Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

"Μην γίνεσαι ανόητος. Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα": η επιστολή Τραμπ σε Ερντογάν

Απίστευτη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου!
Διεθνή
Πέμ, 17/10/2019 - 11:21
Γράφει το Newsroom

«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»: οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου. «Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία. 

Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας-στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Στην επιστολή, ο μεγιστάνας αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

Vanity Fair: Ο Τραμπ "πέρασε τη γραμμή" από αρκετά τρελός σε πιστοποιημένα παράφρων

Με ιδιαίτερη σκληρότητα υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο Πρόεδρο, με το περιοδικό Vanity Fair να επισημαίνει ότι το κείμενο είναι επιπέδου αναγνωστικού τρίτης Δημοτικού, περιγράφοντάς το ως "μία ακόμα ένδειξη της επιδεινούμενης ψυχικής και πνευματικής κατάστασης του Προέδρου των ΗΠΑ".

O Guardian χαρακτήρισε την επιστολή "περίεργη", επισημαίνοντας τη δυσπιστία δημοσιογράφων και κοινής γνώμης να πιστέψουν την αυθεντικότητά της, ενώ από την άλλη επιβεβαιώνοντας την διανομή της από τον Αμερικανό Πρόεδρο σε πλήθος Γερουσιαστών, καταλήγοντας πως πολλοί εξ'αυτών την χαρακτήρισαν "αστεία" και "ντροπιαστική".

Newsroom