Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Ο Λάρι Κάντλοου "μπροστάρης" του εμπορικού προστατευτισμού του Τραμπ

Βγήκε να καθησυχάσει το Χρηματιστήριο για τις δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου.
Διεθνή
Πέμ, 05/04/2018 - 11:35
Γράφει το Newsroom

Κατά την (χθεσινή) τρίτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ο Λάρι Κάντλοου ως νέος σύμβουλος για οικονομικά θέματα, έκανε ακριβώς αυτό για οποίο και προσλήφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ: βγήκε στην τηλεόραση ώστε να καθησυχάσει το χρηματιστήριο αναφορικά με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, σχολιάζει το “Politico.”

Ο Κάντλοου είναι πρώην οικονομικός σχολιαστής του CNBC, αλλά και οικονομολόγος της Γουόλ Στριτ, ενώ σήμερα διευθύνει το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο (NEC) στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, είναι ένας ανοιχτός υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, ενώ καλείται να υπερασπιστεί την απόφαση τους προέδρου Τραμπ, αναφορικά με την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα. 

Έτσι ο Κάντλοου θα έχει τον ουσιαστικά πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης και προώθησης των οικονομικών αποφάσεων που λαμβάνει ο Τραμπ, στην αμερικανική κοινή γνώμη κατά τους επόμενους μήνες.

Οι πρόσφατες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών προκάλεσαν κλίμα αναταραχής στο χρηματιστήριο, αλλά και την ανησυχία αμερικανικών εταιριών που παράγουν προϊόντα στην Κίνα. Ώρες μετά την δημοσιοποίηση της λίστας των κινεζικών προϊόντων στα οποία η Ουάσινγκτον προτίθεται να επιβάλει δασμούς, το Πεκίνο αντέδρασε με την ανακοίνωση επιβολής δασμών οικονομικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις αμερικανικές εισαγωγές σόγιας, αυτοκινήτων, αλλά κι άλλων προϊόντων, αναδεικνύοντας την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου.

Ο Κάντλοου χαρακτήρισε τα εμπορικά σχέδια των ΗΠΑ ως “τις πρώτες προτάσεις” της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεών της με την Κίνα. “Στις ΗΠΑ, δημοσιοποιούμε πράγματα για να σχολιαστούν. Αυτό θα απαιτήσει ένα δίμηνο. Αμφιβάλλω εάν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια για αρκετούς μήνες. Ο Τραμπ βάζει τα χαρτιά του στο τραπέζι. Ο πρόεδρος, ορθώνει το ανάστημά του για την χώρα του, αλλά και για ένα καλύτερο παγκόσμιο εμπόριο,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Κάντλοου δήλωσε στην διάρκεια μιας χθεσινής συνέντευξης του στο “Politico” ότι θεωρεί πως μέρος του ρόλου του είναι να επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του Τραμπ για τους δασμούς στο πλαίσιο στρατηγικών κινήσεων με στόχο την διαμόρφωση εμπορικών σχέσεων με την Κίνα για την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και υψηλότερων μισθών στις ΗΠΑ. “Θέλω να πω ότι υπάρχει χρυσός στο τέλος αυτής της προσπάθειας,” είπε ο Κάντλοου, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα, άρεσαν στον πρόεδρο Τραμπ οι προσπάθειές που κάνει να επαναπροσδιορίσει τις εμπορικές κινήσεις, με έναν τρόπο που να είναι περισσότερο αποδεκτός από τους υπέρμαχους του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Με αρμοδιότητες σχετικές με τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο Κάντλοου είχε συμμετοχή στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ απουσίαζε από την Ουάσινγκτον για χρόνια. Ο πρώην τηλεοπτικός σχολιαστής των οικονομικών εξελίξεων, ανέλαβε τα καθήκοντα του στον Λευκό Οίκο γνωρίζοντας ότι θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που προκαλούνται από δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, αλλά και των συμβούλων του, που υποστηρίζουν την λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού. Μεταξύ αυτών, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, για θέματα εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, αλλά κι ο υπουργός των Οικονομικών, Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του Κάντλοου.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις των Ρεπουμπλικάνων για την ακύρωση δαπανών που ψηφίστηκαν με την υποστήριξη των Δημοκρατικών, αλλά και για την προσπάθεια παγίωσης των μειώσεων στην φορολογία των φυσικών προσώπων, ο Κάντλοου έχει συγκεκριμένο ρόλο. Ο ίδιος, είναι “ο μεταφραστής της αγοράς” για τον Τραμπ, καθώς εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά επιδιώκει την επίτευξη καλύτερων εμπορικών συμφωνιών, τόσο με το Πεκίνο, όσο και με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Οι εμπορικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση Τραμπ, έχουν επίσης και μία ουσιαστική πολιτική διάσταση, με δεδομένη την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου. Υπό το δεδομένο αυτό, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ανησυχεί πέρα από το οικονομικό κόστος και για το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρό πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος να προσδιορίζεται στην διατήρηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Γερουσία, αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πολιτική αυτή διάσταση της επιβολής δασμών, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή που έχει αναλάβει ο Κάντλοου, επί τη βάσει της πρότερης υποστήριξης του, στις αρχές της ελεύθερης αγοράς.

Πηγή
“Politico”
Newsroom