά του Μαρκόπολος, με τον επικεφαλής του τμήματος, Στιβ Γουάινοκερ, να δηλώνει πως "λειτουργούμε με απόλυτη αξιοπιστία και υποστηρίζουμε απόλυτα τις οικονομικές μας καταστάσεις".

Η General Electric είχε προκαλέσει "σεισμό" στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές το 2017, όταν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανέφερε πως προϋπολόγιζε σχεδόν 15 δις δολάρια για μακροπρόθεσμες πληρωμές ασφαλειών, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά στην ιστορία. Στην αναφορά του, ο Μαρκόπολος ισχυρίζεται πως η εταιρεία θα χρειαστεί σχεδόν 29 δις δολάρια έξτρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η διαφαινόμενη αδυναμία της εταιρείας την έχει καταστήσει στόχο των short sellers τουλάχιστον για δύο μήνες πριν την δημοσίευση της αναφοράς του ελληνικής καταγωγής οικονομικού αναλυτή, οι προβλέψεις του οποίου είναι δυσοίωνες για το μέλλον της εταιρείας, την οποία στην αναφορά του χαρακτήρισε με το portmanteu "GEnron" και προέβλεψε την υπαγωγή της σε καθεστώς πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Φίλιππος Ντάσκας