Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Ο παντοδύναμος πλέον Ερντογάν θα διορίζει περίπου τους πάντες

Δημοσιεύτηκαν τρία προεδρικά διατάγματα πριν κλείσει 24ωρο από την ορκωμοσία του.
Διεθνή
Τρί, 10/07/2018 - 10:54
Γράφει το Newsroom

Τη δομή του νέου προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και τους κανόνες που θα διέπουν τον διορισμό αξιωματούχων από τον πρόεδρο δημοσιεύτηκαν ήδη στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως. Διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του προέδρου της χώρας και την ανάληψη της διακυβέρνησης της Τουρκίας με νέες, σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες, αναφέρει ότι ο πρόεδρος θα διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.

Η επιλογή του Ερντογάν πάντως να διορίσει τον γαμπρό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών κατακρήμνισε την τουρκική λίρα, η οποία έχασε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας είχε υποχωρήσει στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου περί τις 24:00 (ώρα Ελλάδας) σε σχέση με την τιμή της μία ημέρα νωρίτερα, λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής του.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα τη Δευτέρα, ενός προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.

Newsroom