Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Ιρανοί βουλευτές έκαψαν αμερικανική σημαία μέσα στο κοινοβούλιο (Βίντεο)

Πολλές αντιδράσεις και από άλλες χώρες για την απόφαση Τραμπ.
Διεθνή
Τετ, 09/05/2018 - 17:17
Γράφει το Newsroom

Ένα αντίγραφο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και μια χάρτινη αμερικανική σημαία έκαψαν μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας Ιρανοί βουλευτές. Παράλληλα, φώναζαν «θάνατος στην Αμερική», για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία ευνοεί πάνω από όλους τους σκληροπυρηνικούς που ποτέ δεν ευνόησαν το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί μετά το 2015 στις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από πολλά ιρανικά ΜΜΕ δείχνουν έναν βουλευτή να κραδαίνει μία χάρτινη αμερικανική σημαία και στη συνέχεια να της βάζει φωτιά στην έδρα της αίθουσας του κοινοβουλίου. Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, ανεβαίνει και εκείνος στη συνέχεια στο βήμα και βάζει φωτιά σε ένα αντίγραφο της διεθνούς συμφωνίας. «Κάψαμε την πυρηνική συμφωνία», φωνάζει. Δεκάδες βουλευτές ενώνονται έπειτα μαζί τους για να φωνάξουν όλοι μαζί «Θάνατος στην Αμερική».

«Προσέξτε να μην κάψετε το κοινοβούλιο», φωνάζει από το προεδρείο ο πρόεδρος Αλί Λαριτζανί.

Η ιρανική ηγεσία καταδίκασε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χώρα του από την πυρηνική συμφωνία και να επαναφέρει το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.

Η διεθνής συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την ιδέα της αποξήλωσης του έργου του Μπαράκ Ομπάμα.

Newsroom